Energie znovu prudce zdražují. Rekord, který nechcete

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 9. 12. 2021 | 17 komentářů
Za novým růstem cen je skokové zdražení emisních povolenek. Podle Jiřího Gavora, výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií, se to zatím v konečných cenách pro domácnosti neprojeví. Evropská komise už by měla zasáhnout, říká v rozhovoru.
Energie znovu prudce zdražují. Rekord, který nechcete

Zdroj: Shutterstock

Ceny elektřiny a plynu na pražské burze jsou na novém rekordu. Včera se základní cena elektřiny pro rok 2022 na pražské burze PXE dostala nad hranici 180 eur za megawatthodinu. Je to asi o 20 eur výš než na začátku října, kdy byla situace zatím dosud nejvyhrocenější. Proč elektřina opět skokově zdražuje?

Protože nahoru znovu vystřelila cena emisních povolenek. Během posledních pěti týdnů zdražila o 50 procent na současných už zhruba 90 eur za tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého. Dražší nikdy nebyly.

Proč povolenky tak rychle zdražují?

Důvodů je víc. Investory láká nákup povolenky, protože věří, že v této situaci jen tak klesat nebude. Německo má novou vládu se zelenými, kteří například nechtějí, aby cena povolenky spadla pod 60 eur za MWh. To je pro trh jasný signál, že ceny nemusí jít jen tak dolů. V Evropě také začalo mrznout, takže energií se teď vyrábí více a kdo vyrábí ze „špinavých“ zdrojů, musí povolenky nakupovat. Nakupují se také do zásoby na další průběh zimy. Ale zimu jsme tu měly vždycky a ceny nikdy takto neskákaly. Jde o mimořádnou situaci a Evropská komise nekoná, ceny nechává růst.

Zdroj: ENA

Jiří Gavor

Co by měla dělat?

Dát na trh nové povolenky s cílem srazit jejich cenu. Má na to nástroj s názvem Market Stability Reserve, což lze přeložit jako rezerva tržní stability. Je to nástroj, který umožňuje regulovat množství povolenek na trhu. Byl původně navržen tak, aby zabraňoval nízké ceně povolenky. Dlouhá léta byla cena povolenky velmi nízká, protože jich byl nadbytek. Umožňuje to stahovat z trhu nadbytek povolenek. Nikdy tato rezerva nebyla použita opačně, i když by být mohla. Podle mě to je chyba v situaci, kdy cena povolenky raketově roste.

Proč tedy Evropská komise podle vás nekoná?

Máme na to slogan: Když to nejde po dobrém, tak to půjde po zlém. Podle mě jde o reakci na stanoviska některých východoevropských států, které nechtějí rychle opustit uhlí. Při současné ceně povolenky se jim ale uhlí bude těžko pálit. Státy, které jsou závislé na uhlí, to zruinuje.

Zdražení se ale týká všech evropských států, máme společný energetický trh. Proč by tedy evropští politici dobrovolně přistupovali na skokový růst cen pro své obyvatele?

V Německu mají mnohem vyšší kupní sílu, tam to na hospodaření domácností nedopadá tak krutě, jako na nás.

Ale pak jsou tu velké země jako Itálie nebo Španělsko, kde je kupní síla výrazně nižší než v Německu.

Také jsou to země, které jsou s námi a snaží se reformovat evropský energetický trh.

A nedává růst ceny povolenek naopak smysl? Nesplňují konečně to, k čemu byly vytvořené? Právě jejich vysoká cena, kterou musí hradit ti, kdo chtějí vyrábět energii ze „špinavých“ zdrojů, má motivovat k přechodu na zelenější zdroje.

Nezpochybňuji snahu přejít na zelenější zdroje, ale je třeba zasáhnout, když cena povolenek skokově vyskočí na úroveň, kde měly být za deset let. To je naprosto mimořádná situace, která má dopady do životů nejen nejchudších, ale začíná být u nás problémem i pro střední třídu.

Neříká se i Evropská komise, že zásah zatím není nutný? Že jde jen o krátkodobý výkyv a ceny budou zase klesat?

Nevím, jak to vidí jejich analytici. Každopádně situace je mimořádná a komise by měla jednat a snažit se cenu povolenek výrazně srazit.

Jaký vývoj dál čekáte?

Já už si netroufám nic odhadovat.

Propíše se aktuální rekordní cena na burze i do ceníků dodavatelů? Budou znovu zdražovat?

Zatím je to krátkodobý výkyv, takže další zdražování teď nečekám.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2021 11:36, Tomáš Marný

Dříve se dobře prodávaly odpustky, dnes povolenky. Zelenorudí zločinci si dobře mastí kapsy.

+86
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services