Očima portfolio manažera: Zajistěte si klidné stáří

Vojtěch Železný | rubrika: Komentář | 6. 11. 2015
Protfolio manažer investiční společnosti Conseq a několik jeho tipů pro ty, kteří si nejsou jisti, že jim státní penze zajistí důstojné stáří.
Očima portfolio manažera: Zajistěte si klidné stáří

Mnozí lidé si dnes naprosto správně uvědomují, že se při zabezpečení solidního důchodu nemohou spolehnout výhradně na stát. Zodpovědně ke svému stáří přitom přistupují i stále mladší a mladší. Několik jednoduchých zásad vám pomůže zajistit se na důchod.

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq
  • Nikdy není příliš brzy! Je vám dnes 45 a plánujete odejít do penze v 65 letech? Budete-li investovat 2160 korun měsíčně, budete po těch dvacíti letech při výnosu šest procent mít jeden milion korun. Nebylo by ale skvělé, kdybyste bývali začali s pravidelným investováním už ve 25 letech? Na stejnou částku by pak totiž stačilo odkládat pět set korun měsíčně.
  • Využijte možností a neodmítejte příspěvky od zaměstnavatele a státu. Proč taky? Většina velkých zaměstnavatelů v současné době přispívá svým zaměstnancům na penzijní připojištění. Je téměř neomluvitelnou chybou toho nevyužít – dnes tedy už ne v penzijním připojištění, ale v novém penzijku, doplňkovém penzijním spoření. I v nejhorším případě, když smlouvu vypovíte a budete muset příspěvky zaměstnavatele dodanit, budete na tom lépe, než kdybyste příspěvky nedostali vůbec.
    K tomu, abyste obdrželi státní příspěvek, pak stačí posílat na smlouvu tři sta korun měsíčně. Stát vám k tomu přidá krásných 30 procent.  A pokud začnete tuto částku odkládat ve 21 letech, tak gratuluji. Při šestiprocentním výnosu z vás v 65 letech je zase milionář.
  • Nebojte se investovat a investujte pravidelně. Při pohledu na krátké časové období připomíná akciový trh houpačku. Když budete investovat pravidelně, hroty se otupí a výkyvy „vyruší“. A v dlouhém odbobí je historický výnos akcií vyšší než u dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. V portfoliu mladého člověka by měly akcie převažovat. (Jinak by také nebylo možné sáhnout si na šestiprocentní výnos, se kterým výše pracujeme.)
  • Každý odborník vám doporučí jednu ověřenou strategii: diverzifikovat, tedy nevěřit jen jedné firmě, jednomu oboru, jedné zemi, rozdělit své investice. Pokud jste Bill Gates nebo Carlos Slim, kteří zbohatli na koncentrované pozici ve vlastní firmě, prosím nečtěte dál. Nakoupit si ale aktuálně populární akcii a držet v ní víc peněz než je zdrávo – mohli byste hořce litovat. Tak jako litovali lidé, kteří dali jmění do akcií Enronu, World Online, Bear Sterns a dalších firem. Určitě byste neměli mít v jedné akcii/dluhopisu/jiném aktivu víc než deset procent finančního majetku.  
  • Poslední, nicméně pravděpodobně nejdůležitější ráda zní: vzdělávejte se a věnujte se svým penězům. 168 hodin měsíčně trávíte v práci vyděláváním peněz. Kolik času pak věnujete tomu, že se o ně staráte? Nemá smysl vyměnit aktivum v portfoliu, pokud se mu nedaří jeden měsíc, ale pokud zaostává několik let, je na čase se alespoň podívat, proč to tak je.

Autor je portfolio manažer Conseq Investment Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Partners Financial Services