Za starý mobil ještě dostanete peníze. Jak na to

Jana Divinová | rubrika: Jak na to | 9. 8. 2023 | 1 komentář
Podle odhadů máme doma zhruba osm milionů nepoužívaných telefonů, tabletů a chytrých hodinek. Zájem o ně mají operátoři i prodejci. Nabízejí za ně peníze i slevy.
Za starý mobil ještě dostanete peníze. Jak na to

Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Denně se v Česku prodá 8500 telefonů, ukázal průzkum Evropa v datech letos v únoru. Průměrný Čech si pořizuje nový mobil každé tři roky. Co se děje s těmi starými? Velmi často jde o funkční přístroje, které by mohl použít někdo jiný. Podstatná část jich ale zůstává v šuplících nebo se na ně někde práší.

Přitom o ně stojí prodejci secondhandových zařízení nebo opraváři. Dokonce i z těch nefungujících nebo beznadějně zastaralých se dají vytěžit aspoň suroviny: v telefonu se prý nachází v průměru 25 miligramů zlata nebo 250 miligramů stříbra. Další látky, které obsahuje, jsou navíc nejenom drahé, ale i toxické, takže odborná recyklace je žádoucí.

Kromě prodejců bazarového zboží a servisů vám za mobil peníze nebo slevu na jiné zboží nabídnou i prodejci nové elektroniky a dokonce i operátoři. Budou určitě mluvit o ekologii, ale vzhledem k tomu, že cenu určují podle značky, modelu, stáří a opotřebení mobilu, starší přístroje případně vůbec nevykupují, asi přece jenom půjde víc o součástky. Nicméně že se o mobil postarají líp, než kdyby skončil na skládce, to je bez debat.

Výkup O2 s velkým ale

Nejnověji se ke společnostem vykupujícím staré mobily přidal operátor O2. Ve spolupráci se sítí prodejen a servisních center Mobil pohotovost spustil projekt O2 Výkup. Vykupuje některé staré, ale funkční telefony, tablety a chytré hodinky. A dokonce dává pětistovku i za ty, které nefungují vůbec nebo jsou příliš staré. Zní to super? Proto je potřeba říct ale.

Akce má jednu podmínku. Nejdřív u O2 musíte koupit nový přístroj, pak teprve můžete prodat ten starý. A musíte to stihnout do 30 dnů od koupě.

Nejdřív tedy u O2 koupíte telefon a pak sednete k internetu. Na portálu O2vykup.cz naklikáte typ, značku, model a barvu starého zařízení, jeho stav – záleží hlavně na tom, jestli jsou v pořádku všechny funkce a jestli je na zařízení nějaké estetické poškození.

Pak vyplníte údaje o novém přístroji koupeném u O2. Potřebovat budete číslo objednávky, IMEI a model. A pak už jen zadáte osobní údaje a číslo bankovního účtu.

Pro starý přístroj si operátor pošle kurýra. Po přijetí ho zkontroluje, případně upraví nacenění a zhruba do dvou dnů pošle peníze na účet. Do 30 dnů od vytvoření registrace výkupu vám na stejný bankovní účet případně pošle ještě bonus.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Bonus jsou peníze navíc, nad výkupní cenu. Pokud nový přístroj, který jste si předtím u O2 koupili, byl určité značky a typu, můžete dostat navíc až pět tisíc korun.

Příklad? Řekněme, že máte černý telefon Xiaomi MI 10 Note 64 GB. Nový se prodává za zhruba pěti tisíc. Za plně funkční a nepoškrábaný a neopotřebený vám O2 dá 2600, za lehce opotřebený 2400 korun. Za plně funkční, ale poškrábaný 1900 korun. A pokud jste si předtím koupili Samsung Galaxy 23 za 21 tisíc, dostanete později ještě bonus pět tisíc korun. Akce s bonusy je ale časově omezená do konce měsíce.

Pokud nenajdete svůj starý telefon nebo tablet mezi vykupovanými modely, i tak můžete využít do konce srpna bonusovou akci a říct si o šrotovné: „500 Kč, které získáte za to, že své vysloužilé zařízení zanesete do jakékoliv O2 Prodejny,“ píše O2 na svém webu.

Co když nechci nový telefon (nebo ne od O2)

Telefon ale můžete prodat rovnou společnosti Mobilní pohotovost, se kterou O2 na akci Výkup O2 spolupracuje. Nabízí totiž skoro stejné podmínky a výkupní cenu jako O2.

