Co se děje | Eva Sovová | 26. 5. 2009 | 24 komentářů
Nemocnost v Česku klesá, ubývá simulantů. Češi vloni prostonali 88 milionů pracovních dnů, to je o 13 milionů méně než v roce 2007. Na nemocenských dávkách stát meziročně ušetřil 3,1 miliardy korun. Místo nemocenské čerpají lidé raději dovolenou.
Rozhovor | František Mašek | 19. 4. 2010 | 18 komentářů
Zdravotní reforma je vzhledem k rostoucímu počtu důchodců ještě naléhavější než ta penzijní. Diskuse na toto téma je ale třeba odpolitizovat a řídit se odbornými kritérii, říká Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku.
Jak na to | Václav Valášek | 28. 7. 2010 | 6 komentářů
Šetřit se dá i bez velkého utahování opasků, které by vám snížilo životní úroveň. Tady je dalších pět rad, jak s určitým nadhledem ušetřit dost peněz.
Co se děje | Jan Stuchlík | 5. 8. 2010 | 9 komentářů
Snížením nemocenské pro dlouhodobě nemocné stát v letošním prvním pololetí ušetřil dvě miliardy korun. Další úspory plánuje už na příští rok. Jenže na ty doplatí podnikatelé, kteří si dobrovolně platí nemocenské pojištění.
Co se děje | Petra Dlouhá | 1. 12. 2011 | 23 komentářů
Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? A co vašim sousedům? Od příštího roku do toho možná bude leccos i obecním úředníkům. Ministr Chalupa se totiž chystá prolomit ústavou zaručené právo na soukromí a chce je posílat, aby kontrolovali, čím doma přikládáte do kotle.
Co se děje | Petra Dlouhá | 29. 2. 2012 | 8 komentářů
Nevábná vůně mléčné polévky nebo UHO na talíři, soudružka učitelka-kontrolorka v zádech. Vzpomínáte? Jak fungují a „chutnají“ jídelny dvacet let po revoluci? Zlepšily se minimálně o třídu. Navštěvuje je 75 procent dětí – spokojené ovšem pořád nejsou.
Co se děje | Petra Dlouhá | 10. 4. 2012 | 9 komentářů
„Den rovnosti platů – ženy ženám a nejen jim“ je celosvětová akce s tradicí v řadě evropských zemí. V Česku ji bude tento čtvrtek již potřetí pořádat nezisková organizace Business and Professional Women Praha.
Rozhovor | Petra Dlouhá | 11. 4. 2012
Je zdravý životní styl luxus pro vyvolené, nebo si ho může dovolit každý? Jak zlé je to s kvalitou potravin v českých supermarketech? Diskvalifikuje ženy na trhu práce mateřství? Co může do firmy přinést „ženský princip“? Čtěte druhý díl rozhovoru s mentorkou Dne rovnosti platů Ludmilou TREUTNEROVOU.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 26. 10. 2012 | 14 komentářů
Je vůbec možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň ulevit svojí peněžence? Nebo si kvalitní stravování můžou dovolit pouze bohatí lidé? Zeptali jsme se předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 12. 1. 2013 | 19 komentářů
„Některé koncerny sponzorují neziskové informace a na oplátku od nich získávají ‚nezávislá‘ ocenění,“ komentuje předseda občanského sdružení Zdravá potravina kvanta značek kvality a původu, které potkáte na českých potravinách. Když před lety sháněl fakta o tom, co vlastně jí, zjistil, že neexistuje komplexní zdroj informací. Jako programátor tedy sám začal vytvářet jejích databázi...
Rozhovor | Ondřej Tůma | 19. 1. 2013 | 15 komentářů
V pokračování rozhovoru s předsedou občanského sdružení Zdravá potravina se podíváme na zoubek spotřebitelským mýtům, potravinám bez cukru, margarínům zdravějších másla a přísadám z kopyt a lidských nehtů. Dobrou chuť.
Analýza | Michal Kašpárek | 8. 2. 2013 | 9 komentářů
Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 14. 5. 2013 | 9 komentářů
Hlavní je prevence, slýcháme často od oborníků na zdravotní problematiku. Mezi preventivní vymoženosti moderního zdravotnictví patří očkování proti infekčním chorobám. Posouvá vývoj nových vakcín lidstvo kupředu, nebo z nás jen farmaceutické firmy tahají peníze?
