Dáme ještě víc. Spořicí účty mají novou jedničku

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 11. 2021 | 27 komentářů
Dáme ještě víc. Spořicí účty mají novou jedničku

Zdroj: Shutterstock

Kralování spořicím účtům s úrokem 2,5 % si Moneta Money Bank neužije ani týden. Trinity Bank od čtvrtka 25. listopadu zvýší sazbu na 2,58 %. A oproti Monetě dokonce bez stropu na výši vkladů.

„Tato sazba platí pro stávající i nové založené účty Dobrý klient, a to bez omezení výše vkladu a dalších jiných podmínek,“ píše banka na svém webu.

Na úrok 2,58 % nedosáhnou automaticky všichni klienti se spořicím účtem od Trinity, ale jen ti, kteří si ho založili v rámci zmíněné akce Dobrý klient – to znamená kdykoliv od začátku letošního října. Tito klienti si tentokrát už nemusí zakládat nový účet ani uložit do Trinity další peníze.

Trinity reaguje na krok Monety, který od soboty 20. listopadu zvýšila úrokovou sazbu spořicího účtu na 2,5 %. To momentálně znamená nejvyšší úrok mezi snadno dostupnými spořicími účty – předchozí jedničkou byla právě Trinity Bank s 2,08 %.

Moneta nabízí úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu korun, a to pro dosavadní i nové klienty. Případná část nad milion se úročí 0,5 %. Dosavadní klienti si však musí založit nový spořicí účet, na těch dřívějších totiž automaticky nestoupne. Jinak Moneta nemá žádné podmínky a omezení. I její spořicí účet si lze, stejně jako v Trinity, založit samostatně, tedy bez nutnosti zakládat a využívat ještě běžný účet. 

Banky teď výrazně vylepšují spoření díky tomu, že Česká národní banka letos už čtyřikrát zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se – byť nepřímo – odvíjejí i úroky na spoření. A to výrazně: Dvoutýdenní repo sazba na začátku listopadu stoupla z 1,50 na 2,75 %, zatímco ještě v květnu byla 0,25 %. A čeká se další růst.

Ani spořicí účty s úrokem kolem 2,5 % zdaleka nepokryjí rostoucí inflaci. Pro představu: Když si uložíte 10 tisíc korun s úrokem 2,5 %, necháte je tam rok a banka mezitím nezmění sazbu, připíše vám navíc 215 korun (z úrokového zisku zhruba 252 korun strhne 15% daň). I kdyby inflace v následujících dvanácti měsících dosáhla „jenom“ 5 %, kupní síla vašich uložených 10 tisíc se sníží přibližně o 500 korun – tedy víc než dvakrát tolik, co „vyděláte“ na spoření.

Nejlepší snadno dostupné spořicí účty podle úrokové sazby pro nové zájemce

BankaNázevMaximální úrokOmezení
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient2,58 %Bez omezení celkové částky. Jenom na vklady, které jste v Trinity neměli k 30. září. Kdo nemá spořicí účet založený v říjnu nebo listopadu, musí si ho založit.
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
Expobank Neo účet 2,01 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. 
Banka CreditasSpořicí účet+2 % Úrok 2 % pro vklady do 350 tisíc, pro zbytek vkladu je 1 %. Bez podmínek. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok až 2,1 %. 
J&T BankaSpořicí účet2 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 2,25 %. 
SberbankSpořicí účet1,8 %Podmínkou je běžný účet přinejmenším ve variantě Plus – ten je bez paušálu jen v případě, že aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou. Úrok 1,8 % pro vklady do jednoho milionu, případně na 1 % pro vyšší částky. Bez běžného účtu 1,5 % a 0,8 %.
Air BankSpořicí účet1,5 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 000 Kč do 1 000 000 Kč se úročí 0,1 %, případná část nad 1 000 000 Kč se neúročí. 
Fio bankaSpořicí účet1,5 %Pro vklady do 200 000 Kč, platí od 1. prosince. Pro částku od 200 tisíc do milionu 0,05 %, od milionu do 10 milionů 0,08 %, nad 10 milionů 0,1 %. 
Česká spořitelnaSpoření ČS1,5 %Pro vklady do 200 000 Kč pro klienty s běžným účtem Plus (podmínky: příjem aspoň 7000 Kč měsíčně a využívání aspoň jednoho z dalších produktů skupiny ČS, jinak paušál 100 Kč). Nad tento limit 0,01 %. Pro klienty Exclusive s účtem Plus je limit 400 tisíc, pro klienty Erste Premier je limit milion korun. Až od 1. prosince.
RaiffeisenbankSpořicí účet XL1,5 %Na 1,5 % pro vklady do 150 000 Kč dosáhnou jen klienti s aktivním využíváním běžného účtu (příjem aspoň 15 000 Kč měsíčně a tři odchozí platby v měsíci). Zůstatek od 150 000 do 500 000 Kč se pak úročí 0,1 %, část vkladu přesahující 500 000 Kč se úročí 0,01 %. Platí od 1. prosince, do té doby maximálně 0,4 %.
Equa bankSpořicí účet Hit1,5 %Úrok 1,5 % jen pro vklady do 200 000 Kč. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo celkové investice aspoň 50 tisíc, jinak úrok v daném měsíci klesne na 0,1 %. Případná část vkladu nad 200 000 Kč se úročí 0,1 %. Platí od 1. prosince, do té doby maximálně 0,4 %.
Hello bankHello spoření1 %Pro vklady do 200 000 Kč. Případná část nad 200 000 Kč se neúročí. 
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Některé spořicí účty lákají na ještě vyšší úrok. Jenže jejich podmínky jsou o dost komplikovanější:

