Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace. Když se nám „podaří“ nešťastně ublížit jinému, veselé to nebude. A nejde jen o výčitky svědomí, ale taky o peníze. O pořádné peníze, kdyby to nedejpámbu skončilo tou invaliditou.
Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když při sportu ublížíme sami sobě, je to mrzuté, Když zranění způsobíme někomu jinému, může nás to navíc stát peníze. Nemalé, ostatně ne nadarmo se říká, že zdraví je to nejcennější, co máme – ani za milionové odškodné ho zpátky nekoupíš.

Proti škodám způsobeným při rekreačním sportu je možné se pojistit. Tomuto – ne příliš známému – pojištění, pojištění odpovědnosti v občanském životě, je věnovaná letošní osvětová kampaň České asociace pojišťoven a my si o něm povídáme s Marcelou Machovou, specialistkou České asociace pojišťoven na pojištění majetku a odpovědnost.


Marcela Machová

Marcela Machová

Vystudovala obor automatizované systémy řízení v ekonomice na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické v Praze. Deset let pracovala v oboru telekomunikací, od roku 1999 se věnuje pojišťovnictví. Nejprve pracovala v Allianz pojišťovně na úseku likvidace škod na vozidlech, majetku a odpovědnosti, posledních pět let je specialistou pojištění majetku a odpovědnosti České asociace pojišťoven. Ve volném čase ráda cestuje, provozuje cyklistiku a lyžování.

K jakým škodám nejčastěji dochází při sportu a rekreaci a jak se liší od ostatních škod, proti kterým se můžeme zajišťovat pojištěním odpovědnosti v občanském životě?

Zatímco u škod způsobených běžným provozem domácnosti se jedná ve většině případů o menší a majetkové škody, škody způsobené při sportování jsou z odpovědnostních škod finančně nejnáročnější. Pojistné události samozřejmě zahrnují i rozbitá kola, čluny, zlámané lyže a jiné sportovní vybavení, ale velké procento tvoří škody na zdraví. A jejich výše se pak mnohdy pohybuje v řádu stovek tisíc až milionů korun.

Navíc po zavedení nového občanského zákoníku vzrostla průměrná výše, jak bolestného, tak i odškodnění za takzvané ztížení společenského uplatnění. A vedle nich může poškozený nově chtít také náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti nebo ušlý zisk, náklady spojené s péčí o zdraví poškozeného nebo náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti.

V krajním případě může dokonce i zdravotní pojišťovna poškozeného vymáhat peníze, které musela vynaložit na platby za zdravotní péči.

Co si myslíme: Jak dokážeme uškodit

Zvětšíte klikem

Při jakých sportech k takovým škodám dochází nejčastěji?

Frekvence škod na zdraví souvisí jak s popularitou sportu, tak i s jeho charakterem. Obvykle se jedná o sporty nebo činnosti, kde je větší pravděpodobnost nechtěného kontaktu s dalšími lidmi. Ke škodám dochází na zimních stadionech, v akvaparcích, bazénech, ale i v parcích nebo na oblíbených a často velice frekventovaných cyklostezkách. V zimě jsou ukázkovým příkladem horské sjezdové tratě, na kterých dochází velice často ke střetu lyžařů nebo snowboardistů.

Jaké informace přinesl průzkum, který k tématu odpovědnostních škod Česká asociace pojišťoven realizovala?

Zajímalo nás, jakým sportům se Češi věnují, jak vnímají rizika, která při sportování vznikají, jestli si uvědomují, že můžou ublížit i druhým, a samozřejmě také to, jestli a jak jsou pojištění. A tak například víme, že celých 86 procent populace provozuje zimní sporty a 76 procent se věnuje cyklistice. Že by při sportu a rekreaci mohli způsobit nějakou škodu, si ale připouští jen 58 procent tázaných. A jen necelá třetina – což bylo zjištění nejsmutnější – má sjednané pojištění. 

Za zimními sporty se často jezdí do zahraničí. Lze říci, že sjednat si pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou mimo Česko je důležitější?

Nechtěnou škodu můžeme způsobit v Česku stejně jako v zahraničí. Navíc i na škodu v zahraničí nám obvykle stačí běžné pojištění odpovědnosti, sjednané například v rámci pojištění domácnosti. Rozdíl je v tom, že škody způsobené v zahraničí se můžou vyšplhat ještě výš, proto je dobré si před cestou zopakovat, jaké má naše pojištění limity, a případně se připojistit v rámci cestovního pojištění. I menší zranění nás může stát na odškodném několik tisíc eur a při zraněních vážnějších, s delší dobou léčení nebo trvalými následky, jdou částky náhrady škody do statisíců eur. Například týdenní nošení fixačního límce, který lékař předepíše prakticky vždy, stojí v Itálii okolo dvou tisíc eur, vykloubené rameno, jehož léčení je zdlouhavé a často komplikované, může stát dvacet až osmdesát tisíc eur, poranění obličeje s následnými jizvami nebo vyražené zuby a jejich náhrada implantáty může stát například v sousedním Rakousku sto tisíc eur i víc.

Je-li pak poškozený následkem zranění byť i jen částečně invalidní, částky osobního odškodnění, nákladů léčení a ztráty příjmu mohou být astronomické.

Chystáte se na cesty? Na cestovním pojištění se dá ušetřit. A samozřejmě nemyslíme tak, že si ho nekoupíte.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Liší se nějakým způsobem postup při škodě, srazíme-li někoho na sjezdovce v zahraničí?

