Cestovní pojištění k platebním kartám. Kolik stojí a na co dát pozor?

Cestovní pojistku dnes klidně sjednáte jako doplněk k debetní nebo kreditní kartě. V čem se pojistky k platebním kartám liší, koho se pojištění týká a jak se to má s cenami? Co nabízí vaše karta? Poradí náš přehled.
Cestovní pojištění k platebním kartám. Kolik stojí a na co dát pozor?

V minulých článcích jsme se zaměřili na cestovní pojištění nabízené tuzemskými pojišťovnami. Zjišťovali jsme, kolik stojí krátkodobé cestovní pojištění i celoroční pojistka pro opakované výjezdy.

Dnes nás budou zajímat banky a karetní společnosti – konkrétně cestovní pojistky, které nabízejí jako doplňkovou službu k debetním a kreditním kartám. Ačkoli jsou banky a další vydavatelé karet v tomto případě pouhým prostředníkem a samotné pojištění zaštiťují pojišťovny, parametry pojistek ke kartám bývají odlišné od těch nabízených přímo pojišťovnou.

Nejen banky

Creditas, Diners club, Twisto

Když napíšete cestovní pojištění ke kartě, většina lidí automaticky čte cestovní pojištění k bankovní kartě. Je to značně nepřesné čtení, cestovní pojištění má ke své kreditce i záložna Creditas, patří tradičně ke kartám Diners clubu. Nejnověji se mezi nebankovní karty s cestovním pojištěním přidala fintechová společnost Twisto. Cestovatelům nabízí nejen pojištění se slušnými limity pro celou rodinu, ale také velmi atraktivní cashback – z každého zahraničního nákupu připisuje zpátky na účet tři procenta.

 

Banka vs. pojišťovna

Cestovní pojištění k platební kartě má blíž k celoroční než ke krátkodobé cestovní pojistce. Prostřednictvím karty se totiž nepojišťují pouze jednotlivé výjezdy. Pojistka platí celý rok a pojistné se strhává (pokud není ke kartě zdarma) nejčastěji měsíčně. Například rozsah připojištění se ale od pojištění, které nabízejí pojišťovny, příliš neliší. Rozdíl je pouze v tom, že zatímco většina pojišťoven umožňuje vybírat pojištění s různým rozsahem pojistného krytí, pojistky k platebním kartám bývají poskládané jako balíčky. Vedle léčebných výloh nejčastěji kryjí také připojištění úrazu, pojištění odpovědnosti, pojištění zavazadel, právní ochranu nebo pojištění storna.

Výhodou pojištění k debetní nebo kreditní kartě pak může být o něco snazší orientace v některých podmínkách. Například není nutné přemýšlet, jestli vám bude stačit pojištění s územní platností pro Evropu nebo raději sáhnete po pojistce platné ve všech zemích světa. Pojištění ke kartám lze totiž využít všude po světě. Přehlednější jsou bankovní pojistky také pro sportovce – běžně zahrnují všechny rekreační sporty a velká většina nedává do výluk ani sporty rizikové.

Některé pojistky ke kartám (většinou k prémiovým) automaticky kryjí i rodinné příslušníky. Další nabízejí možnost rodinný balíček přikoupit. V rodinném balíčku jsou nejčastěji pojištění manžel či manželka, registrovaní partneři, partneři trvale žijící ve společné domácnosti a samozřejmě děti (zpravidla mladší osmnácti let.)

Srovnáme cestovní pojištění

Za kopečky? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Počítejte s nižšími limity

V čem cestovní pojistky k platebním kartám naopak zaostávají, jsou pojistné limity – maximální sumy, kterou za vás pojišťovna zaplatí. Pojistné limity pro léčebné výlohy zde bývají podstatně nižší, často kolem jednoho až tří milionů korun. Každý proto musí zvážit, jestli jsou pro něj nabízené limity dostatečné. „Limity pojištění na léčebné výlohy jsou subjektivní záležitostí. Pokud jde o cesty po Evropě, lze volit limit nižší. V Evropské unii, Švýcarsku, Makedonii a Srbsku se totiž ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních můžeme spoléhat na evropský průkaz zdravotního pojištění [kartičku zdravotní pojišťovny – pozn. red.]. Osobně bych každopádně doporučoval limit minimálně pět milionů korun,“ radí Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

S nižšími sumami je potřeba počítat také u dalších připojištění – podrobně si je můžete prohlédnout v přehledu níž. „Limit na léčebné výlohy jsou jen jedna strana mince. Druhou je limit na pojištění odpovědnosti. Nejvyšší soud stanovil hodnotu lidského života na přibližně deset milionů korun. Lze předpokládat, že v západní Evropě nebo v USA bude cena mnohem vyšší, a proto by mělo být cestovního pojištění sjednané s dostatečným limitem pojištění odpovědnosti,“ dodává Kuběj.

