OSVČ mají platit vyšší odvody, chce Maláčová kvůli důchodům

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2021 | 86 komentářů
Důchodová reforma od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) počítá i s vyššími odvody pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Vyplývá to z balíčku návrhů, který ministerstvo poslalo do takzvaného připomínkového řízení. 

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2021 19:30, Jiří

A co takhle pořádně zdanit právnické osoby? Zejména ty zahraniční, které tu podnikají a zisk vyvážejí kamsi do neznáma. Například transferové ceny (ne)řeší daňová správa už snad dvacet let. A to je jen jeden z více problémů tohoto druhu.

+219
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2021 20:41

Vážně mají platit odvody stejné jako zaměstnanci? No to je, ale neskutečná drzost. Ale až budou chtít důchod tak jim bude připadat silně podhodnocený, že.

-100
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 86 komentářů)

25. 1. 2021 12:27

...Zhruba desetina nejchudších penzistů by si tak polepšila, ti ostatní mají zůstat zhruba na svém... Tak to je tedy chytré, takové socialistické...všichni budou platit víc, aby se ti, kteří si nechtějí připlácet na vyšší důchod, měli lépe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2021 9:36 | Vladimír

Venezuela Malačová dobře ví, že je tento stát v totálním bankrotu. Mafie spolu s hloupými lidmi se o to dokonale zasloužili. Že ANO. Žijeme na dluh.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2021 7:14 | Pavel

Kdyby se snizily ty odvody zamestnancu na uroven OSVC, tak bude chybet 80 miliard mesicne, tedy bilion korun rocne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2021 20:30 | Pavel

Přečtěte si jen definici superhrubé mzdy a pochopíte, doufám že pochopíte.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 17:47

Takže patrně zaměstnanec nejen, že není pro firmu žádným přínosem, ale ona ho navíc dotuje? Proč ho tedy zaměstnává?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 16:51

Ještě jste zapomněl dodat, že zaměstnavatel platí odvody za zaměstnance ze svého včetně daní. Patrně na to vydělat chodí někam na brigádu.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 16:23

Citace / 13.01.2021 21:42

Souhlasíte, ale za mák nevíte s čím. Pokud by zaměstnanci platili jen to co OSVČ tak kde by se vzalo na důchody? Paní ministryně vzdělání samozřejmě má, dokonce podstatně vyšší než si myslíte protože dobře ví, že zaměstnavatel za zaměstnance sice odvádí avšak nikoli ze svého jak se patrně mylně domníváte. Každý zaměstnanec totiž musí veškeré své odvody pokrýt zase jen svou prací.
Nemáte pravdu, je mnoho pozic které jsou nevýdělečné a přesto obsazené a placené. Takoví uklízeč/uklízečka, účetní, recepční, asistentka ap. negenerují firmě zisk, tedy pokud to není firma specializující se na daný typ činnosti, ale náklady včetně platu a odvodů jsou s touto pracovní pozicí spojeny rovněž.
Ten kdo musí vydělat na náklady je firma potažmo OSVČ popř. organizace, nikoliv zaměstnanec či jeho práce. A ano, ve výsledku to znamená, že zisk firmy z práce zaměstnanců by měl být vyšší jak náklady firmy, ale tomu nemusí být vždy a zisk nemusí být generován díky práci zaměstnanců.

Příklad: budu mít auto půjčovnu, kolik peněz vydělá ten co sepisuje smlouvy o zapůjčení vozidla? Vím, že jej ta firma potřebuje, ale vlastně jen tiskne, podepisuje jménem firmy a předává/přebírá vozidlo. Nic z toho není výrobní činnost, je to služba zákazníkovi, ale nic z toho negeneruje přímý zisk (na rozdíl třeba od kadeřníka, kuchaře či instalatéra). Vozidla lze předávat i jinak, ale např. s vyšším rizikem (takže zaměstnanec snižuje riziko firmy a zvyšuje komfort zákazníkům).
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 16:03

Citace - Jaroslav / 13.01.2021 23:11

Ano, ty výsluhy bych zrušil. Tam je moc peněz a vojáci do práce. Né jim kupovat drahé hračky. Neziskovky zrušit. Učitelé kteří jsou doma tak ubrat plat. Stejně dělají hovno. Děti kteří mají čtyřky a jdou na střední? Ne, vyučit a manuálně makat a ne že stát bude čekat na Ukrajince až dorazí a budou budovat. Politik který krade, sebrat majetek a zastřelit. Pro výstrahu. Má pracovat pro národ a ne pro vlastní kapsu. Za těch 31 let...to by jsme si zastříleli vážení.

