Nemoc z povolání: Na co máte nárok

Vláda schválila nový seznam nemocí z povolání. Přibyla na něm například rakovina vaječníků, zmizely choroby vyvolané prachem z cukrové třtiny. Co dělat, když nemoc z povolání propukne? A na co máte nárok?
Nemoc z povolání: Na co máte nárok

Seznam nemocí z povolání prošel revizí, vláda v něm udělala osm – převážně drobných – změn. Za pozornost stojí rozšíření seznamu o rakovinu vaječníků podmíněnou vlivem azbestu nebo o nemoci dýchacích cest a plic způsobené vdechováním hliníku.

Upřesnění se na seznamu dostalo také chronické obstrukční plicní nemoci, kterou trpí horníci z černouhelných dolů. Ovšem například bolesti zad ze sezení u počítače, deprese způsobené pracovním stresem nebo syndrom vyhoření byste na seznamu hledali marně.

Kompletní výčet, účinný od ledna 2015, najdete zde [pdf]; seznam platný do konce letošního roku tady [pdf].

Tisíc nových nemocí z povolání ročně

V roce 2013 bylo v České republice hlášeno u 331 žen a 545 mužů celkem 1042 profesionálních onemocnění, z toho bylo 983 nemocí z povolání a 59 ohrožení nemocí z povolání,“ říká statistika Státního zdravotního ústavu. Nejvíc nemocných pracovalo v oblasti těžby a dobývání, následovalo odvětví zdravotní a sociální péče, kovovýroba a výroba motorových vozidel.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Není nemoc jako nemoc

Nemoc z povolání je poměrně přesně vymezený termín: ne každé onemocnění a každý neduh, které se u vás „projeví následkem výkonu profese“, pod něj spadá.

Aby se jednalo o nemoc z povolání – na jejímž základě můžete uplatňovat určité nároky, o kterých se víc dočtete dále –, musí být splněno několik podmínek. V první řadě musí být vaše onemocnění na seznamu nemocí z povolání, který vydává vláda. Za další musí existovat prokazatelná souvislost mezi vaší nemocí a „výkonem profese“ nebo prostředím, ve kterém jste pracovali. A v neposlední řadě: na nemoc z povolání potřebujete dostat razítko, musí vám ji uznat.

Co dělat, když se nemoc projeví

Máte zdravotní potíže a tušíte, že by mohly souviset s vaší prací? Stejně jako při každé jiné nemoci bez otálení zamiřte k praktickému lékaři. Ten vám sice může potvrdit domněnku o původu onemocnění, nicméně vám nemůže potvrdit patřičné lejstro. Uznat nemoc z povolání je výhradně v kompetenci střediska nemocí z povolání, kam vás váš doktor s lékařskou zprávou vyšle – seznam akreditovaných pracovišť najdete zde.

Pokud vás lékař do střediska odmítá doporučit, můžete se tam vydat i sami. Tamní lékaři si ale tak jako tak nejdřív vyžádají dokumentaci od vašeho praktika.

Když i středisko nemocí nabude podezření, že choroba souvisí s vaším povoláním, přijde na řadu krajská hygienická stanice, která prověří podmínky na pracovišti – je velice důležité, abyste ji informovali o všech činnostech, které jste v podniku vykonávali.

Na základě výsledků šetření hygieny vydá středisko nemocí z povolání lékařský posudek, ve kterém vás buď uzná, nebo neuzná nemocným z povolání. Když s výsledkem nesouhlasíte, můžete do deseti dnů od obdržení posudku podat klinice pracovního lékařství, která posudek vydala, návrh na jeho přezkoumání – stejnou možnost má i zaměstnavatel.

Když středisko názor na věc nezmění, musí předat váš podnět nadřízenému správnímu orgánu – typicky krajskému úřadu. Ten buď původní lékařský posudek potvrdí, nebo – když váš návrh na přezkoumání shledá jako opodstatněný – původní posudek zruší a uloží středisku, aby váš stav posoudilo znovu.

