Jak investují a žijí čeští miliardáři a multimilionáři? Privátní bankéři promluvili

Do jakých akcií investují čeští multimilionáři a miliardáři? Jak se oblékají, v jakých jezdí autech? UniCredit Private Banking zveřejnil v rámci mezinárodní investiční konference Invest with the best, která se konala minulý týden v Galerii Rudolfinum v Praze, výsledky svého průzkumu o privátní klientele.
Jak investují a žijí čeští miliardáři a multimilionáři? Privátní bankéři promluvili

Čeští milionáři hrají v investování spíše na jistotu, jejich primárním cílem  je uchování hodnoty majetku. Většina z nich se účastní obchodů na burzách, ale ta pražská v nich hraje jen malou roli.

ČEZ, BMW a sázka na jistotu

Raymond Kopka, ředitel privátního bankovnictví od UniCredit Bank pro Česko a Slovensko prezentoval účastníkům konference Invest with the Best výsledky průzkumu  investičních zvyklostí českých milionářů. „Čeští boháči investují každých sedm z deseti milionů korun takzvaně na jistotu, tedy na udržení majetku. Jen pro třicet procent prostředků pak hledají i rizikovější příležitosti, které samozřejmě nesou vyšší výnosy. Populární jsou investice do akcií. Překvapivě ale Češi hledají investiční možnosti spíše v zahraničí a pražskou burzu víceméně ignorují, kvůli nízkému počtu obchodovaných titulů i nízké likviditě. Mají obvykle velmi dobrý přehled o klíčových aktivech ve svém portfoliu,“ poukazuje na hlavní výsledky průzkumu mezi sedmnácti stovkami českých milionářů s disponibilním majetkem přes deset milionů korun Raymond Kopka.

Majetní Češi nejčastěji investují do dluhopisů (84 %), následují akcie (69 %, mezi oblíbenými byly v posledním roce například akcie ČEZ a BMW) a nemovitosti (38 %).

Jak se mají k světu akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Jak se mají k světu akcie BMW

Zdroj: peníze.cz

Méně populární je pak nákup umění a investice do venture kapitálu. Pokud investují do výtvarného umění, jsou oblíbenými autory moderní čeští malíři jako Emil Filla, František Kupka nebo Antonín Slavíček. Někteří boháči se snaží vydělat podporou zajímavých start-upů.

Roste také obliba investičních certifikátů na přední světové indexy, kam jen respondenti průzkumu loni investovali dvě miliardy korun, o 356 procent víc než v roce 2012. 

Překvapivě mají malý zájem o investice do „jistých“ komodit, jako je zlato, nebo čistě do půdy.

Finparáda.cz

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček. 

Jak žijí

Co se týče oblékání, miliardáře prý na ulici nepoznáte. Může mít tričko, rifle a tenisky. Ale prozradí ho pravděpodobně velmi drahé hodinky. Také dnes čeští multimilionáři a miliardáři často jezdí ve vozech BMW a tato značka mezi nimi začíná dominovat nad klasickými značkami, jako jsou Mercedes Benz a Audi. Mladší si dopřejí svezení ve Ferrari nebo jiných sportovně laděných vozech. 

Nákupy často obstarávají v Londýně nebo v New Yorku a dovolená patří Karibiku, Maledivám, Mauriciu nebo Seychelským ostrovům. Ale častý je i odpočinek v Itálii, Rakousku, Řecku, Španělsku nebo ve Francii, kde někteří z českých multimilionářů mají svá letní sídla.

Smutek ze ztráty dvaapůlkrát větší než radost ze zisku

Investování může i bolet, zaveďte dvoufázové rozhodování a potlačte impulzivní rozhodování, radí Aleš Mátl a Dávid Dereník, investiční stratégové z UniCreditu

Emoce, optimismus, pesimismus, chamtivost, strach. To jsou základní součásti lidské přirozenosti. A ovlivňují investiční začátečníky stejně tak jako profesionály. Vedou nás k neoptimálním a iracionálním rozhodnutím. Nicméně jedině pokud pochopíme jejich podstatu a jejich důsledky, budeme schopni omezit jejich dopad do našich investičních rozhodnutí. 

