Nejlepší spořicí účty už začínají pětkou. Velké porovnání

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 27. 6. 2022 | 6 komentářů
ČNB v minulém týdnu znovu výrazně zvýšila základní sazbu, od které se nepřímo odvíjejí i úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Jak se to zatím projevilo v žebříčku nejlepších?
Nejlepší spořicí účty už začínají pětkou. Velké porovnání

Zdroj: Shutterstock

První banky začínají lákat na spořicí účty s úrokovou sazbou začínající pětkou. Zatím není úplně jednoduché na ni dosáhnout. Dá se ale čekat, že v tomto týdnu ještě zareagují někteří konkurenti – a snad i s jednoduššími podmínkami.

Momentálně nejvyšší úrok – 5 % p. a. – ode dneška nabízí mBank u produktu nazvaného mSpoření. Má komplikované podmínky: Je potřeba mít běžný účet mKonto, který je nicméně bez poplatků. mSpoření funguje formou takzvaných cílů, u nichž se předpokládá jeden ze tří způsobů pravidelného spoření, v praxi však není nutné původní vklad zvyšovat. Úrok 5 % dostanete, když na účtu máte maximálně 100 tisíc korun. Při překročení této hranice spadne úročení celého zůstatku (tedy i s částí do 100 tisíc) na prakticky nulovou sazbu 0,01 %. Díky tomu, že je možné založit až osm cílů (přičemž na žádném nebude víc než 100 tisíc), lze celkový strop zvýšit na 800 tisíc. Na klasickém spořicím účtu pod názvem eMax Plus dá mBank úrok 4 % do 500 tisíc, založit si lze až čtyři současně.

Čtyři banky se srovnaly na 4,5 %. K Raiffeisenbank, která takový úrok nabídla už v květnu, se čerstvě přidaly Moneta a Creditas, od července je dožene také Hello bank. Jejich spořicí účty se liší jak stropem pro lepší úročení, tak dalšími podmínkami. Podrobněji o nich píšeme v tabulce o pár řádků níže.

Jedničkou pro vyšší vklady nebo pro toho, kdo nechce plnit nějaké podmínky, zůstává spořicí účet Trinity Bank s úrokem 4,08 % p. a. V předchozích měsících reagovala Trinity na zvyšování základních sazeb České národní banky nejrychleji ze všech – prakticky okamžitě. Tentokrát zatím další růst neoznámila. Dodejme, že v reklamě sice od května láká na úrok začínající pětkou, na ten ale dosáhnete jenom při roční fixaci a v praxi tak jde o termínovaný vklad.

Neo účet od Expobank má úrok 4,01 % bez omezení. Přestože patří mezi běžné účty, dlouhodobě drží krok s nejlepšími spořicími účty. Většina bank své běžné účty vůbec neúročí, kromě Expobank je výjimkou jen Hello bank s 0,5 % do limitu 100 tisíc. Také u Expobank – stejně jako u Trinity – se dá čekat, že konkurenci ani tentokrát nenechá výrazně utéct.