Na co máte s nemocí z povolání nárok

Pokud máte nemoc z povolání uznanou, nebojte se přihlásit o odškodné. Zaměstnavatel platit musí. Kolik? Přesně tolik, aby dorovnal rozdíl mezi vaším příjmem před nemocí a po jejím vypuknutí. Po celou dobu pracovní neschopnosti vám tedy doplácí rozdíl mezi nemocenskou a dřívějším průměrným platem. Náhrada vám náleží i za první tři dny pracovní neschopnosti – za jiných okolností se první tři dny náhrada mzdy ani nemocenská nevyplácí.

Kalkulačka: Náhrada mzdy a nemocenská

První tři dny nemoci nedostává zaměstnanec nic. Do čtrnáctého dne nemoci mu vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy. Ale pozor: pouze za pracovní dny. A pak už vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení dávky nemocenského pojištění. Pokud chcete do věci proniknout hlouběji, doporučujeme náš článek. Na všechno ostatní stačí kalkulačka níž. A vlastně – článek můžeme doporučit podnikatelům a živnostníkům. Najdou v něm totiž nejen pravidla nemocenského pojištění, která jsou pro ně jiná než pro zaměstnance, ale také tam mají hned při ruce kalkulačku nemocenské pro OSVČ a kalkulačku, která jim pomůže nastavit si optimální pojistné, pokud se rozhodnou u státu nemocensky pojistit.

Totéž platí, když skončíte v invalidním důchodu. Nebo když se sice částečně uzdravíte, ale původní práci už vykonávat nesmíte nebo nezvládnete – zkrátka vyděláváte kvůli prodělané nemoci z povolání míň než dřív. Zaměstnavatel vaše příjmy musí dorovnat na dřívější průměrný výdělek.

Jakmile se vám podaří získat lépe placené místo, nárok na odškodné zaniká. Náhradu za ztrátu výdělku jinak můžete pobírat maximálně do dovršení 65 let věku nebo do okamžiku, kdy vám bude přiznán starobní důchod.

Vedle odškodného máte nárok také na náhradu léčebných výloh, které vám nezaplatila pojišťovna.

Náhrada nákladů na léčbu

Náhrada účelně vynaložených nákladů spojených s léčením může být poskytnuta teprve poté, co tyto náklady byly vynaloženy, a poskytuje se tomu, kdo je vynaložil. Účelně vynaloženými náklady se rozumí zejména náklady na cesty do zdravotnického zařízení, zvýšené náklady na léky, dietní stravování, náklady na jízdné za návštěvy rodinných příslušníků v nemocnici. Mezi tyto náklady lze zahrnout i náklady, kdy postižený zaměstnanec v důsledku svého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné osoby, kterou si sám zajistil a která o něho pečuje.

Zdroj: MPSV

Požadovat můžete i náhradu za bolest a ztížené společenské uplatnění. Suma se vyplácí jednorázově na základě lékařského posudku. Jak se vypočítává, se dočtete v boxu.

Výpočet náhrad za bolest a ztížené společenské uplatnění

Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se poskytuje jednorázově. Bolest je zde chápána jako jakékoli duševní či tělesné strádání způsobené nemocí z povolání. Výše odškodnění se určuje podle počtu bodů stanovených lékařským posudkem, který vydá středisko nemocí z povolání. O vydání takového posudku můžete požádat (stejně jako zaměstnavatel) – vydává se ve chvíli, kdy je váš stav považován za ustálený.

Finanční náhrada za jeden bod dělá 120 korun. Sazby bodového hodnocení za bolest u nemoci z povolání najdete zde [pdf].

Sazby bodového hodnocení za ztížení společenského uplatnění při nemoci z povolání najdete zde [pdf].

Anketa

Podepsalo se zaměstnání na vašem zdraví?