Tři procenta ročně nabízí ČSOB v akci, která stejně jako v předchozích letech kombinuje spořicí účet a podílové fondy. Podmínkou je přinejmenším stejnou částku – aspoň 30 tisíc – dát i do investic. Produkt Duo Profit pak garantuje na spoření sazbu 3 % po dobu jednoho roku, pak zřejmě klesne na standardních 0,01 %. Část výdělku tak v praxi dáte na zaplacení vstupních poplatků ve fondech, které přitom někteří konkurenti vůbec nevybírají. Podobnou nabídku má i Sberbank: když do podílového fondu investujete aspoň 300 tisíc, dá vám na spořicím účtu úrok 2,75 % po dobu jednoho roku – ale jenom do limitu 500 tisíc. 

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
SberbankBonus k investici2,75 %Podmínkou je investovat aspoň 300 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 2,75 % na spořicím účtu pak platí nejvýše do 500 tisíc, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Pro částky nad 500 tisíc je úrok 0,01 %.
Banka CreditasSpoření Richee Junior2 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2 % platí pro vklady do 350 000 Kč, nad tento limit 1 %. 
Artesa, spořitelní družstvoSpořicí účet Universal1,7 %U družstevních záložen (kampeliček) platí pravidlo 1:10 – desetinu z uložených peněz musíte dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část vkladu převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí.
RaiffeisenbankSpořicí účet Top pro klienty ING Bank1,6 %Pouze pro bývalé klienty ING Bank, kteří si převedli úspory do Raiffeisenbank podle podmínek akce (zároveň v ní mají i běžný účet). Úrok 1,6 % do 300 000 Kč, 0,2 % pro částku nad tento limit.
Moneta Money BankDětský Genius1,5 %Jde o běžný účet pro děti. Úrok 1,5 % platí pro vklady do 29 999 Kč, případná část nad tuto hranici se úročí 0,01 %. Vklad maximálně 10 000 Kč za měsíc, výběr maximálně 5000 Kč za měsíc (kromě zrušení účtu).
ČSOB (Poštovní spořitelna)Spoření s bonusem1,5 %Podmínky: běžný účet ČSOB a sjednání nového spořicího účtu pouze přes mobilní aplikaci. Úrok 1,5 % pak platí jen pro část vkladu do 250 000 Kč a jen na první tři měsíce. V ostatních případech je úrok následující: 0,5 % na celou část vkladu při naspořené částce do 250 000 Kč; 0,6 % na celou část vkladu při naspořené částce od 250 000 do 500 000 Kč; 0,75 % na celou část vkladu při naspořené částce od 500 000 do milionu; 0,15 % na částku přesahující milion.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Spořicí účet vám tedy úspory ve skutečnosti nerozmnoží. Přesto vám zůstane o dost víc než na běžném účtu s nulovým úrokem (výjimkou je běžný Neo účet od Expobank, jehož úrok dlouhodobě patří mezi špičku i mezi spořicími účty). Navíc úspory líp ochráníte před vámi samotnými.

Srovnejte to s námi

Jestli víte, že část úspor můžete nějakou dobu postrádat a předem se k tomu zavážete, vyplatí se vyzkoušet jiné a přitom stejně bezpečné možnosti. Jenže: ani termínované vklady vás před inflací neochrání. A jisté už to není ani u stavebního spoření (se závazkem na šest let), kterému k výhře nad vyšší inflací nemusí pomoct ani státní příspěvek. Jestli přesto máte zájem, tady jsme přinesli nový žebříček stavebního spoření

Inflaci plně pokryjí až státní protiinflační dluhopisy. Kupujete si je na šest let, ale každý rok je můžete v předem určeném termínu předčasně prodat (nad půl milionu korun s omezením) a získat výnos bez sankcí. Dluhopisy se prodávají na vybraných pobočkách ČSOB a České spořitelny. Kdo už si je koupil někdy dřív, může teď i přes internet

Nebo zkuste víc riskovat a začít investovat třeba v podílových fondech nebo přímo do akcií. U nás na Penězích najdete srozumitelné a nezávislé návody, jak na to:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2021 15:15, Matematik

Dát peníze na úrok 0,05 procenta do Unicredit Bank může dát jen blbec. Zisk z takto uloženého milionů činí po roce a zdanění 425 Kč. To je měsíčně cca 35 Kč. Přitom u Trinity, Monety, Creditas dostane měsíčně cca 50x více..

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2021 8:06, Pepi Katastrofa

Trinity nemá okamžité platby, nemá mobilní aplikaci na rozdíl od Monety, ale má tragické IB.
V březnu 2022 budou úrokové sazby na SÚ 39,5%. Inflace, ne ta nesmyslná od Statistického úřadu ale reálná, osobní bude 179%!
Sbohem úspory.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services