Nejlepší spořicí účty k 27. červnu 2022

BankaNázevMaximální úrokOmezení
mBankmSpoření5 %Podmínkou je (bezplatný) běžný účet a volba jedné ze čtyř variant pravidelného spoření. To probíhá formou takzvaných cílů, v každém lze naspořit maximálně 100 000 Kč. Překročení hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení. Limit lze zvýšit až na 800 000 Kč díky tomu, že je možné založit až osm cílů. 
Moneta Money BankSpoření D, Spoříto D4,5 %Pro vklady do 400 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 1,5 %. Podmínka: na účet každý měsíc přijde aspoň 20 000 Kč a aspoň pětkrát zaplatíte kartou. Je potřeba založit nový spořicí účet (i pro dosavadní klienty). Při nesplnění podmínek je úrok max. 3,5 % a 0,5 %.
Banka CreditasSpořicí účet+4,5 %Pro vklady do 350 000 Kč. Pro část nad tento limit je úrok 3,1 %. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok 4,8 % (do 350 000) a 4 % (nad 350 000). 
RaiffeisenbankSpořicí účet Hit Plus4,5 %Pro vklady do 250 000 Kč a při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Ćást od 250 000 do 500 000 Kč se úročí 0,1 %, nad 500 000 Kč jen 0,01 %. 
Hello bankHello spoření4,5 %Pro vklady do 200 000 Kč, část nad 200 000 Kč se neúročí. Od 1. července, předtím 3,1 %.
Trinity BankVýhoda+ Dobrý klient4,08 %Bez omezení.
Expobank Neo účet 4,01 %Bez omezení. 
mBankeMax Plus4 %Pro vklady do 500 000 Kč. Založit si lze až čtyři účty a zvýšit tak celkový limit na dva miliony. Vklady nad limit se prakticky neúročí (0,01 %).
Fio bankaFio konto4 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do milionu je úrok 0,10 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %.
J&T BankaSpořicí účet4 %Počáteční vklad musí být aspoň milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 000 Kč. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 4,15 %. 
Equa bankSpořicí účet Extra4 %Pro vklady do tří milionů. Když v daném měsíci odešlete z účtu nějakou platbu, klesne úrok na 0,1 %. 
Air BankSpořicí účet4 % Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 000 Kč do 1 000 000 Kč se úročí 0,1 %, část nad 1 000 000 Kč se neúročí. 
Fio bankaFio spořicí účet3 %Z účtu si lze vybrat nebo převést peníze maximálně čtyřikrát za kalendářní měsíc.
ČSOBSpoření s bonusem3 %Pro vklady do milionu. Podmínkou je použití mobilní aplikace ČSOB Smart aspoň jednou za tři měsíce. Část nad milion se úročí 0,15 %.
Equa bankSpořicí účet Hit3 %Pro vklady do 200 000 Kč. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo celkové investice aspoň 50 tisíc, jinak úrok klesne na 0,1 %. Část vkladu nad 200 000 Kč se úročí 0,1 %. 
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Spořitelní družstvo Ney zvýšilo od tohoto týdne úrok na spořicím účtu dokonce na 5,75 %. Má ale několik omezení: uložit si přinejmenším 20 tisíc korun a případný výběr pak oznámit aspoň měsíc předem. Výpovědní lhůta je totiž jeden měsíc, zatímco standardní spořicí účty si lze vybrat prakticky okamžitě. Další podmínka vyplývá z toho, že jde o družstevní záložnu neboli kampeličku. Podle zákona u nich musíte počítat s pravidlem 1:10 – desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část úspor převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí. O peníze na spořicím účtu se ani v záložně bát nemusíte, spadají pod stejné pojištění jako banky – tedy do limitu 100 tisíc eur (v přepočtu skoro 2,5 milionu korun).

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Také další nabídky v následující tabulce mají komplikovanější podmínky než spořicí účty, které jsme si ukázali před chvílí. Například Komerční banka (Bonus Invest) a ČSOB (Duo Profit) dají vyšší úrok na spořicím účtu, pokud přinejmenším stejnou částku zároveň investujete do podílových fondů. Část výnosu ze spoření vám v praxi spolknou poplatky za podílové fondy – některé konkurenční banky nebo investiční společnosti je přitom mají nižší, hlavně díky odpuštění vstupního poplatku.

Moneta oznámila 5 % (do limitu 50 000 Kč) na dětském účtu Spoření Junior, který bude součástí nového rodinného účtu. Běžný zájemce si je zatím nemůže sjednat, dostupné by měly být zřejmě v nejbližších dnech. Pozor: dosavadní konto Dětský Genius má sazbu jen 1,5 % do necelých 30 000 Kč, vyplatí se tedy počkat na novinku. 

Za zmínku stojí i úrok 5,4 % na obchodním účtu u společnosti Cyrrus, obchodníka s cennými papíry. Některé znaky jsou shodné s klasickým spořicím účtem: založení i vedení účtu je bez poplatků, peníze můžete kdykoliv vkládat a vybírat si bez omezení, úrok se připisuje každý měsíc. Investice nejsou podmínkou. Za připsání úroku si Cyrrus (vedle standardní 15% srážkové daně jako banky) strhne ještě poplatek – od července 0,4 % p.a. Komplikovanější je to s pojištěním vkladu při případném „krachu“ obchodníka: Podle ČNB se na takto uložené peníze – přestože je má obchodník uložené v bance ve zvláštním režimu podle § 41f zákona o bankách – vztahuje jen náhrada 90 % do limitu 20 tisíc eur (zhruba 500 tisíc korun). Naopak Cyrrus věří, že náhrada by byla 100 % do 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) stejně jako při krachu banky. Podrobně o nejasnostech kolem pojištění píšeme v samostatném článku.

