OSVČ mají platit vyšší odvody, chce Maláčová kvůli důchodům

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2021 | 86 komentářů
OSVČ mají platit vyšší odvody, chce Maláčová kvůli důchodům

Zdroj: Martin Bartusek/Shutterstock

Důchodová reforma od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) počítá i s vyššími odvody pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Vyplývá to z balíčku návrhů, který ministerstvo poslalo do takzvaného připomínkového řízení. 

Živnostníci a další podnikatelé mají nově platit sociální pojištění ze 75 procent zisku místo z 50 procent. Maláčová dlouhodobě zdůrazňuje, že podnikatelé platí výrazně nižší sociální pojištění než zaměstnanci. Zvýšení odvodů by podnikatelům podle ministerstva práce mělo také zajistit budoucí důstojné důchody.

Například živnostník s průměrným měsíčním příjmem 34 tisíc korun, který uplatňuje 60% výdajový paušál, dnes platí minimální sociální pojištění ve výši 2588 korun. Kdyby návrh na vyšší odvody prošel, bylo by to 2978 korun.

Po zvýšení odvodů počítá ministerstvo s novými příjmy pro státní rozpočet ve výši do 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je v současnosti přes 15 miliard ročně, které se můžou hodit třeba na financování jiné novinky: bonusu za vychované děti. Maláčová chce k důchodu nově přičítat bonus 500 korun za každé vychované dítě, v součtu však nejvýše 1500 korun. Tento bonus by měl kompenzovat obecně nižší důchody žen.

Další návrh počítá s tím, že pracovníci s náročnou profesí budou chodit do penze dřív, a to o rok za každých deset let práce. Jde třeba o horníky, svářeče nebo zdravotní sestry. Týkalo by se to asi desetiny zaměstnanců v Česku, tedy víc než 400 tisíc lidí. I tato novinka zvýší do budoucna podle ministerských výpočtů státní výdaje opět asi o 15 miliard ročně podle současných čísel. Zhruba devět miliard by mohly zajistit příjmy ze zvýšeného pojistného, které by za zaměstnance v náročných profesích odváděli zaměstnavatelé. Návrh počítá, že pojistné stoupne o pět procentních bodů.

Balíček návrhů řeší také rozdělení státního důchodového systému: současný první pilíř se má rozdělit na základní důchod ve výši 10 tisíc korun (shodně pro všechny) a na zásluhovou část. Zhruba desetina nejchudších penzistů by si tak polepšila, ti ostatní mají zůstat zhruba na svém. V plánu je třeba i výhodnější valorizace. V novém systému by důchody z nultého pilíře měly automaticky zvyšovat podle růstu nominálních mezd a důchody z prvního pilíře podle inflace.

Návrhy, kterým teď ministerstvo práce se zpožděním dalo konkrétní legislativní podobu, představila Maláčová už dřív. Vycházejí z práce důchodové komise pod vedením rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové.

Podle kritiků jde spíš o kosmetické než potřebné zásadní změny. Jejich zavedení by zvýšilo náklady na důchodový systém o desítky miliard. Například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) proto návrhy od Maláčové dlouhodobě odmítá. Není proto moc pravděpodobné, že by se na balíčku shodla i vládní koalice a stihla ho prosadit ještě před volbami.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 86 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2021 19:30, Jiří

A co takhle pořádně zdanit právnické osoby? Zejména ty zahraniční, které tu podnikají a zisk vyvážejí kamsi do neznáma. Například transferové ceny (ne)řeší daňová správa už snad dvacet let. A to je jen jeden z více problémů tohoto druhu.

+219
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2021 20:41

Vážně mají platit odvody stejné jako zaměstnanci? No to je, ale neskutečná drzost. Ale až budou chtít důchod tak jim bude připadat silně podhodnocený, že.

-100
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (86 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services