Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 3. 9. 2015 | 29 komentářů
Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.
Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Politici začínají řešit, jak nově nastavit systém valorizace důchodů. Obávají se, že při jejich současném tempu by mohlo výrazně přibývat seniorů ohrožených chudobou. O změnu stojí zejména největší vládní strana ČSSD. „Sociální demokracie zastává názor, že současný systém je potřeba změnit, protože vede ke snižování kupní síly důchodců a zaostávání důchodů za mzdami a platy,“ řekla pro Peníze.cz tisková mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Její strana prý chce valorizací nově nastavit prostřednictvím důchodové komise, která má na starosti reformu penzijního systému.

Předseda důchodové komise sociolog Martin Potůček má za to, že je potřeba při úvahách o nastavení systému zohlednit, že starobní penze tvoří přes pětadevadesát procent všech příjmů českého důchodce. Způsob a tempo navyšování důchodu může být pro finanční situaci řady z nich zásadní. „Průměrná výše vyměřených důchodů ve vztahu k průměrným mzdám – takzvaný náhradový poměr – u nás v posledních desetiletích klesala. V roce 1990 činil průměrný důchod 68 procent čisté průměrné mzdy, v roce 2010 to ale bylo už jen 52 procent. Politická reprezentace se tak bude muset vážně zabývat otázkou, jak prolomit tento vývojový trend,“ dodává Martin Potůček.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Opozice proti

O to, jak má valorizace důchodů vypadat, se čeští politici v posledních letech tvrdě přou. Vláda Petra Nečase prosadila od ledna 2013 tříleté snížení valorizace kvůli ekonomické krizi. Důchody se pak zvyšovaly jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. Vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nás k původním pravidlům vrátila už na začátku letošního roku, tedy po dvou letech. Důchody se tedy opět každoročně navyšují o celou míru inflace a třetinu růstu průměrné mzdy. Letos k tomu vláda, jako kompenzaci za předešlé dva chudé roky, přidala malý dárek.

Podle šéfa důchodové komise Martina Potůčka ovšem i staronový způsob určování růstu důchodů penzisty poškozuje: „Slabým článkem současné podoby valorizace je například to, že se za její základ bere obecná míra inflace. Vzhledem ke specifické struktuře spotřeby domácností důchodců, kteří ve srovnání s ekonomicky aktivními vydávají proporčně větší část svých příjmů na náklady spojené s bydlením, stravováním, léky a zdravotní péčí, by ovšem bylo spravedlivější, kdyby se důchody valorizovaly podle vývoje inflace vztažené přímo ke spotřebnímu koši důchodců samotných.“    

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou skoro 50 položek, jenže vegetariána se pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček...

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem a vaším nákupním košíkem.

   

Zejména ODS a TOP 09 ale tvrdí, že diskuze o valorizacích penzí jen zastírají problém, který má celý důchodový systém. Vládní koalici navíc stále vyčítají, že zrušila druhý pilíř, ve kterém si mohli lidé vyvádět část svého důchodového pojistného na vlastní účty u penzijních společností. Pravicovým stranám dále vadí, že prý vládní úpravy důchodového systému jdou proti principu zásluhovosti. Přitom po rozhodnutí Ústavního soudu Nečasova vláda právě zásluhovost posilovala v malé důchodové reformě roku 2011; kromě valorizací malá reforma řešila i posouvání věku odchodu do důchodu a snižování předčasných penzí.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Návrh změn není na stole

Konkrétní návrh, jak by se měl způsob valorizování důchodů nově upravit, zatím žádná vládní strana nepředložila. Ani státní správa se proto na brzké změny nechystá. To nám ostatně potvrdil i vedoucí oddělení poradců Ministerstva práce a sociálních věcí Radim Hejduk: „Ministerstvu není známo, že by v rámci vládní koalice aktuálně probíhala debata, která by tuto situaci někam posouvala. Samozřejmě ale sledujeme debatu nad tématem valorizace důchodů, která by měla intenzivně probíhat zejména na podzim tohoto roku, s tím, že v případě potřeby budeme odborné komisi pro důchodovou reformu k dispozici, abychom pomohli zhodnotit veškeré dopady diskutovaných variant.“ Ministerstvo je podle Radima Hejduka připravené na základě doporučení důchodové komise a rozhodnutí ministryně Michaely Marksové zpracovat návrh vycházející přímo od příslušného pracovního týmu uvnitř komise, případně přijít s vlastním návrhem.