Telefon, tablet nebo chytré hodinky můžete společnosti předat přes kurýra nebo osobně na kterékoliv pobočce. Zatímco O2 nabízí v případě, že pošlete zařízení přes kurýra, ověření ceny přístroje a zaslání peněz za výkup do dvou dnů, Mobilní pohotovost si nechává na kontrolu přístroje pět dnů.

Pokud si u Mobilní pohotovosti pořídíte nový mobil, tablet nebo hodinky, můžete taky k výkupní ceně získat bonus – až do čtyř tisíc korun.

Vodafone vykupuje od svých

Z operátorů výkup starých elektronických zařízení nabízí taky Vodafone. Kupuje ale jenom mobily a hlavně: jen od svých zákazníků.

Prodávat zase můžete ze svého obýváku. Na webu vodafone.cz/vykup-telefonu nasnímáte QR kód, díky kterému operátor zjistí stav zařízení a určí cenu, kterou je ochotný zaplatit. Pokud s ní budete souhlasit, pošle vám štítky pro přepravu a do pár dnů i peníze na účet. V případě výše testovaného Xiaomi Note 10 s pamětí 64 GB nabízí zhruba 334 korun.

Vykupují i výrobci a obchody s elektronikou

Podobné akce dělají výrobci a obchody. Často bývají časově omezené. To je případ právě aktuální akce u Samsungu. Ten do konce září vykupuje mobily, tablety nebo chytré hodinky vybraných značek. Kromě výkupní ceny nabízí také bonus k nákupu vybraných zařízení značky Samsung.

Například běžné opotřebený Samsung S20 od vás vykoupí za pět tisíc korun a k tomu vám přidá bonus sedm tisíc korun na nákup Galaxy Z Flip 4, který u něj stojí 27 490 korun. Po odečtení výkupní ceny a bonusu vás vyjde na 15 490 korun.

Funkční starý telefon, tablet nebo chytré hodinky vybraných výrobců vykupuje i Datart. Podmínkou je opět nákup nového zařízení.

Výkup starého zařízení bez podmínky nakoupit nové nabízí i Alza. Na rozdíl od výše uvedených se vztahuje nejen na telefony, tablety a chytré hodinky, ale třeba i na notebooky nebo herní konzole. Alza patří k těm výkupčím, ke kterým nemusíte osobně a všechno zařídíte přes web. Telefon Xiaomi MI 10 Note 64 GB v černé barvě, který je jako nový, od vás vykoupí stejně jako O2 za 2600 korun.

V prodejnách iStores můžete za peníze nebo za slevu vyměnit starý smartphone, tablet nebo chytré hodinky značky Apple, Huawei či Samsung. Musí být ovšem funkční. Prodat staré zařízení můžete online i v kterékoliv z prodejen. Pokud například přinesete na prodej běžně opotřebený iPhone 13 128 GB, dostanete za něj 11 tisíc korun plus bonus 2500 korun. Když si vyberete iPhone 14 128 GB, nezaplatíte 20 990 korun, ale 7490 korun.

Na dobročinné účely

Pokud svůj telefon nemůžete prodat nebo ne za peníze, které by vám za to stály, pořád se jich můžete zbavit tak, že vám odměnou bude aspoň dobrý pocit: jednak, že telefon bude odborně recyklovaný, jednak že při tom ještě poslouží dobré věci.

Nepotřebné mobilní telefony sbírá například nezisková organizace Remobil, která možnost zbavit se starého zařízení nabízí i firmám, školám a obcím. Jako sběrná místa slouží i prodejny T-Mobilu, který recyklaci elektroniky letos podpořil i marketingovou kampaní: Staré mobily pro strýčka Příhodu. Recyklujte, vyzývá operátor.

Remobil sbírá všechny mobilní telefony, bez ohledu na to, zda jsou funkční či ne. Z každého sebraného mobilu přispívá 10 korun na charitativní účely. Svoje boxy má společnost třeba i v pražské Zoo – za mobil, kterého se zbavíte právě tady, dostane zmíněnou desetikorunu právě zoo, která je použije na podporu ochrany goril v Africe.

Diskoman
Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Na následujících slajdech najdete směsku mýtů a pověr o odpadech, jejich třídění a zpracování. Po přečtení a vyvrácení je můžete odhodit do koše.

