Příspěvek na bydlení stoupne. Spočítejte si, jak pomůže s energiemi

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 20. 1. 2022 | 15 komentářů
Na příspěvek dosáhne víc lidí, dalším se zvýší. Zmírní se také pravidla pro mimořádnou okamžitou pomoc: nově bude možné při posuzování příjmů a nákladů zohledňovat i hypotéku, leasing a podobné závazky.
Příspěvek na bydlení stoupne. Spočítejte si, jak pomůže s energiemi

Zdroj: Shutterstock

Lidem, kteří budou v roce 2022 bojovat s takzvanou energetickou chudobou, má pomoci vylepšený příspěvek na bydlení. Po poslancích dnes novelu zákona o státní sociální podpoře, která má mimořádně zvýšit takzvané normativy u bydlení, schválili také senátoři. Pro vládní předlohu hlasovala i opozice. K definitivnímu schválení změn už chybí jen podpis prezidenta, ke kterému by mělo dojít v následujících dnech.

Od zmíněných normativů se odvíjí nárok i výše zmíněného příspěvku na bydlení. Vyšší normativní náklady tak umožní na příspěvek dosáhnout více lidem a dalším příspěvek zvýší.

Schválený návrh z pera ministerstva práce a sociálních věcí počítá s nárůstem normativních nákladů o 1120 až 1974 korun (podle počtu osob v domácnosti) u nájemních bytů a o 1180 až 2147 korun u vlastníků a družstevníků. S podobným návrhem na mimořádné navýšení přišla těsně před svým koncem i předešlá vedená Andrejem Babišem (ANO). Aktuální návrh je o něco štědřejší a vychází z odhadu ministerstva průmyslu a obchodu, že ceny stoupnou v příštím roce v průměru o 37 % u elektřiny a 40 % u plynu.

Normativy se sice na začátku roku 2022 už zvýšily, ale jen mírně (o nižší stovky korun), protože v pravidelné každoroční valorizaci ještě není započítaná vysoká inflace a rychlý růst cen energií z konce roku 2021.

Mimořádnou valorizaci, která bude růst cen reflektovat, nemohla schválit vláda podle současného zákona o státní sociální podpoře sama. Musí proto změnit zákon. Novela už pro následující období počítá i s možností mimořádného zásahu: vláda může normativy operativně dál zvyšovat, pokud ceny energií dál porostou.

Novela také rozšiřuje okruh lidí, kteří mají na příspěvek na bydlení nárok. „Dosavadní okruh oprávněných osob je limitován nájemním nebo vlastnickým vztahem k bytu, jiné právní tituly k bytu nárok na dávku nezakládají přesto, že osoby užívající byt na základě jiného právního titulu jsou v obdobné situaci. Jedná se zejména o vztah podnájemní a užívání bytu na základě služebnosti,“ vysvětluje ministerstvo práce v  návrhu. Nově tak na příspěvek dosáhnou například lidé v družstevních bytech, které jsou dále pronajímány, a také třeba senioři, kteří svůj byt převedli například na své potomky a dál ho užívají na základě věcného břemene.

Vylepšená pravidla budou platit počínaje příspěvkem za leden 2022. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mělo schvalování postupovat tak, aby vyšla ve Sbírce zákonů ještě v lednu.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Předchozí vláda vedená Andrejem Babišem (ANO) už dříve schválila jinou pomoc, když zálohy za energie zaplacené v listopadu a prosinci osvobodila od DPH. Současná vláda takto plošně (DPH bylo odpuštěno všem) postupovat nechce. Poslanci pětikoalice proto ve sněmovně odmítli návrhy na další plošnou podporu z poslaneckého klubu ANO. Kromě jiného šlo o odpuštění DPH i pro další měsíce.

Současný premiér Petr Fiala (ODS) spolu s ministrem práce Jurečkou už na konci minulého roku také připomněli, že příspěvek na bydlení je určen pro situace, kdy náklady na bydlení lidem nově ukousnou výrazně víc z pravidelných výdajů. Pro ty, kteří nemají akutně peníze na úhradu vysokého vyúčtování či záloh, je tu navíc stále mimořádná okamžitá pomoc. Je určena třeba pro domácnosti které nedávno skončily nebo stále zůstávají u distributora poslední instance a nemají na úhradu navýšených záloh či vyúčtování.

„Kdo má problém se zaplacením faktur a záloh za energie, ať se obrací na úřady práce. Budeme přes Českou správu sociálního zabezpečení informovat i důchodce,“ řekl Jurečka.