Teorie behaviorálního investování ukazuje, že strach ze ztráty často vede k vítězství nečinnosti nad akcí, ke snaze o udržení statu quo před hledáním lepších investičních alternativ.

„Některé průzkumy ukazují, že ztráty pociťujeme dvakrát až dvaapůlkrát silněji, než se dokážeme radovat ze zisku. Ztráta například stokoruny přináší intenzivnější negativní pocity, než vydělání téže částky vyvolá pozitivní reakce,“ vysvětluje Dávid Dereník.

Jen já mám pravdu, myslí si často investor

Lidé, a tedy i investoři mají také tendenci nadhodnocovat pravděpodobnost, že mají pravdu, což může vést k příliš častému obchodování. Jak tedy činit lepší rozhodování? „Ideální je si uvědomit, že jsem také jen člověk a behaviorální teorie se týkají i mě osobně. Následně si pro sebe zavést dvoufázové rozhodování a nepodléhat impulzivnímu nutkání k okamžité akci,“ uzavřel Aleš Mátl prezentaci k behaviorálnímu investování.

Výnos jen s rizkem

Rychlá reakce a nekonvenční monetární politika, to byly klíčové faktory, díky nimž se americká ekonomika vypořádala s následky finanční krize mnohem rychleji než eurozóna. Po šesti letech monetárního uvolňování tak ve Spojených státech hlásí překonání předkrizové úrovně ve všech hlavních sektorech, kromě trhu s nemovitostmi, a finanční trhy dosahují rekordních čísel. Naproti tomu reakce eurozóny byla zmatená a pomalá, výsledky nejisté a evropská ekonomika stále za tou americkou výrazně zaostává. Ve svém vystoupení na konferenci Invest with the Best to uvedla Manuela d’Onofrio, ředitelka Globální investiční strategie skupiny UniCredit. „V dohledné budoucnosti lze v Evropě předpokládat scénář utlumené inflace a nízkých úrokových sazeb. Pozitivních výnosů pro investory tak bude možné dosáhnout jedině na rizikovějších aktivech. Nadále bude také růst role institucí a velkých profesionálních hráčů, jako jsou například banky,“ říká Manuela d’Onofrio. 

Podle Marka Mobia, výkonného předsedy Templeton Emerging Markets Group ze společnosti Franklin Templeton Investments, investoři, kteří tradičně zaměřovali svou pozornost na rozvinuté trhy, by také měli zvážit diverzifikaci portfolia prostřednictvím investic na rozvíjejících se trzích. Tyto trhy se vyznačují silnými prorůstovými základy, které v poslední době nebyly charakteristické pro již rozvinuté trhy. Jde o silný růst HDP a HDP v přepočtu na obyvatele, rozšiřování technologií, rostoucí zahraniční devizové rezervy a žádoucí úvěrové ukazatele.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2014 20:44, Václav Šamša

Investoval jsem do obrazu Michala Ožibka, který jsem si před lety koupil a od té doby mám nejen pěknou věc přes celou stěnu obývacího pokoje, ale především dobrý pocit, že jsem tehdy podpořil v té době ještě ne tak známého mladého malíře. A poté co vyhrál v Londýně cenu za svůj portrét, ode mě chtějí to plátno koupit skoro všechny návštěvy, které se u nás oběví na večírcích.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

2. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu?... celý článek

Miliardářský index pod drobnohledem

2. 12. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Miliardářský index pod drobnohledem

Nedávno se v médiích objevila zpráva o vzniku nového akciového indexu iBillionaire. Je to skutečně zajímavý počin, tak se mu pojďme podívat víc na zoubek.

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

26. 11. 2013 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Bohatství přes kopírák: Investujte podle miliardářů

V USA spustili nový index sledující investice vybraných miliardářů. Je dobrá strategie „obšlehnout“ Buffetta a spol.?

Privátní bankovnictví: masový produkt s pěknou mašličkou

19. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Privátní bankovnictví: masový produkt s pěknou mašličkou

Využívání privátního bankovnictví se je prý znak úspěchu. Jak ale poznat to správné a co se doopravdy vyplatí?

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Partners Financial Services