Odpovědnost nese poslední zaměstnavatel

Odpovědnost za škodu, která vám kvůli nemoci z povolání vznikla, vždy nese zaměstnavatel, u kterého jste pracovali naposledy za podmínek, za kterých daná choroba vzniká – a nezáleží na tom, jak dlouho práce u něj trvala. Všichni zaměstnavatelé musí být pro tyto případy ze zákona pojištěni, mají tedy krytá záda.

Z promlčení svého nároku nemusíte mít obavy. Nárok na náhradu za ztrátu výdělku se nepromlčí – uplatnit ho tedy teoreticky můžete třeba až pět let poté, co se u vás nemoc projeví, a deset let poté, co jste u daného zaměstnavatele přestali pracovat. Nemůžete si ovšem nárokovat náhradu za deset let zpětně – na jednotlivá plnění se totiž promlčecí lhůta vztahuje: podle občanského zákoníku se právo na odškodnění promlčí po třech letech od chvíle, kdy se o škodě dozvíte.

V praxi to znamená, že nemůžete ztratit nárok na výplatu „renty“, ale můžete ztratit nárok na rentu za promlčená období.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+196
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 95 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2016 19:25, Lenka Hornakova

Dobrýden, ted jsem mela setreni s Hygienou kvuli nemoci z povolani.V podniku jsem 8 let ,z toho jsem necele 4 roky delala velice tezkou fyzickou praci na kterou by mi jak rikala pani doktorka z hygieny dali nemoc z povolani ihned, jenze uz necely rok tu cinnost nevykonavam ,tim padem tuto pozici nebudou merit,prý jen tu co delam ted a nejede pres to vlak...nechapu to. Tj neuveritelna nespravedlnost. Kolik let nespim a podobne kdo zna tezky syndrom karpalniho tunelu vim o cem mluvim. K doktorovi jsem sla az kdyz jsem se nemohla ani najist a oni tohle. Mužete mi nekdo poradit?

+113
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 5. 2017 16:07, Ivana

Zdeňku můžu poprosit o mailovou adresu?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (95 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobrovolné důchodové pojištění: Aby na důchod nechyběla odsloužená léta

18. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Dobrovolné důchodové pojištění: Aby na důchod nechyběla odsloužená léta

Ženy v domácnosti, invalidní důchodci, studenti, stážisti, dlouhodobě nezaměstnaní nebo lidé, kteří přechodně pracují v zemi, se kterou Česko nemá uzavřenou smlouvu o sociálním pojištění.... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Bezpečnost a ochrana zdraví

15. 5. 2014 | Jiří Lojda | 4 komentáře

Jak přežít (v) zaměstnání: Bezpečnost a ochrana zdraví

Naše doba sice zkratkám nepřeje tolik jako doba „lidové demokracie“ a „reálného socialismu“, pořád jsou ale mezi námi takové zkratky, se kterými se musel potkat snad každý. Kromě zkratek... celý článek

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

20. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

Peníze.cz pokračují v sérii článků o novinkách v roce 2014. Přinášíme další porci nových a renovovaných kalkulaček. Tentokrát si můžete jednoduše a přehledně vypočítat, jak vysoký dostanete... celý článek

Nové kalkulačky: Náhrada mzdy a nemocenská. I pro OSVČ

7. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Nové kalkulačky: Náhrada mzdy a nemocenská. I pro OSVČ

Když skončíte na neschopence, bude vám od ledna 2014 zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy pouze čtrnáct dní, nikoli tři týdny, jak jsme byli zvyklí ještě v roce 2013. To je nejdůležitější... celý článek

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

16. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

Kdo má ženu učitelku, ten si občas přijde jako třeťák před tabulí. Kdo má doma advokáta, slýchá, že „námitka je nepřípustná“, a kdo si vzal letušku, ten se nediví, že mu místo pozdravu... celý článek

Partners Financial Services