Nespravedlnost při zvýšení důchodu skončí. Změní se termín

Důchody se pravidelně nezvyšují přesně od 1. ledna, ale až od termínu výplaty konkrétnímu člověku. Část seniorů tak nikdy nedožene ty, kteří dostávají přidáno dřív. Od roku 2022 se to změní, rozhodli poslanci.
Nespravedlnost při zvýšení důchodu skončí. Změní se termín

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří dostávají důchod pravidelně až ke konci měsíce, by už neměli přicházet o velkou část jeho novoročního zvýšení. Počítá s tím změna, kterou prosadil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle dosavadního zákona se důchody valorizují vždycky až od termínu jeho první výplaty v lednu pro konkrétního seniora. Když má tedy někdo výplatní termín například 14. den v měsíci, je mu důchod valorizován až od 14. ledna. Důchody se vyplácejí dopředu – v našem případě tedy na období od 14. ledna do 13. února.

„Lidé, kterým se vyplácí důchod na konci ledna, dostávají méně peněz než ti, kterým se vyplácí na začátku ledna. Člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celé zvýšení, a ten, kdo 24. ledna, má pouze poměrnou část za osm dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí,” vysvětluje Ferjenčík, v čem je dosavadní systém nespravedlivý. Na problém už před rokem upozornil také web Peníze.cz.

Nově se zvýšení bude počítat vždycky hned od 1. ledna – nezávisle na výplatním termínu. Pro pirátskou změnu zákona hlasovali i poslanci ODS, KDU-ČSL, STAN, KSČM, TOP 09 a SPD, naopak vládní koalice ANO a ČSSD ji odmítla podpořit.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, pod něhož spadá Česká správa sociálního zabezpečení vyplácející důchody, byl dosavadní systém v pořádku. I ti důchodci, kteří mají výplatní termín ve druhé polovině ledna, prý totiž nakonec také dostanou celý zvýšený důchod. Stejný názor měl i Ústavní soud

Jenže: Důchodci s výplatou v první polovině měsíce jim v lednu následujícího roku zase utečou, protože se jich nová valorizace dotkne zase dřív. Druhá skupina tak nikdy nedožene tu první.

Úřad argumentuje také tím, že z praktických důvodů nelze vyplácet všechny důchody v jediný termín. To ale ve skutečnosti nechtěli ani Piráti a další zastánci změny: Výplatní termíny zůstanou stejné jako dosud. Jde „jenom“ o to, že příslušná část důchodu stoupne hned od 1. ledna (respektive jiného data valorizace, pokud by nešlo o novoroční).

Slováci, kteří měli z dob společného státu stejný systém jako doteď Češi, přešli na spravedlivější systém už dřív. Například člověk, který dostává důchod vždycky 14. den v měsíci, dostane s první penzí v novém roce ještě doplatek s navýšením důchodu za prvních 13 dnů v roce. 

Změna, kterou teď podpořili i čeští poslanci, má platit od roku 2022. Úřad tak bude mít celý rok na to, aby se na ni připravil.

Někdo na začátku, někdo na konci

Zdroj: Shutterstock

Hned na začátku měsíce dostávají důchody příslušníci ozbrojených sil. Pevně stanovený termín mají ještě lidé, kteří jsou v sociálních zařízeních, třeba v domovech důchodů. Tam se důchody posílají vždy k 15. dni v měsíci. Další důchodci dostanou od České správy sociálního zabezpečení výplatní termín přidělený. Vybírá se jen ze sudých dnů od 2. do 24. dne v měsíci.

Co vlastně rozhoduje o tom, v jakém termínu člověk dostává důchod? „Splatnosti důchodu určuje v souladu se zákonem Česká správa sociálního zabezpečení tak, aby byly výplaty rovnoměrně rozloženy do sudých dnů od 2. do 24. dne příslušného výplatního měsíce,“ vysvětlila před rokem webu Peníze.cz mluvčí ČSSZ Renata Provazníková.

„Důvodem rovnoměrného rozložení je plynulé technologické zajištění těchto výplat jak ze strany ČSSZ, tak i ze strany výplatních partnerů, vytvoření předpokladu pro plynulé a rovnoměrné zpracování změn a rovnoměrné čerpání finančních prostředků,“ dodává Provazníková. ČSSZ měsíčně vyplácí zhruba 3,5 milionu důchodů pro celkem 2,9 milionu důchodců.

U termínů splatnosti ve 2. a 4. den v měsíci průběžně dochází k jejich omezení na minimum. „U těchto splatností nemůže totiž ČSSZ z technickoorganizačních důvodů spojených s přechodem na nový rok zajistit včasnou lednovou výplatu důchodu,“ říká Provazníková.

Zmíněné dva termíny na začátku měsíce jde také – jako jediné v průběhu vyplácení důchodu – změnit na jiný. Jinak změna termínu výplaty není možná. Podle Provazníkové přesně z těch důvodů, aby bylo i nadále možné zajistit pravidelnou výplatu důchodů, která je technologicky nejjednodušší.

Před zahájením výplaty důchodu je pak možné požádat o termín, který vám vyhovuje a chtěli byste v něm důchod dostávat. Konečné rozhodnutí je ale na ČSSZ. „Klient může uvést požadavek na konkrétní splatnost v první uplatněné žádosti o důchod. Většinou je tato možnost využívaná manželi, kteří požadují výplatu ve stejný den,“ říká Provazníková.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+292
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 143 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2020 9:49, občan

Pro Vladimír, samozřejmě nemáte pravdu, termín si nemůžete vybírat, jen manžel nebo manželka mohou pokud partner už důchod pobírá. Ale jen ve stejném termínu. A s tou valorizací od 1.1 má pirát samozřejmě také pravdu.

Zobrazit celé vlákno

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 11. 2020 9:14, Vladimír

Je to pitomost. Je sice pravda, že důchod je ve skutečnosti vyplacen na období ode dne výplaty do dne předcházejícího v následujícím měsíci.
Ale fakticky je to důchod za kalendářní měsíc, ve kterém byl vyplacen.
Je to obdobné, jako u zaměstnanců. Ti dostanou výplatu dokonce až ve výplatním termínu v následujícím kalendářním měsíci, ale nejsou o nic ukráceni, jen úvěrují zaměstnavatele. Proto se v některých zemích vyplácí častěji, třeba týdně. Pokud dostanou přidáno do 1.1., výplata jim přijde až v únoru a samozřejmě s tím zvýšením. Důchodci by přišli o peníze pouze tehdy, kdyby dostali navýšení až ode dne výplaty, ale to tak není, dostanou už od prvního.
Ostatně termín si může každý při podání žádosti určit.

-129
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (143 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services