Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 5. 12. 2022
Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti tomu pojistit? Prozkoumali jsme možnosti.
Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži
Horská restaurace v Hochgurlu. Ale v Rakousku se přece nekrade…
Zdroj: Goran Vrhovać / Shutterstock

Letošní novinkou je pojištění lyží od České podnikatelské pojišťovny. Háček je ale v tom, že pojistka je spojená s nutností pořídit si poměrně drahý chytrý zámek. Prozkoumali jsme podmínky a zkusili najít i jiné možnosti.

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí pojištění lyží jako doplněk majitelům zámku Pealock. To je v podstatě pásek z odolného materiálu vybavený technologií, která reaguje na pohyb, takže když se někdo pokusí zamčené lyže odnést, začne pískat a upozorní pomocí napojené mobilní aplikace majitele. S jeho mobilem komunikuje pomocí bluetoothu nebo datového připojení. Pealock běží na síti 2G a pro jeho provoz potřebujete datový tarif za 199 korun ročně, první půlrok je zdarma.

Nevýhodou zámku je vyšší pořizovací cena. Stojí 3990 korun a v dražší verzi, která umožňuje zámek lokalizovat pomocí GPS a ke které jedině lze sjednat pojištění, 4990 korun. Zámek pak můžete používat celoročně, nejen na lyže nebo snowboard, ale třeba na bicykl. A kromě pojištění lyží si k němu můžete pořídit i pojištění jízdního kola nebo kočárku – ovšem za každý kus vybavení se platí zvlášť.

Žádný zámek neochrání před krádeží na sto procent. Na organizovaný gang s flexou bude krátký každý zámek, jak s nadsázkou říká Tomáš Grézl ze společnosti Pealock. „Pokud člověk někde nechává lyže bez dozoru a chce mít při sportování stoprocentní klid, doporučujeme pojištění pro případ, že by se zloději opravdu povedlo Pealock překonat a stihnul by utéct dříve, než si toho majitel všimne,” radí.

Pojistka se uzavírá flexibilně na dobu od jednoho dne. Kryje krádež kdekoli mimo domov (doma by proti ní mělo krýt pojištění domácnosti) a mimo místo rekreace – nevztahuje se tedy na ten případ, že vám někdo ukradne lyže z chaty, hotelu nebo ubytovny.

Pojistit jde vybavení v ceně od pěti tisíc do půl milionu korun. Spoluúčast je jedno procento, minimálně však dva tisíce korun. Pojištění platí pro Evropskou unii a Švýcarsko. Sjednat a zaplatit se dá v aplikaci propojené se zámkem Pealock. Lyže musí být zamčené a zámek aktivovaný. 

Příklad pojištění lyží od České podnikatelské pojišťovny se zámkem Pealock

Pořizovací cena lyží

Délka pojištění

Cena pojištění
(lyže mladší než pět let)

Cena pojištění
(lyže starší než pět let)

Cena zámku

15 000 Kč

1 den

96 Kč

80 Kč

4990 Kč

Týden

288 Kč

144 Kč

Měsíc

426 Kč

213 Kč

Rok

1428 Kč

714 Kč

Spoluúčast pojištěného by ve všech případech byla dva tisíce korun.

Pojistit se dají lyže až deset roků staré. U lyží starších než pět roků klesá cena pojištění, ale také výše vyplácené pojistné částky. Do pěti let stáří pojišťovna vyplácí plnou cenu minus sjednanou spoluúčast, potom ale plnění rychle klesá – u lyží starých pět let pojišťovna hradí polovinu ceny, u šestiletých 40 procent, u sedmiletých 30 procent a u starších 20 procent pořizovací ceny.

Pojistka nevypadá draze, prodražuje ji ale nutnost pořídit si zámek. Společnost Pealock uvádí, že pojištění, které s Českou podnikatelskou pojišťovnou domluvila, je díky provázanosti s bezpečnostním zámkem dvakrát až dvaapůlkrát levnější než ostatní pojistky na trhu. Zkusili jsme tedy alternativy najít a prozkoumat.

Až na jednu výjimku pojišťovny samostatné pojištění lyží (nebo obecně sportovního vybavení) nenabízejí, některé ale umějí sportovní vybavení pojistit v rámci majetkového nebo cestovního pojištění. S výjimkou pojištění FIT od Kooperativy se ale žádné z nich nevztahuje na lyže, které si odložíte před horskou restaurací.

Pojištění sportovní výbavy FIT od Kooperativy

Pojištění sportovní výbavy od Kooperativy se nedá uzavřít jen na dobu zimní dovolené. Sjednává se minimálně na rok. Zato se vztahuje na škálu sportovního vybavení: snowboard, jízdní kola, elektrokola, koloběžky, golfové hole, tenisové rakety, lodi, horolezeckou nebo potápěčskou výstroj. Pojistka kryje dokonce i oděvy, obutí, fusaky a vůbec obaly. Pojištěna jsou zároveň i demontovatelná zařízení pro přepravu výstroje, tedy střešní nosiče a boxy. Nezáleží přitom na tom, jestli jde o věci vlastní, půjčené nebo pronajaté.