„Pravidla pro vyplácení mimořádné okamžité pomoci se zmírnila tak, aby se rozšířil počet lidí, kteří tuto pomoc od státu mohou čerpat. Nově bude možné při posuzování příjmů a nákladů zohledňovat rovněž závazky typu hypoték, leasingů apod. Úřady práce budou každou žádost posuzovat individuálně,“ doplnil ministr.

Modelové případy pomoci postiženým domácnostem

Zdroj: Shutterstock
  • Senior žijící v bytě s menší spotřebou elektřiny. Poživatel starobního důchodu ve výši 17 000 Kč bydlí v Praze v nájemním bytě, kde elektřinu spotřebovává na běžné elektrospotřebiče, svícení a vaření. Typický nárůst roční faktury bude podle odhadů z 9000 Kč v roce 2021 na 11 500 Kč v roce následujícím, tedy zhruba o čtvrtinu více. Skutečné měsíční náklady na bydlení v roce 2021 byly 13 000 Kč. Výše příspěvku na bydlení bude díky úpravě měsíčně dosahovat 4171 Kč – dávka je o 1120 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. (Tomuto důchodci ani s přiznaným příspěvkem na bydlení nezůstane 65 % příjmu, protože jeho příspěvek na bydlení je zastropován takzvaným normativem.
  • Rodina žijící v domě s elektrickým vytápěním. Rodina se dvěma malými dětmi bydlí ve vlastním domě v Praze, matka je s menším dítětem v domácnosti a čerpá rodičovský příspěvek ve výši 10 000 Kč, otec má příjem 28 000 Kč a rodina má také nárok na přídavek na děti ve výši 2 x 1130 Kč. Rodina používá přímotopy nebo tepelná čerpadla, ročně zaplatí za elektřinu až o polovinu více. Skutečné měsíční náklady na bydlení v roce 2021 byly 16 500 Kč, nově dosáhnou 17 833 Kč. Výše příspěvku na bydlení dosáhne 5111 Kč – dávka je o 2147 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení.
  • Samoživitelka s jedním dítětem žijící v domě, kde se vytápí plynem. Osamělý rodič s příjmem ve výši minimální mzdy (14 795 Kč) pobírá příspěvek na dítě. Bydlí v nájemním bytě v menším městě a na vytápění (a případně i vaření či ohřev vody) využívá plyn. Typický nárůst roční faktury bude z 28 000 Kč v roce 2021 na 46 000 Kč v roce 2022, tedy o dvě třetiny. Skutečné náklady na bydlení dosahovaly doposud 15 000 Kč měsíčně, v roce 2022 budou 16 500 Kč měsíčně s ohledem na nárůst ceny plynu. Výše příspěvku na bydlení bude nově 4441 Kč – dávka je o 1130 Kč vyšší, než by byla bez mimořádného navýšení. (I této samoživitelky se dotkne normativ, který dávku na bydlení zastropuje, takže ani jí nezůstane 70 % z příjmu poté, co obdrží příspěvek na bydlení.)

Zdroj: Úřad vlády

Jak funguje příspěvek na bydlení

Prostřednictvím příspěvku na bydlení pomáhá stát rodinám i jednotlivcům, kteří kvůli nízkým příjmům nezvládají pokrýt náklady na bydlení. Žádá se o něj na úřadech práce, které ho také vyplácejí.

Nejčastěji jde o dávku ve výši nižších jednotek tisíc korun měsíčně. Nárok na ní vzniká, když náklady na bydlení vaší domácnosti přesahují třicet procent vašich čistých příjmů, respektive pětatřicet, když bydlíte v Praze, a zároveň těchto 30 procent (35 % v Praze) není nad normativními náklady.

Pak se výše měsíční dávky počítá tak, že vezmete normativní náklady pro vaši domácnost (nebo skutečné náklady, pokud jsou nižší než normativní) a od nich odečtete 30 procent (v Praze 35 %) čistých příjmů vaší domácnosti.

Původní zprávu z 5. ledna jsme zaktualizovali poté, co novelu schválili poslanci a senátoři.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2022 15:15

Omyl. Ten kdo maká a platí daně, zaplatí drahé energie nejen sobě, ale i ostatním.

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2022 11:40

Pag - takze jsi starej clovek! ja jsem si to myslel. Ted uz nebudu brat vazne co pises diky

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services