Společné důchody manželů? Komplikované, odmítá Marksová důchodovou komisi

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 1. 11. 2015 | 4 komentáře
Důchodová komise na konci loňského roku mimo jiné doporučila, aby manželé sdíleli své vyměřovací základy pro výpočet penze. Ženám by to kompenzovalo předchozí péči o děti, kvůli které mají obvykle nižší důchody. Ministerstvo práce a sociálních věcí návrh odmítlo, zejména kvůli praktickým komplikacím.
Společné důchody manželů? Komplikované, odmítá Marksová důchodovou komisi

Manželé se ani v budoucnu nedočkají společných důchodů, které by ženám kompenzovaly předchozí péči o dětiMinisterstvo práce a sociálních věcí totiž odmítlo doporučení důchodové komise na sdílení sociálního pojištění, jehož cílem bylo vylepšit dosud výrazně nižší důchody žen. Do návrhu změn od roku 2017 jej tedy ministerstvo nezahrne.

„Provedli jsme detailní analýzu dopadů a ukázalo se, že uskutečnění tohoto záměru by si vyžádala mnoho souvisejících náročných kroků. Šlo by třeba o průběžný sběr informací o všech pojištěncích v daleko širším rozsahu než je tomu v současné době, ale například i údaje o existenci a ukončení manželství nebo informace o všech náhradních dobách pojištění,“ vysvětlila on-line deníku Aktuálně.cz ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Anketa

Kdo u vás bude mít nebo má větší důchod? Když tak použijte kalkulačku níž...

Kalkulačka budoucího důchodu

... samozřejmě jsou to hrubé počty, ale přesněji to o moc nejde – leda by vám do penze chybělo už jen maličko. Ale pro orientaci stačí.

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

„Kromě toho jsem nepovažovala za správné, aby toto sdílení pojištění bylo navázáno na institut manželství – mělo by být spíše na výchovu dětí. Ovšem hodnotit, jak dlouho spolu nesezdaní rodiče žili, je administrativně téměř nemožné,“ dodala.

Důchodová komise odborníků a politiků vedená Martinem Potůčkem na konci loňského roku vládě mimo jiné doporučila, aby manželé a registrovaní partneři sdíleli pro výpočet penze své vyměřovací základy, v nichž se odrážejí předchozí výdělky a odvody pojistného. Ženy v Česku totiž obvykle vydělávají méně než muži, takže pak mívají v průměru o pětinu nižší důchod. Průměrný starobní důchod dosahoval na konci roku 2014 podle České správy sociálního zabezpečení u mužů 12 259 korun, zatímco u žen jen 10 050 korun.

Vyměřovací základy obou partnerů by se podle doporučení komise sečetly a rovným dílem rozdělily. Oba by tak měli stejný důchod, což by v praxi většinou vedlo k tomu, že muži by si v důchodu pohoršili a ženy polepšily. Komise se shodla na tom, že ženy v důchodu doplácejí na to, že v produktivním věku pečují o děti. Zvláště to pak na ně dopadá, pokud v důchodovém věku žijí samy – ať už kvůli rozvodu, nebo protože jejich partner zemřel.

Ekonom: Vyřešit to jde

Pro sdílení sociálního pojištění byl i člen důchodové komise Daniel Münich, ekonom z institutu CERGE-IE. Teď říká, že přestože detailně nezná výsledky ministerské analýzy, dokáže si představit, jak by šlo sdílení v praxi zavést.

„Věc se mohla do legislativy zavést přinejmenším prospektivně, tedy ne retrospektivně. To znamená, že by se to týkalo jen příjmů a odvodů v budoucích letech. Potom by nebyl velký problém s vykazováním,“ domnívá se Münich. „Dalo by se to zavést tak, že o to musí stávající manželé aktivně zažádat v rámci každoročního vykazování příjmů pro Českou správu sociálního zabezpečení,“ vysvětluje.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí ale není sdílení sociálního pojištění potřeba k tomu, aby se vyřešila rozdílná výše průměrného důchodu mužů a žen. „Ta je dána zejména tím, že ženy mají v průměru započteno méně roků, protože mají nižší důchodový věk podle počtu vychovaných dětí, a tím i nižší procentní výměru důchodu. Tento nepříznivý dopad by však ani sdílení vyměřovacích základů manželů a registrovaných partnerů nevyřešilo,“ říká mluvčí ministerstva Petr Habáň. A připomíná, že důchodový věk průběžně roste, a to více u žen, přičemž po roce 2030 se má pro muže a ženy sjednotit.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Ministerstvo ale podle Habáně od záměru na sdílení sociálního pojištění do budoucna zcela neupouští. „Lze zvážit například možnost dělení důchodových nároků při rozvodu manželství, případně ho využít v budoucnu v souvislosti s takovou změnou konceptu základního důchodového pojištění, které ho umožní realizovat,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

naši komisaři

Komisaři z důchodové komise vymýšlejí, jak zreformovat důchodovou reformu. Na Peníze.cz jsme jich zatím důkladněji vyzpovídali pět. 

Šéfoval dvěma komisím pro reformu důchodů, v té dnešní byl jako zástupce Asociace penzijních fondů, než ho v červnu vystřídal Aleš Poklop.

Aleš Poklop

Předseda Penzijní společnosti České spořitelny vystřídal v červnu Vladimíra Bezděka v čele Asociace penzijních společností i na židli v důchodové komisi. Ptali jsme se ho zejména (ale nejen) na dopňkové penzijní spoření.

Vysoce postavený odborář. Dnes šéf pracovního týmu důchodové komise, který má na starosti rušení druhého pilíře a přestavbu třetího.

Sociolog. Dlouholetý expert ČSSD na důchodovou problematiku. Šéf současné mnohohlavé důchodové komise.

Otakar Hampl

Teoretický ekonom. Kromě teorie preferencí a teorie důvěry se ovšem zajímá také o demografii. V důchodové komisi má na starosti přerozdělování. Míněno přerozdělování vybraných peněz. Říká, že dlouhodobě znevýhodňujeme rodiny s dětmi – a že bychom je naopak měli podpořit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1949
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

3. 9. 2015 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

28. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

Důchodová komise předkládá vládě další návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění by se vám mělo nově vypočítávat podle toho, kolik dětí právě vychováváte.

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

18. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

Tým, který řídí, má v důchodové komisi na starost systémové analýzy, zásluhovost a převody peněz mezi státem a rodinami. S Otakarem Hamplem jsme mluvili především o tom, koho důchodový... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Partners Financial Services