Hmm, asi máte dobrý matroš co?

K výdajům na armádu, zaprvé jsme se zavázali v rámci NATO k tomu, že bude armáda dostávat tuším 2% HDP (zatím to není ani zdaleka pravdou), vojáci plní ne jen mise v rámci obrany hranic, ale obrana státu má přesah i co do obrany a kontroly v rámci OSN a spojeneckých aliancí (popravdě bez spojeneckých aliancí už tu dnes máme rubl a do nosu si dáváme tak maximálně hlínu).

Na vzdělání máte nárok, ono se to snadno říká, ale třeba já měl na SPŠ tak vynikajícího matikáře a angličtináře, že jsem propadal a přitom teď už mám vysokou (poctivě vystudovanou techniku) a po jediné přednášce jsem pochopil vše co mi ti pablbové odmítnuli vysvětlit se slovy "to se učí na VŠ ty to musíš jen umět spočítat" popř. "se to nauč pořádně" (prostě kalkulačka či slovník bez znalostí, domnívám se, že sami tomu tématu vůbec nerozuměli) a také jsem pak byl schopen to ne jen spočítat ale i aplikovat v jiných předmětech technického typu popř. u angličtiny použít v praxi při mezinárodním styku. Troufám si tvrdit, že po těch mnoha letech co mě od SPŠ dělí jsem jeden z mála co aktivně anglicky mluví a to jsem byl skoro propadající neřiťolezec.

Podle Vaší teze bych nyní měl výuční list namísto VŠ diplomu a několika mezinárodních certifikací, kterých je v ČR pouhých několik jednotek až nižších desítek vydaných kusů.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 15:29

Citace - Tomas / 14.01.2021 10:56

jako sorry OSVČ neodvádí opravdu téměř nic,vůbec nechápu proč by měli stát dotovat pouze zaměstnanci.Podíl živnostníků máme jeden z nejvyšších na světě čímpak to asi bude.

Jste asi hodně neznalý, v prvním roce podnikání jsem na tom nebyl úplně nejlépe, roční obrat těsně pod 160 000,- a moje platby?

Paušál 60% částky jsou zhruba!
Roční daň: 9 600 - sleva na poplatníka (to máme všichni) = 0,-
Roční SP a ZP: minimální taxa celkem asi 55 000,-

Odvody celkem asi (55 / 160) * 100 = 34,4%.

Reálné náklady a zisky: Výše průměrné měsíčního obratu 13 334,- (zaokrouhleno nahoru na celé Kč)
Výše průměru měsíčních nákladů na chod firmy (krom odvodů) asi 15 000,-
Měsíční zůstatek asi: 13334 - 15000 - 4584 = - 6 250,-

Pro tu co by nyní chtěli namítat, že uvádět paušál spolu se skutečnými náklady ne, já nevím co...., bych rád upozornil, že platby státu by byly stejné. Tudíž pokud budeme tvrdit, že mám nulové náklady pořád jsme na měsíčním "výdělku" asi 8 750Kč. To jsem už skoro multimiliardář, ne?

A ano i s mínusovým zůstatkem jsem povinen platit cca 4600,- na ZP a SP, což zaměstnanec povinen není.
Odvod zaměstnance při hrubé mzdě 13 334,- byl 2084,- kompletně, náklady nulové a čistý zisk asi 11250,- měsíčně.
Z toho pak plyne, že jako HPP bych se měl minimálně o 2500,- (28,6%) měsíčně lépe. A další roky se to zlepšilo, proto zůstávám OSVČ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2021 20:57

Lžeš. I OSV4 ve ztátě odvádí tolik, jako zaměstnanec, co má hrubého 38 tisíc. Zbytek za zaměstnance zase doplácí podnikatel, co ho zaměstnává.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2021 20:55

Oni taky čerpají od státu daleko méně, než závistivé trubky, jako ty, co se nedokážou o sebe postarat...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 14:35 | Jiří

Dlouhá léta jsem pracoval na HPP v jedné dceřiné firmě 100%-ně patřící zahraničnímu holdingu. Praxe pak byla následující, vše bylo v pořádku a plně placeno, žádné nedostatky pokud jde o daně či jiné poplatky.
Takto to vypadá moc pěkně, že? Pravdou, ale je to, že česká "s.r.o. pobočka" pouze dodávala služby mateřské firmě a v tom je to kouzlo. My jako místní pobočka jsme dostávali měsíční platbu prakticky v hodnotě prakticky shodné s náklady, proto jsme generovali pouze minimální zisk. A ano mateřská korporace měla z každé zakázky 70-90% (oněch 10-30% ceny zakázky mateřské firmy byl náš "zisk" v hodnotě asi 100-110% nákladů české pobočky). A pokud vím, takto funguje spousta jiných dceřiných společností. U nás se to odpracuje a v daňovém ráji daní.