Rozhovor | Ondřej Tůma | 25. 5. 2013 | 21 komentářů
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 1. 6. 2013 | 3 komentáře
„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 11. 6. 2013
Čím víc času, chuti a vůle chybí při dodržování zdravé životosprávy, tím víc peněz stojí vytoužená „dokonalá“ postavička. Dnes se podíváme na první polovičku úspěchu: kolik stojí pohyb. A příští týden se spolu podíváme... do ledničky.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Když se řekne | Jitka Šorfová | 17. 6. 2013 | 3 komentáře
Minulý týden jsme se pokoušeli zhruba vyčíslit, kolik člověka bude stát, když bude chtít hubnout pohybem. Tělesná aktivita je pro zdravou kondici a snižování váhy směrem k normálu samozřejmě nezbytná. Neméně důležité je ale vybudování správných stravovacích návyků. Bývá to vlastně nemenší dřina. Podíváme se, co to kromě pevné vůle stojí.
Co se děje | Ondřej Tůma | 1. 8. 2013 | 8 komentářů
Při procházce mezi regály supermarketu zjistíme, že takřka každá potravina je označena nějakým certifikátem kvality. Nejznámějším a nejpropagovanějším je „národní značka kvality“ Klasa, kterou potravinám českých výrobců uděluje Ministerstvo zemědělství. Jsou ale všechny výrobky s touhle nálepkou opravdu „klasa“? Odborníci o tom víc než pochybují.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 17. 11. 2013
Víme, že své bližní milujete víc než sebe sama. Víme, že už máte nakoupené hory dárků. A taky víme, že tobolka zeje prázdnotou, možná v koutku se leskne dvacetníček, jestli to není šupina. Naštěstí jsou tu kurzy, které vás naučí vyžít s málem!
Když se řekne | Petra Dlouhá | 8. 1. 2014 | 1 komentář
Musíte zůstat doma a pečovat o dítě nebo nemocného člena rodiny? Pak vás jistě zajímá, zda budete mít nárok na ošetřovné. Přinášíme přehled všech důležitých pravidel pro rok 2014 i kalkulačku, ve které si můžete výši ošetřovného vypočítat.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 9. 3. 2014
Ono se to říká, že člověk by měl věci zkoušet, že za pokus nic nedá a že se aspoň poučí, když se mu nezadaří. Radíme větší opatrnost při takových pokusech, může jít.... třeba i o zuby.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů
Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.
Aktuálně.cz | Kateřina Vokurková | 13. 7. 2014 | 6 komentářů
Značení potravin čekají největší změny za posledních patnáct let, kvůli kterým například Coca-Cola přestane prodávat své nápoje v nejmenší skleněné lahvi.
Jak na to | Petra Dlouhá | 16. 7. 2014 | 19 komentářů
Petrova manželka přijížděla k domovu z vedlejšího města. V autě vezla dva malé syny. Dodnes se neobjasnilo proč, náhle vjela do protisměru. Vůz se čelně srazil s kamionem. V Petrově rodině už nikdy nic nebylo jako dřív.
Když se řekne | Petra Dlouhá | 25. 8. 2014 | 95 komentářů
Vláda schválila nový seznam nemocí z povolání. Přibyla na něm například rakovina vaječníků, zmizely choroby vyvolané prachem z cukrové třtiny. Co dělat, když nemoc z povolání propukne? A na co máte nárok?
Seriál | Lukáš Kovanda | 23. 9. 2014
Druhdy bývalo znakem spokojenosti a blahobytu pěkně klenuté bříško. Časy se mění.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 31. 10. 2014 | 16 komentářů
V neděli jsme se s ním sice rozloučili, za pár měsíců ho ale budeme zase proklínat. Má v dnešní době letní čas ještě nějaké opodstatnění? Nebo by bylo lepší ho jednou pro vždy zrušit?
Když se řekne | Petra Dlouhá | 2. 2. 2015 | 15 komentářů
Vyzkoušejte další várku kalkulaček renovovaných pro rok 2015. Snadno propočítají, kolik v roce 2015 dostanete od zaměstnavatele a od státu, když skončíte na neschopence. Myslíme také na podnikatele a živnostníky – máme pro ně dokonce i kalkulačku, která ukáže, jak si optimálně nastavit pojištění a jak to nemocenské dávky ovlivní.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 14. 2. 2015 | 4 komentáře
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.