Automat na petky. Natřený na zeleno

  • Když budu vracet petky a plechovky do výkupu, pomůžu tím přírodě a víc obalů se zrecykluje.

V Evropě by se do roku 2025 mělo vytřídit 77 procent petek uvedených do oběhu, Češi jich už teď vytřídí 80 procent. Podle Petra Havelky, ředitele České asociace odpadového hospodářství, jsme už od roku 2020 nad cíli, které si stanovila Unie.

„Jistě, stane se, že najdete PET lahev někde v křoví. Ale to se nezmění tím, že bude zálohovaná. Drtivá většina lidí ví, že petky patří do žlutého kontejneru, a dává je tam,“ dodává Petr Jindra, šéf třídičky Nykos ve Ždánicích.

Za systémem zálohování PET lahví, jaký teď testuje Lidl a Kaufland, je podle Havelky i Jindry lobby nápojářů. Chtějí získat hodnotný materiál jen pro sebe a za výhodnou cenu. Dnes o vytříděný PET soutěží s výrobci z textilního i automobilového průmyslu. 

PET lahve jsou nejlíp prodejný materiál na třídící lince a je ho tam nejvíc. „Pokud tento materiál zmizí, zbydou nám na třídění dvě až tři komodity s velmi nejistou prodejností. Ekonomika nám nebude vycházet, budeme po zákaznících požadovat víc peněz. A obce, respektive všichni občané, na ten systém doplatí,“ říká za třídičku Nykos Petr Jindra.

Jak ale dodává Petr Havelka, bez ohledu na to, jak třídíme, nejvíc by přírodě pomohlo, kdybychom místo balené vody prostě přešli na kohoutkovou, která je u nás většinou velmi kvalitní.

Trávu do popelnice, ať se zaplní 

  • Když není černá popelnice před odvozem plná, doplním ji třeba trávou ze zahrady, ať se to využije.

Možná už jste to někdy slyšeli: „Táto, ta popelnice je zase dražší, tak ji musíme naplnit co nejvíc, když už to platíme.“ Špatná úvaha. Z ekonomických i ekologických důvodů.

„Těm lidem nedochází, že když do černých popelnic budou rvát odpad, který tam nepatří, obec bude víc odpadu vozit na skládku. Tím se zvýší jeho cena, protože skládce se platí za váhu. A obec pak logicky bude muset zvýšit cenu za odvoz popelnic,“ říká Petr Jindra, šéf třídičky Nykos ve Ždánicích, dceřiné firmy dánského podniku Marius Pedersen Group.

Správný přístup je: tady máte modrou, žlutou, hnědou popelnici, ale tu černou nechte pokud možno prázdnou. Ušetří tak obec – a ve výsledku i vy, na poplatcích za odpad.

Je to dálka

  • Kontejnery na třídění jsou tak daleko, do popelnice je to blíž a stejně už ji platím.

Průměrná vzdálenost k nádobám na tříděný odpad se každoročně zkracuje. Sběrných nádob bylo na našem území podle údajů EKO-KOMu v roce 2021 k dispozici přes 678 000, průměrně jsme to k nim měli pouhých 89 metrů. A ve stále větším množství obcí lidé dostávají barevné popelnice přímo domů. Jedná se o takzvaný door-to-door systém, který disciplínu třídění výrazně zlepšuje.

Díky tomu se vytřídilo, recyklovalo či energeticky využilo 91 procent papírových obalů. Data Samosebou.cz (spadajícího pod EKO-KOM) říkají, že v Česku své odpady aktivně třídí 73 procent obyvatel, od roku 2000 došlo k 35procentnímu nárůstu třídičů. V roce 2022 vytřídil průměrně každý Čech téměř 72 kilo odpadu.

K roku 2035 má být podle platné evropské legislativy v obcích vytříděno nejméně 70 procent komunálních odpadů. Recyklovat se má minimálně 65 procent celkového objemu komunálního odpadu. Jinými slovy – na černé popelnice pomalu zapomeňte. Pokud ale budete třídit kvalitně, na směsný odpad vám opravdu zbude jen málo věcí.

Necpěte mi to na dvůr, kontejnery smrdí

  • Proč bych měl mít barevné popelnice u sebe na dvorku? Zabírá to místo a smrdí to.

