ČSOB vylepší pojištění nákupu, když platíte kreditkou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 5. 2024
ČSOB vylepší pojištění nákupu, když platíte kreditkou
Ilustrační foto.
Zdroj: ČSOB

ČSOB od července změní některé podmínky pro pojištění ochrany nákupu a prodloužené záruky, které nabízí jako součást služeb ke kreditní kartě.

Pojištění dosud platilo jen na mobily a tablety, spotřební elektroniku, domácí spotřebiče a nářadí pro kutily. Minimální cena zboží musela dosáhnout aspoň 1500 korun.

Od poloviny roku sice minimální hodnota stoupne na 2000 korun, pojištění však bude podle banky platit na „cokoli“ – kromě zboží, které je uvedeno v takzvaných výlukách.

Ve výlukách zůstanou především oděvy a obuv, cennosti, motorová vozidla a obecně věci sloužící k podnikání. Kromě toho se pojištění nevztahuje ani na součásti, které se během životnosti věci pravidelně několikrát vyměňují (například zdroje světla, akumulátory, filtry, tonery, pojistky) nebo poškození vzniklé trvalým vlivem provozu, korozí, postupným stárnutím, únavou materiálu, působením vlhka, vlivem tepla a zimy nebo nesprávným napětím a poruchou v rozvodné energetické síti.

V praxi se tak pojištění od července rozšíří hlavně o nábytek a další vybavení domácnosti, sportovní a turistické vybavení (kromě oblečení a obuvi) nebo vybavení auta (například autosedačky, nosiče na kola).

ČSOB zároveň prodlouží dobu ochrany nákupu na dvanáct měsíců z dosavadních šesti. „Když vám věc, kterou jste zaplatili kreditkou, ukradnou nebo se poškodí či zničí, uhradíme vám ji celý rok od nákupu. Ať se to stane kdekoli na světě,“ slibuje. Odcizením se rozumí jen krádež vloupáním nebo loupežným přepadením, ne prostá krádež.

Dalším vylepšením je zrušení spoluúčasti při pojistné události. Dosud se klient podílí částkou 500 korun – od banky tedy dostane o pětistovku méně. Od července už banka zaplatí celou částku.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Při odcizení nebo zničení věci uhradí banka částku odpovídající „přiměřeným nákladům na znovupořízení stejné nebo srovnatelné nové věci (maximálně však do výše kupní ceny), sníženou o cenu využitelných zbytků zničené pojištěné věci“. Při poškození věci zaplatí přiměřené náklady na opravu, a to nejvýše do nové ceny (maximálně však do výše kupní ceny). K opotřebení věci se nepřihlíží, vyplývá z pojistných podmínek.

Okruh pojištěných věcí se od července rozšíří také u prodloužené záruky – její délka zůstává stejná jako dosud: jeden rok navíc k záruce poskytnuté od prodejce.

Pojištění se vztahuje jen na věci, které klient koupil zcela nové, a to v České republice, případně v internetovém obchodě, který „má českou doménu a je v českém jazyce“.

Pro kreditní karty Premium, Gold, Platinum a Private Banking je maximální roční pojistné plnění 120 tisíc korun (v součtu všech pojistných událostí). Pro klienty prémiového či privátního bankovnictví jsou tyto karty nadále zdarma včetně pojištění a dalších služeb.

U retailové kreditní karty typu Standard je limit pojistného plnění 70 tisíc korun. Karta je zdarma, pokud s ní klient měsíčně zaplatí alespoň 3000 korun. Při nesplnění této podmínky stoupne paušální poplatek od července na 60 korun z dosavadních 30 korun.

ČSOB zvýší i úrokovou sazbu pro klienty, kteří nesplatí peníze z kreditky během bezúročného období. Od července bude 22,9 % místo dosavadních 19,9 % ročně.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

14. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

Zahrady na střechách, vlastní fitness centra, odpočinkové herny, výhledy na celou Prahu. Některé banky se pyšní dokonale vybavenými budovami, které pojmou tisíce zaměstnanců. Jiné najdeme... celý článek

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

13. 6. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

Nová Partners Banka, která zahájila ostrý provoz 6. března, překročila za čtvrt roku hranici 50 tisíc klientů. Uloženo mají téměř 19 miliard korun, informovala mluvčí Tereza Píchalová. celý článek

Místo brigády podvod. Z klientů bank dělají bílé koně

13. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Místo brigády podvod. Z klientů bank dělají bílé koně

Podvodníkům už nestačí udělat z klientů bank oběti. Snaží se vás teď zapojit jako spolupachatele trestné činnosti, varují banky.

Spořitelna ukázala novou centrálu. Láká na galerii, kavárnu i obchody

12. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Spořitelna ukázala novou centrálu. Láká na galerii, kavárnu i obchody

Zatím je to staveniště, ale za tři roky bude mít v nové pražské čtvrti Česká spořitelna svou centrálu. Největší v její historii. Podívejte se, jak bude vypadat a v čem má být unikátní.... celý článek

Noví klienti Raiffeiseinbank získají lepší kreditku dočasně zdarma

9. 6. 2024 | Petr Kučera

Noví klienti Raiffeiseinbank získají lepší kreditku dočasně zdarma

Noví klienti Raiffeisenbank mohou dostat kreditní kartu Style nebo RB Premium na půl roku zdarma. „Oproti základním verzím karty tak získají výhodnější vstupy do letištních salonků,... celý článek

Partners Financial Services