ČSSD by ráda v důchodové komisi prosadila to, o čem mluví Martin Potůček, totiž aby se důchody nezvyšovaly podle růstu životních nákladů všech domácností, ale pouze v závislosti na růstu životních nákladů domácností důchodců. Podle mluvčí ČSSD Evy Gregorové stojí také za zvážení, zda by reálný růst výše důchodů neměl kopírovat reálný růst výše mezd. 

Důchodová komise se snaží do debaty o valorizaci penzí zapojit kromě politiků a odborníků i širokou veřejnost. Začátkem srpna proto na svých webových stránkách zveřejnila dokument s názvem Zelená kniha o státních důchodech a jejich zvyšování, který mimo jiné obsahuje šestnáct otázek k tématu. „Uzávěrka pro zaslání odpovědí je 10. září. Podněty budou zpracovány a stanou se jedním z důležitých podkladů pro návrh, který předložíme naší komisi, a bude-li jí přijat, i vládě ke konci tohoto roku,“ uzavírá Martin Potůček.

Jediná jistota, kromě toho, že důchody se zatím budou zvyšovat podle staronového klíče, je mimořádný vánoční dárek v podobě šesti set korun. Shodli se na něm na začátku léta zástupci koalice. I kdybychom nesouhlasili s názorem opozice, že jde o populismus a kupování voličů, jisté je, že určitě nejde o systémové řešení.

naši komisaři

Komisaři vymýšlejí, jak zreformovat důchodovou reformu. Na Peníze.cz jsme jich zatím důkladněji vyzpovídali pět. 

Šéfoval dvěma komisím pro reformu důchodů, v té dnešní byl jako zástupce Asociace penzijních fondů, než ho v červnu vystřídal Aleš Poklop.

Aleš Poklop

Předseda Penzijní společnosti České spořitelny vystřídal v červnu Vladimíra Bezděka v čele Asociace penzijních společností i na židli v důchodové komisi. Ptali jsme se ho zejména (ale nejen) na dopňkové penzijní spoření.

Vysoce postavený odborář. Dnes šéf pracovního týmu důchodové komise, který má na starosti rušení druhého pilíře a přestavbu třetího.

Sociolog. Dlouholetý expert ČSSD na důchodovou problematiku. Šéf současné mnohohlavé důchodové komise.

Otakar Hampl

Teoretický ekonom. Kromě teorie preferencí a teorie důvěry se ovšem zajímá také o demografii. V důchodové komisi má na starosti přerozdělování. Míněno přerozdělování vybraných peněz. Říká, že dlouhodobě znevýhodňujeme rodiny s dětmi – a že bychom je naopak měli podpořit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2015 9:54, Miroslav

Pořád se mluví o zásluhovosti. Má někdo zásluhu na tom, když jej někdo zvolí na určitý post po známosti a na tom postu stejně bere velké peníze ,které si za svou práci vůbec nezaslouží, práci za něj udělají jeho podřízení a on shrábne smetanu. Kdyby se aspoň ten , který takto celý život parazitoval na druhých neozýval, že dával do systému více daní a že chce větší důchod na úkor druhých, mohl si ze svého / zásluhového / platu daleko více za celý život ušetřit na důchod a užívat si z úspor. Ten, který má hodně práce za málo peněz si není schopen z normálního platu ušetřit.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2015 11:14, Zdenek

Snižuje se nezaměstnanost, víc se vybere na sociálku. Zvyšují se platy, totéž. Takže uvidíme co z toho letos bude.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

14. 6. 2015 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

Chystaný jednorázový příspěvek za 1,7 miliardy korun má své zastánce i mimo vládu. Samotní důchodci požadují i nadále mimořádnou valorizaci.

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

19. 12. 2014 | Martin Kohoutek | 149 komentářů

Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! Spočtěte si, o kolik bude větší váš

Pravidla pro valorizaci důchodů se od roku 2015 vracejí k pravidlům, která platila před rokem 2013. Starobní důchod se tedy bude zase zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných... celý článek

Vít Samek: Třetí pilíř čeká nová výsluhová penze a spoření na důchod už od narození

25. 10. 2014 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Vít Samek: Třetí pilíř čeká nová výsluhová penze a spoření na důchod už od narození

Český důchodový systém dozná dalších změn. Měly by se týkat především možnosti „vypůjčení“ peněz z třetího pilíře, způsobu výpočtu státního příspěvku či zakládání penzijních smluv dětem.... celý článek

Partners Financial Services