Další výrazný rozdíl je v tom, že zatímco Česká podnikatelská pojišťuje jen pro případ krádeže, pojistka od Kooperativy chrání i v případě poškození či zničení věci přírodním nebo lidským nekalým živlem nebo když vám upadne při nakládce, jízde něbo vykládce. Pojištěno je i poškození věci přímo při amatérském sportování.

Pojištění se vztahuje i na škody vzniklé na sportovní výbavě, kterou měl pojištěný na sobě nebo u sebe, nebo kterou krátkodobě odložil na místě k tomu určeném nebo obvyklém. Tedy i například v hotelu nebo penzionu, ale i koleji nebo ubytovně. Podmínka ale je, že zloděj musí překonat překážku.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Dolar
Dolar. Zdroj: Shutterstock.com

Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máme čerstvý kurzovní lístek České národní banky i kurzovní lístky českých bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Pokud se chystáte do země, jejíž měnu běžně v bance ani směnárně nekoupíte, dobře vám pro orientaci poslouží

Kurzy exotických měn na Peníze.cz

Pokud jde tedy od lyže, které si sundáte, než do sebe v restauraci vpravíte něco na zahřátí, pojištění se na ně vztahuje, jen pokud jsou „na místě k tomu určeném“ – což jsou například stojany před restaurací – a pokud jsou dostatečně zabezpečné. Za ukradené lyže vám Kooperativa vyplatí tolik, abyste si mohli obratem koupit nové. Když na to bude stačit limit, který jste si při sjednání pojistky zvolili. V případě, že lyže byly dražší než 20 tisíc korun, je potřeba doložit doklad o koupi.

Pojištění FIT platí po celém světě a výši limitu pojistného plnění si můžete zvolit individuálně podle svých potřeb. Například při limitu 40 tisíc korun je roční pojistné 2760 korun. Jestli už u Kooperativy máte nějaké jiné pojištění, získáte pojištění FIT s 50procentní slevou, takže zaplatíte jen 1380 korun.

Cestovní pojištění a pojištění domácnosti od Allianz

U Allianz si můžete lyže pojistit v rámci cestovního pojištění jako zavazadlo. A to jak na české hory, tak do zahraničí. Pojištění sportovních potřeb je možné sjednat taky v rámci pojištění domácnosti MůjDomov – a navzdory názvu budou proti krádeži pojištěné i mimo domov po celé Evropě, například proti krádeži za auta nebo střešního nosiče. Pojištění se bude vztahovat i na lyže zcizené před horskou restaurací – pokud je ale necháte na místě provozovatelem k tomu určeném. Pojištění MůjDomov si ovšem musíte sjednat v nejširším balíčku Max. Škodu bude Allianz hradit škodu až do limitu 50 tisíc korun.

Jak u pojištění zavazadel v rámci cestovka, tak u připojištění v rámci pojištění domácnosti je pojištění bez spoluúčasti a do zvoleného limitu. Jedná se o klasická pojistná nebezpečí, jako je krádež, loupež, řádění živlů a podobně. Pojišťovna vám tedy neuhradí zlomené nebo ztracené lyže.

Cestovní pojištění Single Trip od Evropské pojišťovny

Evropská pojišťovna sice nenabízí samostatné pojištění lyží nebo sportovního vybavení, ochránit je před krádeží nebo poškozením ale dokáže i díky cestovnímu pojištění, které zahrnuje také pojištění osobních věcí, včetně sportovního vybavení. Podmínkou je, že zloděj musí překonat nějakou překážku, což se na lyže volně odložené ve stojanu nevztahuje – a nepomůže ani zámek.

Územní platnost je shodná s územní platností sjednaného cestovního pojištění. Limity pro pojištění osobních věcí, tedy i lyží, závisí na produktu, který si vyberete. Vybrat si můžete ze tří variant cestovního pojištění SingleTrip – Standard, Comfort a Premium – a přikoupit si k ní připojištění s názvem Zimní sporty. To stačí jak pro lyžování, tak snowboarding na vyznačených sjezdovkách do 3500 tisíce metrů nad mořem.

