Srovnání: na kolik přijde celoroční cestovní pojištění. Vyplatí se?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 20. 3. 2018 | 2 komentáře
Pro cestovatele, kteří často vyjíždějí za hranice, mají pojišťovny celoroční cestovní pojištění. Kolik celoroční cestovní pojistka stojí, co kryje a komu se vyplatí? Poradí náš přehled.
Srovnání: na kolik přijde celoroční cestovní pojištění. Vyplatí se?

Jednou ročně na hory, v létě aspoň dva týdny u moře a ideálně ještě víkend v některé z evropských metropolí. Pokud během roku opakovaně vyjíždíte za hranice, dost možná jste přemýšleli o sjednání celoroční cestovní pojistky. V nabídce tuzemských pojišťoven pod tímto označením najdete dva typy produktů: pojistku sjednanou na celý rok nebo pojištění opakovaných výjezdů. V článku se dnes zaměříme na druhou variantu.

Rozsah, limity i destinace

Stejně jako u dalších typů pojistek i tady se vyplatí neřešit pouze cenu pojištění. Pozornost věnujte také rozsahu pojistného krytí, spoluúčasti a podmínkám smlouvy. Základní složkou každé cestovní pojistky jsou léčebné výlohy (ošetření, hospitalizace, repatriace) a asistenční služby. Nadto pojišťovny nabízejí řadu připojištění: úrazovou pojistku, pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel nebo pojištění zpoždění letu. Obecně platí, že čím větší balík připojištění objednáte, tím dražší pojistka bude.

Obdobně se to má s pojistnými limity. Pokud pojišťovna hradí léčebné výlohy maximálně do jednoho milionu korun, bude pojistka stát méně. Tam kde kryjí léčebné výlohy do limitu pěti milionů korun, bude pojištění dražší. Většinou se doporučuje sjednávat pojištění s limitem pro léčebné výlohy minimálně tři miliony korun, klidně i vyšší.

Pokud jde o cestovní pojištění, důležitou roli hraje také cílová destinace. Počítejte s tím, že výlety za hranice Evropy celoroční pojištění prodraží. Nižší sazby pojišťovny nabízejí, pokud cestujete pouze po Evropě.

Kartička EHIC

V rámci veřejného zdravotního pojištění, které si povinně platíme, má každý nárok na nezbytné ošetření v jakémkoli státu EU. Stejné, jako by dostal místní. Jako potvrzení o pojištění slouží EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění neboli modrá průkazka pojištěnce). EHIC lze ovšem uplatnit pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Z veřejného zdravotního pojištění navíc nelze hradit spoluúčast, která je v řadě evropských zemí běžná. Stejně tak evropská průkazka nekryje zásah horské služby nebo repatriaci zpět do Česka.

A konečně poslední důležitá informace: v podmínkách všech pojišťoven najdete limit pro maximální délku jednoho zahraničního pobytu. Většinou jde o 45 až 90 dní. V praxi to znamená, že za hranice s pojistkou sice můžete vyjíždět opakovaně, při jedné cestě byste ale neměli překročit tento limit.

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Přehled. Kdo nabízí a za kolik

Ještě než se pro některou z pojišťoven rozhodnete, hodí se propočítat, kolik času v zahraničí skutečně strávíte. Ve většině případů se totiž celoroční cestovní pojistka finančně vyplatí, teprve když v cizině pobýváte kolem čtyřiceti až padesáti dní v roce. Výjimkou je například pojišťovna Kooperativa – ve srovnání s cenou za krátkodobé pojištění stačí vyjet na třicet až čtyřicet dní. Nejvýhodněji celoroční pojistka vychází u pojišťovny UNIQA – na dovolené (ovšem pouze v rámci Evropy) stačí strávit zhruba 20 dní. Roli pak hraje také rozsah pojistného krytí. Pokud od pojištění čekáte pouze krytí léčebných výloh a asistenční službu, většinou se počet dní, které je potřeba trávit v cizině ještě zvyšuje. Menší rozdíly jsou u pojištění s větším rozsahem připojištění.

Ceny celoročních pojistek a sazeb za krátkodobého cestovního pojištění si můžete porovnat v článku:

AXA
Allianz
Česká podnikatelská pojišťovna
Česká pojišťovna

Pojišťovna AXA nabízí v rámci celoročního cestovní pojištění tři balíčky: Reference, Komfort a Excelence. Zatímco Reference kryje léčebné výlohy (limit 2,5 milionu korun) a základní asistenční služby, s variantou Komfort získá klient vedle léčebných výloh (limit 5 milionů korun) a asistenčních služeb také pojištění úrazu (smrt úrazem, trvalé následky úrazu), odpovědnosti a zavazadel. Varianta Excelent přidává pojištění cesty letadlem a neomezený limit pro léčebné výlohy.

Maximální doba jedné cesty: 90 dní

EVROPA

  • Reference: 1289 Kč
  • Komfort: 1616 Kč
  • Excelent: 2466 Kč

SVĚT

  • Reference: 2758 Kč
  • Komfort: 4064 Kč
  • Excelent: 5262 Kč
ČSOB pojišťovna
Direct
Ergo
ERV

ČSOB pojišťovna nabízí pojistku pro opakované výjezdy ve třech variantách. Základní varianta kryje pouze léčebné výlohy (limit 3,5 milionu korun), další balíček (Kompletní balíček 1) zahrnuje úrazové připojištění (smrt, trvalé následky, denní odškodné), pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel či storno zájezdu. Poslední varianta pak nabízí vyšší limit pro léčebné výlohy – 7 milionů korun.

Maximální doba jedné cesty: 45 dní

EVROPA

  • Léčebné výlohy: 1000 Kč
  • Kompletní balíček 1: 1575 Kč
  • Kompletní balíček 2: 1970 Kč

SVĚT

  • Léčebné výlohy: 3100 Kč
  • Kompletní balíček 1: 3675 Kč
  • Kompletní balíček 2: 4570 Kč
Generali
Kooperativa
Union
UNIQA

Pojišťovna Generali připravila pro cestovatele celoroční pojistku Comfort family s limitem pro léčebné výlohy 100 milionů korun. Nadto pojištění zahrnuje také pojištění úrazu, odpovědnosti sportovní činnosti, osobních věcí a zavazadel. Další variantou je celoroční pojištění Comfort – léčebné výlohy kryje rovněž do limitu 100 milionů korun, k připojištění přidává ještě připojištění pro pracovní cesty.

Maximální doba jedné cesty: 30 dní

EVROPA

  • Comfort: 3596 Kč
  • Comfort Family: 2589 Kč

SVĚT

  • Comfort: 5109 Kč
  • Comfort Family: 3694 Kč

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services