Obce čím dál častěji nabízí takzvaný door-to-door systém třídění. Rozuměj: dostaneš od nás gratis žlutou, modrou i hnědou popelnici, tu si na dvorku plň a my ti ji budeme pravidelně odvážet. Obcím se to vrátí v tom, že mohou omezit svoz černých popelnic. Na systém svozu a třídění přispívá také neziskovka EKO-KOM, která má peníze od výrobců obalů.

Jakýkoliv vstřícný krok směrem k zákazníkovi se podle Petra Jindry, šéfa třídičky Nykos, vrátí v dobrém. Lidé jsou pak disciplinovanější, černé popelnice plní výrazně méně.

„Pětadevadesát procent obcí, které svážíme, má DTD systém. A je to znát na čistotě plastů – ve srovnání s tím, když nám sem přiveze nějaký odpad konkurence, která DTD systém nemá,“ pochvaluje si šéf třídičky, která sváží odpad ve významné části Středočeského kraje – od Benešova k Poděbradům a Nymburku až po Městec Králové a zpět.

A smrdí to úměrně tomu, co do toho házíme. Čím to bude čistější, tím to bude smrdět méně.

Třídím zbytečně, stejně to pak spálí

  • Kelímky od jogurtů nebo sáčky nemá smysl třídit, dál zpracovat nejdou.

Když sousedka tvrdí, že nemá smysl házet do žlutých nádob kelímky od jogurtů, nedejte na ni. A předneste jí logické argumenty.

Obalové materiály z měkkého plastu mohou být ještě využitelné. Záleží na technologickém vybavení třídičky a také na tom, zda je o ně zrovna na trhu zájem. Pokud ano, poslouží ještě jako obal k něčemu novému, když je třídička nevyužije, pošle je s dalším výmětem buď do spalovny, v lepším případě z nich ještě vyrobí efektivnější palivo z odpadu.

Záleží na poptávce. Všechny varianty jsou ale lepší než kelímky poslat s komunálem rovnou do spalovny nebo na skládku.

Technologie se mění, s nimi i zvyky

  • Plata od vajíček prý do papíru nepatří?

Když švagr vytáhne, že někde četl, že plata od vajec a ruličky od toaleťáku stejně už nejde recyklovat a je lepší je vyhodit do popelnice, neposlouchejte ho.

„Ještě zhruba před rokem tvrdil EKO-KOM (neziskovka, která z peněz hlavně od výrobců nápojových obalů zajišťuje celou síť sběru odpadů a jejich recyklaci, pozn. red.), že nemá smysl házet tyhle recykláty do modrých kontejnerů. Situace se ale změnila,“ řekl nám v třídičce papíru Pražských služeb Miloš Petr, vedoucí třídící linky ve Vysočanech.

„Papírny, které protříděný odpad z modrých kontejnerů odkupují od třídiček, zlepšily technologie a umí i tyto vícekrát recyklované materiály vrátit do oběhu,“ upřesňuje Miloš Petr. Vytříděný papír lze totiž recyklovat až sedmkrát. Takže se určitě vyplatí dát ruličkám šanci a švagra poučit.

Plechovky do žlutých? Jak kde

  • Viděl jsem v centru, že do žlutých kontejnerů házejí lidi plechovky. To mají snad radši už hodit do popelnice.

Každá obec může mít nastavený systém jinak. A to z různých důvodů. Třeba proto, že jí odpad sváží jiná společnost, která používá jinou technologii třídění a jinou formu sběru.

Samolepka na popelnici ku sběru kovuZdroj: Samosebou.cz

Informační nálepka. Zvětšit klikem

Takže někdy se stane, že je sloučené bílé sklo s barevným nebo že tetrapakové a kovové obaly mají místo ve žluté nádobě u plastů. Třeba v místech z hustou zástavbou, kde je obtížné umístit víc kontejnerů na jednom místě.

Anebo prostě proto, že třídička, do které ta která obec sváží, je technologicky dokonalejší a dokáže zpětně všechno zase rozdělit na správné hromádky. Dříve než tedy budete osočovat lidi z toho, že hází plechovky, kam nemají, je dobré si přečíst, co přesně stojí na nálepce na sběrné nádobě. Jiný kraj, jiný mrav.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

3. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

Po celý duben mohou lidé odesílat zásilky přes službu „Balíkovna na adresu“ jen za 30 korun. Standardní cena je 109 korun pro registrované a 119 korun pro neregistrované uživatele.Speciální... celý článek

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek

Partners Financial Services