Rodiče, chcete zkrácený úvazek? Podle Nejvyššího soudu na něj máte nárok

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 24. 8. 2014 | 2 komentáře
Pokud chtějí lidé, kteří se starají o děti mladší patnácti let, pracovat na zkrácenou dobu, jsou zaměstnavatelé povinni jim vyhovět. Potvrdil to Nejvyšší soud, podle něhož rodiče mají na zkrácený úvazek nárok.
Rodiče, chcete zkrácený úvazek? Podle Nejvyššího soudu na něj máte nárok

Jedinou výjimkou jsou podle Nejvyššího soudu „vážné provozní důvody“ na straně zaměstnavatele. Existenci takových překážek, které by ohrozily fungování firmy nebo úřadu, pak ale musí zaměstnavatel případně umět prokázat u soudu.

Rozsudek může znamenat průlom v tuzemské praxi, kde se firmám a úřadům do částečných úvazků moc nechce.

Šestiletý spor o pět hodin

Rozsudek Nejvyššího soudu se týká šest let starého případu z libereckého magistrátu. Úřednice měla kvůli péči o dítě zkrácený úvazek na 35 hodin týdně, ale po odchodu kolegů do důchodu vedení úřadu chtělo, aby přešla na plný, tedy čtyřicetihodinový. Žena to odmítla, dál chodila domů o hodinu dřív, za což dostala výpověď.

Okresní soud v Liberci dal za pravdu zaměstnavateli, Krajský soud v Ústí nad Labem propuštěné úřednici. Magistrát se proto obrátil na Nejvyšší soud. Argumentoval třeba tím, že kvůli ženiným dřívějším odchodům domů se musely předčasně zavírat přepážky nebo ji v práci musela zastoupit jiná kolegyně.

Jenže podle Nejvyššího soudu nemůžou být jakékoliv problémy ve fungování firmy nebo úřadu důvodem pro zrušení částečného úvazku, nebo dokonce výpověď. Řešením může být například přijetí dalšího zaměstnance na zkrácený úvazek nebo na dohodu o pracovní činnosti.

O samotné neplatnosti výpovědi nicméně Nejvyšší soud nerozhodl. Vrátil spor znovu na začátek a nařídil ho znovu projednat. Krajský soud v Ústí nad Labem tak musí znovu důkladně prověřit, jak fungoval provoz na magistrátu a zda důvody pro zrušení zkráceného úvazku byly skutečně tak vážné, že by to omezilo fungování úřadu.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Česko hluboko pod průměrem

Za to, že zdejší zaměstnavatelé možnosti zkrácených úvazků zhusta ignorují, Česko už schytalo i kritiku od Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ženy zůstávají doma dlouho, ztrácejí kontakt s kariérou a jejich několikaletý pobyt doma se odráží i na výkonu ekonomiky.

Podle studie z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí je rozdíl v zaměstnanosti českých žen, které mají dítě do šesti let, a těmi ostatními více než 40 procent, přičemž v Nizozemsku, Británii nebo Belgii je vliv mateřství na zaměstnanost mizivý. Jedná se o země, kde podíl částečných úvazků přesahuje průměr Evropské unie, který činí přes 20 procent. V Česku představují zkrácené úvazky 6,3 procenta.

„Čeští zaměstnavatelé mnohem víc preferují plné úvazky. Je to pro ně rozhodně levnější, když práci vykonává například jedna matka s dítětem namísto dvou,“ říká Jana Kašparová, mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů s tím, že odborářská organizace považuje rozhodnutí soudu za správné. „Jde o legitimní zájem slaďování pracovního a rodinného života,“ dodává.


Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

21. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Nový zákon přinese možnost odečíst z daní část „školkovného“. Přináší také dětskou skupinu, nový státem podporovaný typ předškolního zařízení. Skupiny mají vznikat zejména ve firmách,... celý článek

Naši nejdražší: S mámou do práce

8. 10. 2013 | Lucie Kocurová | 8 komentářů

Naši nejdražší: S mámou do práce

Že je narození dítěte tím nejlepším, co je v životě potkalo, na tom se většina žen shodne. Některé matky se dokonale realizují v péči o potomka a návrat do zaměstnání odsouvají, jak... celý článek

Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

30. 5. 2013 | Jitka Šorfová | 1 komentář

Naši nejdražší: Co v létě s dětmi? Na kolik přijde příměstský tábor

Letní tábor nemusí nutně znamenat čtrnáct dní ve stanu s podsadou, spacák a jídlo v ešusu. Vyzkoušet můžete i takzvané tábory příměstské. Přes den bude mít potomek zajímavý program... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services