Miliardový bumerang. Vrátí pojišťovny peníze za špatně nastavené investiční pojistky?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 19. 3. 2018 | 17 komentářů
Klienti chtějí zpátky peníze, které naposílali na špatně nastavené investiční pojistky. Po rozhodnutí finančního arbitra zatím pojistné v jednotlivých případech vracely Česká pojišťovna a Axa. Hraje se ale možná o statitisíce pojistek a miliardy korun. Rozhodovat budou soudy.
Miliardový bumerang. Vrátí pojišťovny peníze za špatně nastavené investiční pojistky?

Už po několikáté se v posledních letech schyluje k soudní bitvě velkých finančních institucí a jejich klientů. A zas by mohlo jít o miliardy korun. Po bankovních poplatcích za vedení úvěru a výpočtu RPSN splátkových společností v autobazarech jsou tentokrát předmětem sporu smlouvy investičního životního pojištění.

Kauza nabrala na obrátkách, když finanční arbitr během letošního roku hned v několika případech rozhodl, že je konkrétní smlouva o investičním životním pojištění od počátku neplatná, a pojišťovna tedy musí klientovi vrátit veškeré uhrazené pojistné. Pojišťovny sice peníze musí vyplatit zpátky, arbitrovo rozhodnutí ale chtějí nechat přezkoumat soudem. Pokud by ten rozhodl jinak, peníze by se zase přesýpaly do pojišťoven.

„Vždy jsme postupovali v souladu se zákonem a řídili se právní úpravou platnou v době uzavírání smluv. S rozhodnutím finančního arbitra se neztotožňujeme a budeme ho rozporovat u nezávislého soudu,“ řekla nám k rozhodnutí finančního arbitra mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Pro stejný krok se rozhodla i pojišťovna AXA, která u finančního arbitra rovněž prohrála.

O jednom konkrétním sporu jsme psali nedávno:

Bezplatná právní poradna

Obchodní, rodinné i pracovní právo: pro radu nemusíte daleko. Stačí kliknout a zeptat se expertů v naší bezplatné poradně.

Bezplatná právní poradna

Další iniciativa

Finanční arbitr rozhodoval o neplatnosti smluv investičního životního pojištění především kvůli tomu, že měly nulové pojistné krytí, a klienta tedy nepojišťovaly, nebo proto, že dostatečně neinformovaly o tom, kolik klient za co zaplatí. Arbitr vždycky rozhoduje jen o podání jednoho konkrétního zákazníka, podle odborníků by ale podobný problém mohly mít stovky tisíc dalších smluv, a to i od jiných pojišťoven než od dosud jmenovaných.

Pojišťovny s touto interpretací pochopitelně zásadně nesouhlasí. „Rozhodnutí finančního arbitra se týká konkrétní individuální pojistné smlouvy, a není tedy možné ho vztahovat plošně na všechny produkty investičního životního pojištění. Nález finančního arbitra tak není možné vnímat jako precedenční,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Podle nově vzniklé iniciativy, která spustila web PodvedeniKlienti.cz, kde poskytuje návod postupu pro nespokojené klienty, ale jde o systémové pochybení se škodou pohybující se v desítkách miliard korun. „Naším cílem je medializovat celou kauzu, aby si všichni klienti investičního životního pojištění zkontrolovali, zda se tento problém netýká i jich. A pokud ano, tak aby se zdarma obrátili na finančního arbitra a tím předešli promlčení, což je taktika pojišťoven,“ řekl na nedávné tiskové konferenci mluvčí iniciativy Jiří Chvojka.

Jiří Chvojka dřív působil jako mluvčí Energetického regulačního úřadu. Radil také politickým stranám ODS a ČSSD. „Uznávám, že mám v mediální branži jisté zkušenosti, ale rozhodl jsem se, že se v tomto směru stanu klidně fackovacím panákem. Už jsem vystupoval proti nemravným cenám elektřiny a vůbec mi nedělá problém takhle vystupovat znovu. Spoustu jsem si toho nastudoval a rád se se zástupci pojišťoven utkám, protože mi jejich chování přijde nehorázné,“ uvedl na setkání s médii Jiří Chvojka s tím, že sám patří mezi klienty, kteří mají sjednanou nevýhodnou smlouvu o investičním životním pojištění.

Do roka a do dne...