A teď mi tvrďte, že český OSVČ je nějaký zloděj ...

A mimochodem, ta česká pobočka měla právo na čerpání pobídek jako jsou nulové daně na X let nebo záruky na půjčky apod. Prostě to co malý živnostník nikdy nedostane.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 14:21 | Jiří

Citace - Michal Kubeček / 14.01.2021 11:00

To znamená, že vaše odvody sodiálního pojištění jsou na úrovni zaměstnance s hrubou mzdou 12780 Kč (tedy byly by, kdyby to nebylo méně než minimální mzda). To jen pro představu...

Ne nejsou, Vaše úvaha je klasicky zcestná.
Odvod SP a ZP zaměstnance z hrubé mzdy 12 780 Kč je 1 407,-. Částce 4000Kč, by odpovídala hrubá mzda, o výši kolem 36 500,- hrubého.
Odvod zaměstnavatele za zaměstnance nelze připočítávat k odvodu zaměstnance a to z následujících důvodů:
1. Ze zákona je za to odpovědný zaměstnavatel a jde o náklad na vrub zaměstnavatele
2. Zaměstnanec má nárok jen a pouze na hrubou mzdu (tvrdíte-li opak prokažte to dodáním platné smlouvy se mzdovým výměrem na superhrubou mzdu potažmo na mzdu včetně odvodů zaměstnavatele), a i když byla superhrubá mzda na výplatní pásce, šlo pouze o účetní položku k výpočtům souhrnných odvodů zaměstnance a zaměstnavatele!
3. Při této logice by se do mzdy měly započítávat i jiné "zaměstnanecké benefity", jako např. el. energie, teplo a podobné prostředky využívané zaměstnancem k činnosti v rámci zaměstnání.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2021 12:19 | Pavel

Dobrý den, já tento měsíc jako zaměstnanec odvedl na odvodech 49 500kc a nestěžuji si, ale rad bych věděl jestli tu je taky nějaký OSVČ co odvádí státu taky jako já.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2021 11:56

Zdravím pane nejmoudřejší,ale nejde reagovat jinak než stejně hloupě.pokud vám to nevyhovuje nic vám nebrání nechat se zaměstnat at nemusíte plakat nad těžkým udělem OSVČ
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2021 18:00

Citace - Ladislav / 16.01.2021 09:41

Tohle může napsat jen zaměstnanec nějaké firmy, který neví o čem je řeč. Podnikatelé točí tolik peněz během roku, že se vám o tom ani nesní. zkuste si podnikat a zvlášť v této době. Budete brečet. Podnikatelé jsou ti co stát táhnou a zaměstnanci se jen vezou.
Proboha jak někdo může napsat takovou lež a ještě si myslet, že tomu ostatní budou věřit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2021 15:29 | Milda

Teď jsem četl, že vloni 100.000 živnostníků skončilo. Též jsem z tohoto vláčku vystoupil po skoro třiceti letech živnosti a znovu již nenastoupím. Výpalné platit nebudu. Zařídil jsem se jinak a doporučuji učinit tak každému. Hodně štěstí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2021 9:41 | Ladislav

Tohle může napsat jen zaměstnanec nějaké firmy, který neví o čem je řeč. Podnikatelé točí tolik peněz během roku, že se vám o tom ani nesní. zkuste si podnikat a zvlášť v této době. Budete brečet. Podnikatelé jsou ti co stát táhnou a zaměstnanci se jen vezou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2021 7:27 | seki88

Pani Maláčová je ku:da.....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2021 23:47 | ViR

Ona složená daňová kvóta je u OSVČ už i tak vyšší, než třeba u součtu s.r.o. + její zaměstnanci, takže se obecně vyplatí, pokud se OSVČ dostane svými příjmy asi na 75 - 80 % mediánové mzdy, činnost jako OSVČ hlavní utlumit a podnikání transformovat na formu s.r.o., kde je výrazně více možností optimalizace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/5

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Beneš

manažer

Ivo Lukačovič

podnikatel, Seznam.cz

Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Lukačovič
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services