EHIC: kartička od zdravotní pojišťovny

Na co nestačí

V rámci veřejného zdravotního pojištění, které si povinně platíme, má každý nárok na nezbytné ošetření v jakémkoli státu Evropské unie. Jako potvrzení o pojištění slouží EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění neboli modrá průkazka pojištěnce). EHIC lze ovšem uplatnit pouze ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Z veřejného zdravotního pojištění navíc nelze hradit spoluúčast, která je v řadě evropských zemí běžná. Stejně tak evropská průkazka nekryje zásah horské služby nebo repatriaci zpět do Česka.

Pokud cestujete s rodinou, měli byste se zajímat i o to, jestli se pojistné limity vztahují na každého zvlášť, nebo platí pro všechny. Jestliže pojistka nabízí limit pro léčebné výlohy dva miliony korun pro všechny pojištěné, pokryje v případě nemoci nebo úrazu čtyřčlenné rodiny náklady na léčbu všech zúčastněných maximálně do této výše.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Cestovní pojištění ke kartám. Kolik stojí?

Cestovní pojištění k platební kartě nabízejí banky a ostatní společnosti zdarma nebo za příplatek. Záleží, jestli jde o kartu debetní či kreditní. Nejčastěji bývá cestovní pojištění zdarma automatickou součástí prémiových – zlatých a stříbrných debetních karet a některých kreditních karet. Ceny za cestovní pojištění k standardním debetním kartám se zpravidla pohybují v řádu desítek korun za měsíc. Pojistku tedy dostanete za nižší ceny, než jaké najdete v nabídce tuzemských pojišťoven. Jak jsme ale popsali výš – levnější pojistky bývají (neplatí bez výjimky) vykoupené nižšími pojistnými limity.

I u bankovních pojistek k platebním kartám pak narazíte na časové omezení jednoho výjezdu za hranice – nejčastěji 90 dní.

Twisto
Sberbank
UniCredit Bank

Twisto, služba pro odložené platby, nabízí kreditku Twisto karta zákazníkům, kteří si aktivují účet Standard a Premium. S tarifem Premium (nyní bez poplatku, běžně 99 Kč za měsíc) klienti Twista získají Twisto kartu s cestovní pojistkou TW+ od pojišťovny UNIQA. Pojištění kryje zimní sporty a platí v rámci celého světa. Vztahuje se na držitele karty i jeho rodinu – partnera a děti do osmnácti let, maximálně ale šest osob. Pojistné limity platí pro každou pojištěnou osobu zvlášť.

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 3 miliony korun), pojištění odpovědnosti (limit 2 miliony korun), pojištění asistenčních služeb (náklady na převoz pojištěného nebo jeho ostatků, právní pomoc, náklady na vyslání opatrovníka, výdaje spojené se ztrátou nákladů, náklady na záchranné akce), připojištění úrazu.

Maximální doba jedné cesty: 30 dní

Creditas
Česká spořitelna
ČSOB
Diners club

Creditas nabízí automaticky cestovní pojistku Family, pokud si k běžnému účtu pořídíte debetní kartu Mastercad Gold (poplatek za vedení 200 Kč měsíčně). Držitelé ostatních typů karet si můžou pojištění dokoupit. Pojištění Family se vedle držitele karty vztahuje také na partnera a maximálně tři děti mladší osmnácti let. Pojištěné jsou rekreační i rizikové sporty, pojistka platí na území celého světa. Limity pojistného plnění jsou vázané na jednu pojistnou událost.

FAMILY

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 7 milionů korun), úrazové pojištění (smrt s limitem 500 tisíc korun, trvalé následky s limitem 500 tisíc korun), pojištění odpovědnosti (limit 1 milion korun), právní ochranu a pojištění cestovních zavazadel.

