Přehled. Kolik stojí cestovní pojištění a co kryje?

Jaké jsou rozdíly v ceně, na co dát při sjednání pojištění pozor a jak vám v praxi pomůže konkrétní připojištění? Peníze.cz přinášejí velký přehled cestovního pojištění.
Přehled. Kolik stojí cestovní pojištění a co kryje?

V dnešním přehledu se budeme zabývat krátkodobým cestovním pojištěním. Přehled celoročních cestovních pojistek najdete zde:

A ještě v dalším článku se později budeme věnovat cestovnímu pojištění nabízenému k bankovnímu účtu nebo platební kartě.

U cestovního pojištění se vedle ceny vyplatí sledovat také nastavení pojistky – i v nabídce jedné pojišťovny se dá vybírat z několika variant. Jednotlivé balíčky se liší především rozsahem pojistného krytí a pojistnými limity. Rozsahem pojistného krytí se přitom myslí výčet toho co – a za jakých okolností – bude pojišťovna platit, u cestovka jsou to v první řadě náklady na ošetření, následky úrazu a další. Pojistný limit udává maximální sumu, kterou za vás (nebo vám) pojišťovna v případě pojistné události (ošetření, úrazu) zaplatí.

Před výběrem cestovního pojištění je proto dobré prostudovat pojistné podmínky. Pokud si sjednáváte pojistku online, v kalkulaci většinou bývají jednotlivá připojištění i s pojistnými limity rozepsaná – věnujte jim proto patřičnou pozornost.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Cestovní pojištění: rozsah krytí

Pozor dejte i na to, že co se cestovního pojištění týče, úrazové připojištění nemusí nutně posloužit stejně jako běžná úrazová pojistka. Ještě než pojištění sjednáte, je proto dobré vědět, co vám konkrétní připojištění přinese v praxi.

Každé cestovní pojištění kryje léčebné výlohy a pomoc asistenční služby. Léčebnými výlohami se myslí lékařské ošetření, přeprava do zdravotnického zařízení nebo v nejhorším případě repatriace těla zpět do Česka. Pojistné limity léčebných výloh se většinou pohybují v řádech milionů korun, výjimkou bývá ošetření u zubaře – většinou jde pouze o desetitisíce korun.

Další připojištění pak bývá nastavené následovně:

  • Připojištění úrazu: z pohledu laika sice lze zlomenou nohu považovat za úraz, pokud jde o plnění v rámci cestovního pojištění, většinou se počítají pouze vážnější karamboly. Zhruba polovička cestovních pojistek kryje pouze trvalé následky úrazu a smrt způsobenou úrazem (i pokud nastane do několika let po návratu z cest). Další půlka pojišťoven nabízí také denní odškodné v případě úrazu nebo odškodnění za pobyt v nemocnici. Limity pojistného plnění se nejčastěji pohybují v řádu statisíců, u denního odškodného jde o několik set korun.
  • Připojištění odpovědnosti za škodu: pojistka se může hodit, pokud na cestách způsobíte třetí osobě škodu na majetku nebo zdraví. Pojišťovny navíc kryjí i škody, které zaviní rodinní příslušníci nebo domácí mazlíčci. Z připojištění odpovědnosti lze hradit bolestné, ztížení společenského uplatnění, náklady na léčení, ušlý zisk a další. Pojistné limity se pohybují v řádu nižších milionů korun.
  • Pojištění zavazadel: pokud na cestách dojde k poškození, zničení nebo ztrátě vašich zavazadel, pojišťovna ztrátu nahradí. Pokud jde o toto připojištění, vyplatí se opravdu pečlivě prostudovat jeho podmínky. Zatímco u některých pojišťoven se pojistka nevztahuje na šperky, hotovost, debetní a kreditní karty nebo letenky, jinde patří do výluk také elektronika jako mobil, fotoaparát či notebook.
  • Pojištění letu: připojištění poslouží, pokud musíte kvůli zpožděnému letu hledat náhradní ubytování. Pojišťovny krom toho hradí také náklady na stravování. Většina pojišťoven ovšem podmiňuje výplatu pojistného plnění dobou zpoždění – zpravidla minimálně pět nebo šest hodin.
  • Pojištění storna zájezdu: když zrušíte pobyt s cestovní kanceláří, nebo zájezd stornuje přímo cestovka, můžete dostat část zaplacených peněz zpět. S celou částkou ale nepočítejte. Pojišťovny zpravidla požadují 20procentní spoluúčast. Jinak řečeno: z ceny zájezdu dostanete pouze 80 procent.

