Nový rodinný účet nabídne i nejvyšší úrok na spoření

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 6. 2022 | 9 komentářů
Nový rodinný účet nabídne i nejvyšší úrok na spoření
Ilustrační klientka s ilustrační kartou.
Zdroj: Shutterstock

Moneta přichází s novým Rodinným účtem. Vedle moderní aplikace chce zaujmout hlavně nadprůměrným úrokem na spořicím účtu: 5 % ročně do limitu 50 tisíc korun.

Oproti dosavadnímu kontu Dětský Genius, s nímž přišla před víc než deseti lety ještě jako GE Money Bank, nabízí Moneta v novém rodinném účtu i další výhody. Především: Lze si ho založit online, děti i rodiče mají k dispozici aplikaci, snadnější je i rodičovská kontrola plateb.

„Momentálně účet testujeme s vybranými klienty, ještě v průběhu června ho nabídneme všem zájemcům,“ říká Jakub Komenda, šéf digitálních kanálů v Monetě. Při založení je potřeba rodný list, občanský průkaz nebo cestovní pas dítěte. V aplikaci může rodič sledovat i víc dětských účtů současně, naopak dítě vidí vždycky jenom ten svůj.

Zdroj: Moneta

Ukázka aplikace.

Děti od osmi let mohou k účtu dostat i debetní kartu s výběry zdarma. Nad limity mají kontrolu rodiče. Od třinácti let si ji mohou přidat do aplikací Google Pay nebo Apple Pay. Případnou platbu nad limit může rodič potvrdit nebo zamítnout ještě před odesláním. Mezi funkcemi je třeba i dočasné uzamčení účtu.

Úrok 5 % je nejvyšší mezi specializovanými dětskými účty. Momentálně je také nejvyšší mezi spořicími účty celkově – překonává i 4,5 % od mBank a Raiffeisenbank. Sama Moneta dosud na účtu Dětský Genius měla úrok 1,5 % do stropu 30 tisíc, na běžném spořicím účtu „pro dospělé“ teď má 3,3 % do milionu a 0,5 % nad milion.

Moneta zároveň od čtvrtka zvyšuje úrok na půlročním termínovaném vkladu na 5 % ročně. Založit si může kdokoliv (nezávisle na rodinném účtu), a to nově i v mobilní aplikaci Smart Banka. Minimální vklad je 40 tisíc korun. Vyšší úrok při závazku na šest měsíců – 5,2% – teď z bank nabízí jen Creditas.

Víc čtení pro rodinu

Zdroj: Shutterstock

Převést úspory ze špatně úročeného účtu pro děti může být komplikované. Ale nevzdávejte to. Banky musí umožnit přinejmenším převod na jiný produkt vedený na jméno dítěte, a to i u konkurence.

Spoření pro děti: Vyšší úrok jen tak nedostanou, odejít je těžší


Kdy a jak žádat o mimořádný příspěvek? Kdo na něj dosáhne a jak to bude s dětmi, které se letos teprve narodí? Jak se bude posuzovat příjem rodičů? Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky.

Příspěvek 5000 Kč na dítě schválili poslanci. Podrobné podmínky


Jak si vybrat dětský účet? Kdo dá nejvyšší úrok, všechny výběry zadarmo nebo originální kartu? Na začátku září 2021 jsme přinesli velký přehled bankovních účtů pro školáky.

Dětské účty: Jak si vybrat a kdo přidá na kapesné

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2022 15:15, DRSG

Tato banka, to je ostuda. Některé věci (např. zrušení nevyužívaného spořicího účtu) nejdou (ani po více než roce) provést v IB a je nutno se přepnou do starého IB. To samé SB, po aktualizaci appky, opět si zvykat na nové (pro mě nevzhledné) prostředí. Rok a něco zpět vybírali třímístný absurdní poplatek za ukázání PINu k platební kartě. Spořicí účet jen 3,3 % což je daleko za konkurencí, sice bez opičáren a na částku 1 mil. Kč, ale je to např. oproti Raiffce (4,5% za 3 platby do 250 tis.) nebo Trinity žalostně málo.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 6. 2022 17:05, Elzam

tak sice jen pro rodiny s dětmi, ale lepší než drátem do oka....

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Banky lákají školáky na bonusy. Která dá k novému účtu nejvíc?

5. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Banky lákají školáky na bonusy. Která dá k novému účtu nejvíc?

Některé banky připravily k začátku školnímu roku akce, které mají přilákat dětské klienty. Na nově založené účty jim připíšou i několik set korun. Nabízejí i zajímavé úročení vkladů,... celý článek

Odměna 3000 Kč jen za zkoušku, láká banka. Podmínku splníte snadno

28. 8. 2023 | Petr Kučera | 7 komentářů

Odměna 3000 Kč jen za zkoušku, láká banka. Podmínku splníte snadno

Peníze zdarma – jenom za trochu vašeho času. Ale kromě toho třeba poznáte, že jiná banka má lepší účet než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky.

Kapesné od ČSOB. K dětskému účtu nabízí hru o peníze

31. 5. 2023 | redakce Peníze.CZ

Kapesné od ČSOB. K dětskému účtu nabízí hru o peníze

Až 600 korun nabízí mládeži od osmi do osmnácti let ČSOB. Akce je zaměřená na sběr nových zákazníků, peníze tedy můžou získat jen ty děti, které si mezi 1. červnem a 30. zářím založí... celý článek

Partners Financial Services