Ceny cestovního pojištění SingleTrip

 

Den

Týden

Rok

Osobní věci (lyžařské vybavení)

SingleTrip Standard

73 Kč

550 Kč

-

20 000 Kč

SingleTrip Comfort

98 Kč

700 Kč

-

40 000 Kč

MultiTrip Comfort

-

-

2870 Kč

15 000 Kč

MultiTrip Premium

-

-

3980 Kč

30 000 Kč

Pokud si cestovní pojištění obsahující také osobní věci sjednáte pro celou rodinu, vycházejí ceny na osobu výhodněji, protože děti až do 18 let mají 50proentní slevu slevu. Nezapomeňte ale, že cestovní pojištění má především jiné účely: pojistit vás proti úrazu, zajistit pokrtí léčebných výloh, případně pojistit i odpovědnost. Porovnávejte tedy i – nebo zjeména – plnění, které vám pojišťovny nabízejí pro takové případy.

Uniqa

Při cestách za sportem do ciziny i v tuzemsku dokáže pokrýt ztrátu lyží z auta nebo přepravního boxu na střeše i pojištění domácnosti od pojišťovny UNIQA. Podmínkou je, že k odcizení z řádně uzamčeného prostoru dojde během dne do 22 hodin. Přes noc nelze lyže v autě nebo střešním boxu nechat. Cestuje-li rodina tvořící pojištěnou domácnost podle smlouvy, jsou chráněny jejich lyže až do celkového limitu 20 tisíc korun pro všechny na každou pojistnou událost. 

Z cestovního pojištění Uniqa lze hradit ztrátu lyží, je-li součástí pojištění zavazadel. V Uniqa to platí podle pojistné částky ve smlouvě, maximálně do limitu 20 tisíc korun na jeden pár lyží. Výše krytí se liší podle zvoleného tarifu cestovního pojištění. Poškodí-li se lyže během přepravy, pojišťovna škodu nehradí. Je třeba se obrátit s požadavkem na přepravce, který za ně po dobu přepravy převzal odpovědnost. 

Také pojištění vozidla ve formě připojištění zavazadel vyřeší poškození nebo zničení lyžařského vybavení při dopravní nehodě, živelní události nebo jeho odcizení z boxu umístěném na střeše vozidla (pouze v denní dobu). Výši limitu si stanovíte sami od 10 tisíc korun výš.

 Na lyže zapíchnuté do sněhu před restaurací se ale žádné z pojištění od pojišťovny Uniqa nevztahuje.

Pojištění Aktiv od Generali České pojišťovny

Generali Česká pojišťovna nabízí k pojištění domácnosti připojištění s názvem Aktiv, kterým můžete ochránit své lyže i jakékoliv další sportovní vybavení pro amatérský sport nejen před odcizením, ale také poškozením nebo ztrátou.

Pojištění platí na území Evropy. Nevztahuje se ale na případy, kdy vám lyže ukradnou, když je necháte zapíchnuté před restaurací ve sněhu. Výjimkou jsou případy, kdy byly lyže venku prokazatelně zabezpečeny třeba zámkem nebo uzamykatelnou schránkou a došlo k překonání tohoto zabezpečení.

Pojištění se sjednává na rok a odvíjí se od zvoleného pojistného limitu. Ten je v rozmezí od 10 tisíc korun do 100 tisíc korun. Spoluúčast není a pojistné plnění Generali vyplácí v nových cenách, tedy v takových, za které si můžete koupit stejnou věc, ale novou.

Cestovní pojištění od pojišťovny Direct

Pojišťovna Direct nabízí pojištění sportovního vybavení v rámci cestovního pojištění. Pojištění se vztahuje na poškození při běžném používání a krádež z uzavřených prostor nebo když zloděj překoná nějaké zabezpečení. Na volně stojící lyže bez zámku se nevztahuje.

Z pojištění vám nezaplatí nové lyže, ale jen půjčovné za náhradní lyže. Limit na půjčovné vychází na 1000 korun denně a pojišťovna vám jej bude vyplácet maximálně po dobu pěti dnů. V rámci cestovního pojištění je potřeba si zaplatit i léčebné výlohy. Pokud byste si pojistné nastavili v minimální výši, pojištění pro jednu osobu by vás vyšlo na 14 korun denně, 98 korun týdně nebo 434 korun měsíčně.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Bernardýn + rum
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Rum vám nohu nesrovná a dlahu nenasadí! I na hory se bude hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Pomůžeme s porovnáním cestovního pojištění. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

Pojištění Merlin, které využívá zhruba třetina majitelů platebních karet od Komerční banky, postupně nahradí nová služba nazvaná Extra služba Bezpečí. Přinese vyšší krytí, ovšem bude... celý článek

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

25. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

Prodloužená záruka, pojištění proti krádeži a rozbití. Na první pohled lákavé doplňky k nákupu, se kterými velké e-shopy neváhají zákazníka oslovit třeba i po telefonu. Smí si to dovolit?... celý článek

Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

17. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

Česká asociace pojišťoven rozšířila takzvané povodňové mapy o další informace. Kromě záplavových zón nově obsahují dalších 50 vrstev ohledně například svahové stability, odtokové linie,... celý článek

Partners Financial Services