Dovolte, spočítáme dovolenou

Náhrada mzdy

Čerpání dovolené mimo jiné znamená, že za dny volna dostanete náhradu mzdy. Kolik to dělá, si snadno spočtete na naší kalkulačce. Stejně tak počty ulehčíme tomu, kdo pracuje v nerovnoměrně rozvržených směnách nebo potřebuje vypočítat poměrnou část dovolené.

Náhrada mzdy za dovolenou

Výpočet poměrné části dovolené

Dovolená při nerovnoměrně rozložené pracovní době

Přehled. Kolik stojí cestovní pojištění?

Kolik za cestovní pojištění zaplatíte, závisí na několika faktorech. Prvním z nich je cíl vaší cesty – levněji pojistka vyjde, pokud cestujete po Evropě. Některé pojišťovny nabízejí také tarif Svět bez USA, ve Spojených státech se totiž obecně za zdravotní péči platí vysoké sumy. Na cenu cestovní pojistky má vliv také věk pojištěného – v našem přehledu najdete denní pojistné sazby pro dospělé, senioři (nejčastěji od 69 let výš) si musí za cestovní pojištění připlatit. Řada pojišťoven nadto nabízí několikaprocentní slevu za online sjednání – právě s online cenami náš přehled počítá.

AXA
Allianz
Česká podnikatelská pojišťovna
Česká pojišťovna

Pojišťovna AXA nabízí v rámci cestovního pojištění tři balíčky: Reference, Komfort a Excelent. Zatímco Reference kryje léčebné výlohy (limit 2,5 milionu korun) a základní asistenční služby, s variantou Komfort získá klient vedle léčebných výloh (limit 5 milionů korun) a asistenčních služeb také pojištění úrazu, odpovědnosti a zavazadel. Varianta Excelent přidává ještě pojištění cesty letadlem a neomezený limit pro léčebné výlohy a vysoké limity pro pojištění odpovědnosti: 25 milionů korun za škodu na zdraví a 10 milionů korun pro škody na majetku.

EVROPA

  • Reference: 17 Kč
  • Komfort: 33 Kč
  • Excelent: 62 Kč

SVĚT

  • Reference: 32 Kč
  • Komfort: 53 Kč
  • Excelent: 95 Kč
ČSOB pojišťovna
Direct
Ergo
ERV

Ze tří balíčků pojistek lze vybírat také u ČSOB pojišťovny. Základní varianta kryje pouze léčebné výlohy (limit 3,5 milionu korun). Druhý balíček (Kompletní balíček 1) nabízí vedle léčebných výloh (limit 7 milionů korun) také úrazové připojištění (včetně denního odškodného), pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel. Konečně poslední nejvyšší krytí (Kompletní balíček 2) přidává ještě připojištění předčasného návratu nebo zmeškání odjezdu a zpoždění zavazadel a letu. V uvedených sazbách je navíc připojištění zimních sportů, které pojišťovna automaticky nezahrnuje.

EVROPA

  • Balíček léčebné výlohy: 20 Kč
  • Kompletní balíček 1: 40 Kč
  • Kompletní balíček 2: 58 Kč

SVĚT

  • Balíček léčebné výlohy: 44 Kč
  • Kompletní balíček 1: 70 Kč
  • Nejlepší balíček 2: 103 Kč
Generali
Kooperativa
Union
UNIQA

Pojišťovna Generali připravila několik variant cestovních pojistek. Do přehledu jsme zahrnuli pojištění, které kryje zimní sporty jako lyžování nebo snowboarding. Pojistka Universal kryje léčebné výlohy s limitem tři miliony korun, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti, osobních věcí a zavazadel. Sport active má vyšší limit pro léčebné výlohy – 100 milionů korun a navíc také připojištění sportovního vybavení nebo rizikových druhů sportovní činnosti. Varianta Perfect kryje denní odškodné za určité úrazy nebo škody na přenosné elektronice. Limit léčebných výloh dělá rovněž 100 milionů korun.

EVROPA

  • Universal: 43 Kč
  • Sport active: 81 Kč
  • Perfect: 127 Kč

SVĚT

  • Universal: 68 Kč
  • Sport active: 132 Kč
  • Perfect: 204 Kč

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,155-0,08 Kč
Americký dolar23,470-0,15 Kč
Britská libra29,3610,00 Kč
Švýcarský frank25,687-0,12 Kč
Turecká lira72,192-0,43 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services