Naši sousedé mají podstatně větší povědomí o svých nárocích a se svými právy jsou velmi dobře obeznámeni. Proto také dobře vědí, jak se při nehodě zachovat, aby mohli své nároky na náhradu škody úspěšně vymoci.

Velkou chybou českých lyžařů je, že opustí místo nehody na „dobré slovo“ jakmile se přesvědčí, že se nic vážného nestalo nebo že je o zraněného postaráno. Často se totiž později dočkají nepříjemného překvapení v podobě nároku na náhradu škody nebo dokonce i soudní žaloby, pro případný spor jsou ale vybaveni jen nepřenosnými a velmi často už nepřesnými vzpomínkami.

Jak bychom tedy měli postupovat, pokud škodu na horách způsobíme?

Rozhodně doporučuji zaznamenat okolnosti vzniku škody a zajistit si veškeré možné svědecké výpovědi. V případě rozporů zavolat policii, nepodepisovat nic, čemu nerozumíme a uvést svou verzi v českém jazyce. V případě pochyb může být také užitečné kontaktovat asistenční službu a situaci s ní konzultovat ještě před tím, než se rozhodneme odpovědnost za škodu uznat.

Při lyžování v zahraničí je vhodné se seznámit s pravidly Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Dojde-li totiž ke srážce dvou nebo více lyžařů, bývá pro posouzení rozhodující, kdo porušil pravidla tato pravidla nebo místní předpisy. Pravidla Mezinárodní lyžařské federace jsou v některých zemích součástí právního řádu.

Ne vždy ale jde s určitostí průběh srážky popsat a určit viníka, který ponese odpovědnost za škodu.

Jsou se škodami při sportu spojené nějaké konkrétní výluky z pojištění?

Z pojištění odpovědnosti jsou vyloučeny škody, které způsobíme úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či omamných látek. V případě škod na majetku se pojištění nevztahuje na vypůjčené věci. 

Ze života

Konkrétní příklady škod způsobených při sportu a rekreaci

  • Na bobové dráze pojištěný neřídil vozík dostatečně bezpečně, narazil do vozíku před sebou a katapultoval z něho osobu, která skončila se zlomeninou nohy a vyraženým dechem mimo dráhu. Té pojišťovna uhradila bolestné, ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, náklady na ošetřování v domácí péči i náklady vynaložené zdravotní pojišťovnou v celkové hodnotě 153 000 Kč.
  • Nešťastným skokem do bazénu způsobil pojištěný plavec druhému závažné poranění páteře s trvalými následky. Celková škoda dosáhla výše 1 480 000 Kč.
  • Pojištěný cyklista na cyklostezce srazil a vážně zranil bruslaře, který utrpěl dvojitou komplikovanou zlomeninu kotníku. Pojišťovna uhradila bolestné, ušlý zisk, následné ztížení společenského uplatnění i náklady na rehabilitaci v celkové hodnotě 915 000 Kč.
  • Lyžař srazil na sjezdovce nechtěně jiného lyžaře. Srážka způsobila poškozenému několikanásobnou zlomeninu žeber s proražením plíce a komplikované zlomeniny dolních končetin. Poškozený nárokoval bolestné, náklady na péči o poškozeného a náhradu ztráty na ušlém zisku. Celková škoda představovala 780 000 Kč.
  • V akvacentru na tobogánu pojištěný nedodržel časový odstup, dojel před ním jedoucí osobu, které způsobil poranění páteře s následným trvalým omezením pohyblivosti. Celková škoda zahrnovala bolestné, ztížení společenského uplatnění, ztrátu na výdělku, náklady na péči o poškozeného, náklady na bezbariérové úpravy bytu i náklady vynaložené zdravotné pojišťovnou a dosáhla 19,5 milionu korun.

 

únor – měsíc pojištění

Grafy a data v článku pocházejí z průzkumu, který pro Českou asociaci pojišťoven vypracovala v listopadu 2014 agentura NMS Market Research. Průzkumu se zúčastnilo 1018 respondentů, představujících reprezentativní vzorek populace mezi 18 a 65 roky.

Další zjištění budou zveřejňována po dobu měsíce února na webovém portálu www.jaksepojistit.cz. pod záložkou Výzkumy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

16. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

Padající květináč bohužel nepatří jen do kreslených vtipů. A když trefí zrcátko auta, je to vlastně ještě štěstí. I domov, místo, kde se cítíme chráněni před špatnou náhodou, se může... celý článek

Pojištění odpovědnosti podceňujeme. Škody můžou jít do milionů

6. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven | 5 komentářů

Pojištění odpovědnosti podceňujeme. Škody můžou jít do milionů

Za chyby se platí. A je marné říkat: „Já nechtěl.“ Vytopíte souseda, spadne vám v obchodě s elektronikou na zem počítač, který si prohlížíte, ublížíte někomu při sportu… Škody na majetku,... celý článek

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

27. 11. 2014 | Martin Bürger | 3 komentáře

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

Plánujete na zimu dovolenou v cizině? Uvažujete o studiu v zahraničí? Jezdíte často na služební cesty do světa? Pokud ano, nezapomeňte na cestovní pojištění. Kromě klasické nabídky... celý článek

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

2. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

Likvidátoři pojišťoven měli v roce 2013 skutečně napilno. Některé pojistné události připomínaly spíš scénář k bláznivé komedii nebo nepovedenému hororu.

Partners Financial Services