... vás ministr zve na hromadný soud

Co jste proti telefonnímu operátorovi? Pojišťovně? Automobilce? Nic! Stará moudrost ale praví, že stokrát nic umořilo osla. A jiná, že v jednotě je síla. Od zavedení možnosti hromadně žalovat si Ministerstvo spravedlnosti slibuje, že spoteřebitelům usnadní a zlevní domáhat se svých práv. Vedlejší efekt pak může být úspora času soudců: místo mnoha sporů můžou řešit jediný. 

Hromadné žaloby budou. Prý napřesrok

 
 

Pojištění zpět?  

Vznik iniciativy, která pomáhá poškozeným klientům, připomíná počátek dlouholetého sporu o poplatek za vedení úvěru. Ten v roce 2012 odstartoval právník Petr Němec na webu Jdeto.de. Později začala nespokojené bankovní klienty sdružovat iniciativa PoplatkyZpět.cz, za kterou stála společnost BSP Lawyer Partners. Pro ty, kteří se rozhodli k iniciativě připojit a se svou bankou se o úvěrové poplatky soudit, ale skončila kauza neslavně. Ústavní soud totiž v roce 2014 rozhodl, že banky peníze vracet nemusejí. A i přes slib zástupců PoplatkyZpět.cz, že je soud nebude stát ani korunu, pak musela část klientů ze svého zaplatit vítězné protistraně náklady na právní zastupování:

Zástupce klientů pojišťoven Jiří Chvojka ale odmítá, že by v případě sporu o platnost některých smluv investičního životního pojištění mohlo jít o stejný případ: „Nechceme oficiálně sdružovat žádné lidi. Z čiré naštvanosti jen došlo k tomu, že jsme se propojili a že jsme udělali neformální skupinu poškozených klientů. Nemáme žádnou právní subjektivitu. Nemáme za sebou žádné advokáty, jako to bylo v případě bankovních poplatků. Jenom se chceme domoci svých práv.“

Hrajte na jistotu

Pořiďte si slušné pojištění. Může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Jaké je riziko

Na stránkách PodvedeniKlienti.cz se sice můžeme dočíst, že řízení před finančním arbitrem je bezplatné a že ho je možné zahájit snadno online, chybí už ale upozornění, že toto řízení nemusí být pro klienty bez rizika další finanční újmy. A to paradoxně v případě, že arbitr rozhodne v jejich prospěch.

Pokud pojišťovny napadnou rozhodnutí finančního arbitra u soudu (a k tomu už teď dochází), jde o spor mezi pojišťovnou a klientem. Ten v praxi bude u soudu zřejmě potřebovat právní zastoupení. A kdyby nakonec soud rozhodl ve prospěch pojišťovny, klient by kromě opětovného vracení pojistného (které předtím vracela pojišťovna na základě verdiktu finančního arbitra jemu) musel ještě uhradit náklady na soudní řízení a také náklady na právní zastoupení protistrany (pokud by je soudy přiznaly). Dohromady může jít o desetitisíce korun.

Jak tedy postupovat? Promlčecí lhůty skutečně běží a u smluv životního pojištění jsou tříleté. Nejprve si tedy zkontrolujte, kdy byla nevýhodná nebo špatně nastavená smlouva uzavřená. Ze všeho nejdřív pak musíte kontaktovat pojišťovnu a pojištění reklamovat u ní. Máte šanci, že se s vámi bude ochotná dohodnout na mimosoudním vyrovnání. V minulých letech na něj podle našich informací v případě opravdu špatných smluv přistupovaly. A Pokud vám pojišťovna nevyhoví, můžete už se obrátit na finančního arbitra. Tím budete mít pojištěné, že promlčecí lhůta bude stát. Nemusíte se bát, že by si na vás arbitr udělal čas už pozítří. Rozhodovat by měl do devadesáti dnů, pokud nemá dobrý důvod rozhodovat déle – na nedávná rozhodnutí o zneplatnění několika smluv životního pojištění se chystal čtyři roky. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2018 10:01, jdsulin2

To by me taky docela zajimalo. Rekl bych, ze to bude neco ve smyslu - jmenuje se to investicni zivotni pojisteni, ale neni tam pojisteni zivota. Dalsi vec je, nebude chtit pak stat zpatky to, co si klient odecetl z dani ?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2018 10:22, josef

muzete vysvetlit na plneni v pripade IZP a vyluku? Bud smlouva skoncila vyprsenim doby, na kterou byla uzavrena, pak zadnou vyluku aplikovat nelze. Nebo clovek umrel a pak se plnilo podle smlouvu, jedinou vyjimkou mohla byt sebevrazda kratce po uzavreni smlouvy.
Jakou vyluku plneni mate na mysli?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Partners Financial Services