Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Lucie Weissová | rubrika: BrandInsight | 3. 8. 2023
Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.
Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Zdroj: Shutterstock

Jaké případy během letních dovolených typicky řešíte? Na kolik takové zásahy vyjdou?

Nejčastěji se jedná o pojistné události spojené se zažívacími obtížemi, úpaly, úžehy. Pak vymknuté kotníky, drobnější zlomeniny, záněty středního ucha.

Méně závažné obtíže většinou vyřeší místní lékař, náklady za ošetření a léky se pohybují do 500 eur. Lehčí úraz bez operace vyjde na 500–1200 eur za vyšetření, medikaci a zafixování. U těžších úrazů s operací je cenové rozpětí větší, obecně mezi pěti a patnácti tisíci eur v závislosti na akutnosti a rozsahu zranění. Transport vrtulníkem z místa pojistné události do nemocnice, například při horské turistice nebo stále oblíbenější ferratě, se pohybuje v rozmezí 1000–3500 eur. A z pojištění odpovědnosti jsme například hradili i náklady na opravu hotelového pokoje poškozeného ohněm. Klient si odložil tričko na stolní lampu a to se od ní vznítilo. Oheň způsobil škody za několik desítek tisíc korun.

Jak cestovko vybírat?

Lidé by se při výběru měli zaměřit především na rozsah pojištění, to znamená, jaká rizika zahrnuje a s jak vysokými limity. Zkontrolovat správnou územní platnost a jestli se aktivita, kterou plánují provozovat, neobjevuje ve výlukách. Dál je vhodné si ověřit, co všechno nabízí asistenční služba.

Obecně platí, že není rozumné rozhodovat se jen podle ceny. Několik ušetřených stokorun za pojištění na dovolenou se může nepříjemně vymstít. 

Jak ho doporučujete nastavit, aby správně fungovalo?

Zásadní je nastavení dostatečných limitů na léčebné výlohy, a to minimálně ve výši 10 milionů korun. Kooperativa hradí v rámci léčebných výloh také případný zásah horské služby či záchranných složek, při kterých se celková částka může vyšplhat hodně vysoko. Řešili jsme například situaci, která se stala při turistice v horách. Klient spadl ze skály a utrpěl mnohačetná zranění včetně poranění obratlů. Do nemocnice ho musel transportovat vrtulník. Náklady na jeho záchranu a léčení přesáhly 4,5 milionu korun. V zámoří může podobný zásah vyjít ještě mnohem dráž.

Jana Konvalinová

Jana Konvalinová
Zdroj: Kooperativa

Absolventka Univerzity Pardubice pracuje v Kooperativě už šestnáctým rokem. Zpočátku působila na pozici disponenta pojištění, od roku 2010 je vedoucí odboru cestovního pojištění. Má dvě děti, ve volném čase ráda sportuje a cestuje.

I v zahraničí se taky člověk může dostat do situace, kdy někomu jinému způsobí škodu. To pak řeší pojištění odpovědnosti. Některé škody mohou sahat ke statisícům, někdy i milionům, proto za dostačující považujeme limit alespoň tři miliony korun.

Většina pojišťoven rozděluje své pojištění na cesty a pobyty v zahraničí do různých pásem, podle toho, kam se cestuje – například na Evropu a svět. Někdy je ale těch pásem víc. To je potřeba si pohlídat. Na pásmu samozřejmě závisí i cena pojištění.

Na pojištění se asi šetřit nevyplatí. Co je ale to minimum, pokud má člověk opravdu omezený rozpočet?

Nutný základ je pojištění léčebných výloh se zmíněným limitem 10 milionů. Osobně ale radím přikoupit i balíček pojištění úrazu, odpovědnosti, zavazadel nebo storna zájezdu, pokud jedete s cestovkou. Také pokud se chystáte praktikovat přístrojové potápění nebo vysokohorskou turistiku do 5000 metrů nad mořem, je potřeba to do smlouvy uvést a připojistit se.  

Když uvedu příklad, tak kolik zaplatím za adekvátní pojištění, když pojedu na týden k moři po Evropě a chci jezdit na vodních lyžích?

Nejedná se o nijak závratné částky. Pokud za dovolenou dáte desetitisíce korun, cestovní pojištění je pak v porovnání s tím už jen minimální investice. Například týdenní pojištění léčebných výloh po Evropě se základními sporty, kam řadíme i jízdu na vodních lyžích, vyjde na 140 korun. Při aktivním trávení dovolené ale doporučujeme připojistit si ještě úraz, odpovědnost a zavazadla. Pak by týdenní pojištění stálo 294 korun.

Která rizika Češi při svých výjezdech do zahraničí nejvíc podceňují?

Nejčastěji si klienti nedostatečně pojistí právě extrémní sportovní aktivity, které během dovolené provozují. Také se mnohdy domnívají, že mají automaticky pojištěné storno cesty, což není pravda. Pokud si tedy zájezd platíte ve velkém předstihu, určitě byste na storno neměli zapomenout. Chráníte tak své peníze vložené do dovolené, pokud by se do odjezdu něco přihodilo.

A naopak, existují nějaká rizika, která jsou pro cesty do zahraničí nepodstatná?

Pokud máte na účtu stovky milionů korun, tak se samozřejmě nemusíte pojišťovat vůbec. Všechny případné náklady si pak ale hradíte sami

Pokud už se na cestě něco přihodí, na koho se obrátit?

Když dojde k nějaké pojistné události, je nejlepší okamžitě volat operátory asistenční služby. Ta od Kooperativy je dostupná 24/7. Klient nahlásí, jaký má problém, a telefonní číslo, na kterém bude k zastižení. O ostatní se postarají operátoři asistenční služby. Částka, kterou klient provolal, se mu uhradí v rámci likvidace pojistné události.

Asistenční služba dokáže vyhledat například nejbližší zdravotnické zařízení, je schopna zajistit i úhradu ošetření. Buď zašle garanci platby, anebo zabezpečí přímo převod peněz. U banálních ošetření přibližně do 50 eur je rychlejší zaplatit z vlastních peněz a účty si nechat po návratu domů proplatit.

Dojde-li ke krádeži či loupeži zavazadel, tak se vždycky musí zajistit policejní protokol. U odpovědnostních škod je zas potřeba zajistit svědky události, fotografie místa škody, případně policejní protokol u škody na zdraví. Hlavně nepodepisujte nic, čemu v cizím jazyce nerozumíte. Případně na protokol česky napište své vyjádření a to pak podepište.  

Připravili jste pro dovolenkáře nějaké novinky?

Na letošní sezónu přicházíme se zajímavou asistenční službu – telefonickou konzultaci s česky mluvícím lékařem. Službu je možné využít například pro konzultaci zdravotního stavu pojištěného, s návrhem postupu při zdravotních potížích, vysvětlení příznaků a příčin onemocnění nebo vysvětlení nálezů z odborných vyšetření. Do pojištění léčebných výloh jsme také zdarma zahrnuli pojištění pro případ onemocnění covidem nebo pojištění karantény z covidu vyplývající.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství NextPage Media.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Partners Financial Services