Cena pojištění: 85 Kč měsíčně

Maximální doba jedné cesty: 90 dní

Equa bank
Fio banka
Hello bank!
Komerční banka

Equa bank nabízí cestovní pojištění zdarma k debetní kartě Debit Mastercard Gold. Jestliže za zlatou kartu platíte 89 korun měsíčně, máte automaticky nárok na cestovní pojištění Premium. Pokud v rámci karty čerpáte více výhod a měsíčně vás její vedení přijde na 129 Kč měsíčně, můžete počítat s cestovní pojistkou Premium Plus. Pojištění platí na území celého světa a vztahuje se i na rodinné příslušníky: partnery, sourozence a neomezený počet dětí mladších osmnácti let. Limity jsou společné pro všechny spolucestující.

PREMIUM

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 2,5 milionu korun), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 500 tisíc korun), pojištění odpovědnosti (limit 1 milion korun pro škody na zdraví, 500 tisíc pro majetek), pojištění zavazadel.

PREMIUM PLUS

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 2,5 milionu korun), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 500 tisíc korun), pojištění odpovědnosti (limit 1 milion korun pro škody na zdraví, 500 tisíc pro majetek), pojištění zavazadel. Vedle rekreačních se pojistka vztahuje i na rizikové sporty.

Maximální doba jedné cesty: 90 dní

K běžným debetním kartám lze cestovní pojištění dokoupit. K dispozici jsou čtyři balíčky, varianty Sport+ nabízí navíc krytí rizikových sportů. V případě rodinného cestovního pojištění jsou limity společné pro všechny spolucestující.

JEDNOTLIVEC/JEDNOTLIVEC SPORT+

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 1,7 milionu korun), pojištění zavazadel, připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 250 tisíc korun), pojištění odpovědnosti (škody na majetku s limitem 500 tisíc korun, na zdraví 1 milion korun).

Cena pojištění JEDNOTLIVEC: 49 Kč měsíčně

Cena pojištění JEDNOTLIVEC SPORT+: 59 Kč měsíčně

RODINA/ RODINA SPORT+

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 2,5 milionu korun), pojištění zavazadel, připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 500 tisíc korun), pojištění odpovědnosti (škody na majetku s limitem 500 tisíc korun, na zdraví 1 milion korun).

Cena pojištění RODINA: 69 Kč měsíčně

Cena pojištění RODINA SPORT+: 79 Kč měsíčně

Maximální doba jedné cesty: 90 dní

mBank
MONETA Money Bank
Raiffeisenbank

S cestovním pojištěním – pro majitele karty i rodinné příslušníky (neomezený počet dětí do 21 let) – můžou automaticky počítat držitelé Zlaté mKarty (poplatek za vedení 99 Kč měsíčně nebo zdarma při obratu 10 tisíc korun). Pojištění se vztahuje na běžné sporty a platí v rámci celého světa. Pojistné limity představují horní hranici pojistného plnění pro všechny pojištěné osoby.

Pojistka kryje: léčebné výlohy (limit 2 miliony korun), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 1 milion korun) pojištění odpovědnosti (limit 1 milion korun), pojištění zavazadel a zpoždění letadla a právní ochrany.

Maximální doba jedné cesty: 90 dní

Držitelé mKarty, mKreditky a mKreditky e-shop si můžu cestovní pojistku dokoupit, na výběr mají ze dvou variant. Rodinný balíček lze sjednat pro partnera a neomezený počet dětí mladších osmnácti let. Pojistka platí v rámci celého světa a kryje běžné sporty.

OSOBNÍ/RODINNÉ

Pojištění kryje: léčebné výlohy (limit 1 milion korun), pojištění odpovědnosti (limit 500 tisíc korun), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 500 tisíc korun), právní pomoc a pojištění zavazadel.

Cena pojištění OSOBNÍ: 35 Kč měsíčně

Cena pojištění RODINNÉ: 60 Kč měsíčně

Maximální doba jedné cesty: 45 dní

Držitelé mKreditky Plus si můžou namísto rodinného balíčku sjednat rodinné pojištění GOLD

RODINNÉ GOLD

Pojištění kryje: léčebné výlohy (limit 1,5 milionu korun), pojištění odpovědnosti (limit 1 milion korun), připojištění úrazu (smrt a trvalé následky s limitem 1 milion korun), právní pomoc a pojištění zavazadel.

Cena pojištění: 75 Kč měsíčně

Maximální doba jedné cesty: 60 dní

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2018 13:52, 223

Např. u Equa bank to platí i pro registrované partnery a i druhy /družky žijící ve společné domácnosti

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2018 10:42, xls

Doporučuju si přečíst výluky. Snadno zjistíte, že ve spoustě (pokud ne většině) situací vám bude pojistka na houby.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services