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
Ney spořitelní družstvoSpořicí účet5,75 %Minimální vklad je 20 000 Kč. Výpovědní doba jeden měsíc. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu.
Moneta Money BankSpoření Junior5 %Pro vklady do 50 000 Kč. Jde o dětský účet, který banka nabídne zřejmě během několika dnů. 
RaiffeisenbankSpořicí účet Top pro bývalé klienty ING4,5 %Pouze pro bývalé klienty ING, kteří loni splnili podmínky pro zvýhodněný úrok. Základem je 2,6 % do 2,5 milionu Kč a 0,2 % pro část nad tento limit. Pokud v kalendářním měsíci zaplatí aspoň třikrát kartou, dosáhnou na 4,5 % do 2,5 milionu.
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance. Vklady nad 10 milionů se neúročí. 
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3,5 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3,5 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Ani nejlepší spořicí účty zdaleka nepokryjí rostoucí inflaci, která v květnu meziročně stoupla už na 16 %. Průměrná míra inflace za celý rok má podle odhadu České národní banky dosáhnout 13,1 %, podle ministerstva financí 12,3 %. Naše kalkulačka vám prakticky ukáže, jak inflace požírá úspory.

Výhodou spořicích účtů je, že peníze si lze kdykoliv vybrat. Banka může prakticky okamžitě změnit úrok jak směrem nahoru, tak dolů. Tím se liší od termínovaných vkladů: u nich se zavazujete, že si peníze po určitou dobu nevyberete. Výměnou za to vám banka garantuje, že původní úrok nezmění po celou dobu vkladu – to se podle budoucího vývoje na trhu může ukázat jako výhoda, ale i nevýhoda. 

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na půl roku

BankaÚrokOmezení
Ney spořitelní družstvo6 %Minimální vklad je 20 000 Kč. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu.
Banka Creditas5,2 %Minimální vklad je 5000 Kč.
Moneta Money Bank5 %Minimální vklad je 40 000 Kč.
UniCredit Bank4,5 %Do limitu pěti milionů korun. Minimální vklad je 30 000 Kč.
J&T Banka4,35 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň milion nebo investice aspoň 100 tisíc. 
Expobank4,05 %Minimální vklad je 100 000 Kč. 
Česká spořitelna3,8 %Minimální vklad je 5000 Kč.
ČSOB3,75 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz, stav k 27. 6. 2022

Nejvyšší úroky u termínovaných vkladů na jeden rok

BankaÚrokOmezení
Ney spořitelní družstvo6,25 %Minimální vklad je 20 000 Kč. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. 
Trinity Bank5,08 %Úrok 5,08 % pro vklad do 400 tisíc, pro část nad tento limit 4,58 %. Formálně jde o roční fixaci vkladu na spořicím účtu.
UniCredit Bank5 %Do limitu pěti milionů korun. Minimální vklad je 30 000 Kč.
Raiffeisenbank4,5 %Úrok 4,5 % pro vklad do 10 milionů. Pro pásmo od 10 do 30 milionů je úrok 5 %. Nad 30 milionů klesá na 0,01 %. Minimální vklad je 10 000 Kč.
J&T Banka4,5 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc. 
Moneta Money Bank4,3 %Minimální vklad je 40 000 Kč.
ČSOB4,3 %Do limitu tří milionů korun. Minimální vklad je 5000 Kč.
Expobank4,1 %Minimální vklad je 100 000 Kč. 
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz, stav k 27. 6. 2022

Tyhle už mi nedávejte! Co s bankovkami, kterým končí platnost

Na konci června přestanou platit starší vzory většiny českých bankovek. Můžete je odmítnout už teď? A kam s nimi, když vám zůstanou v peněžence po začátku července? Tady je přehled.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2022 11:33, ?

Zrušil jsem spoření A, B i C a nakonec i BÚ v Monetě.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2022 9:36, Petřík

U Monety je nutné založit nový SU, spoření D. Je možné přes internetové bankovnictví. Vše hotovo za 2 minuty.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services