Zvýšení důchodů prošlo. Spočítejte si, kolik dostanete

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 21. 9. 2020 | 37 komentářů
Vláda schválila valorizaci podle vzorečku v zákoně. Průměrný důchod poprvé překoná 15 tisíc. Kalkulačka uvnitř.
Zvýšení důchodů prošlo. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Průměrný důchod se v příštím roce poprvé v historii dostane nad úroveň 15 tisíc korun. Vláda dnes schválila pravidla valorizace na rok 2021, podle nichž průměrný důchod vzroste o 839 korun na 15 336 korun.

Týká se to všech druhů důchodů – tedy starobních včetně předčasných, invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích

Valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se přitom počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem, který vychází ze spotřebního koše důchodců. Použije se přitom vždycky ten typ inflace, který je vyšší. Letos je to „důchodcovská“ inflace.

Ceny spotřebního koše seniorů se podle Českého statistického úřadu zvedly od loňského července do letošního června (což je rozhodné období pro výpočet) o 3,8 procenta, zatímco běžná inflace dělala 3,4 procenta. Mzdy se reálně zvýšily o čtyři procenta (jde o růst po odečtení inflace).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Průměrná penze se tedy má od roku 2021 zvýšit celkem o 5,8 %. Konkrétně to bude vypadat tak, že základní výměra, která je pro každý důchod stejná, stoupne o 60 korun na 3550 korun, procentní výměra o 7,1 %. Zvýšení důchodů v roce 2021 přijde státní rozpočet na 28,6 miliardy korun.

Od začátku letošního roku stouply o víc než jen zákonnou valorizaci. Průměrný důchod v lednu 2020 vzrostl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypala mimořádná pravidla navržená vládou a podpořená i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda další změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra důchodu, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.

Vedle zákonné valorizace chce vláda důchodcům přispět také jednorázovým mimořádným příspěvkem ve výši 5000 korun. Chce ho poslat s prosincovou výplatou penze, zrychlené projednání ve sněmovně ale narazilo na odpor opozice a vláda ho zřejmě nestihne. Bonus tak důchodci nejspíš dostanou až na začátku příštího roku.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+117
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2020 10:32, deprese

Citace - Šťoural / 22.09.2020 10:21

Kdo by nechtěl přidat stařečkům, že ano... Anebo učitelkám, lékařům, sestřičkám nebo hasičům... Jenže ono to má také svůj rub! Inflace neroste jen tak sama od sebe, ale hlavně proto, že může, a tak plnější kapsy masy spodních spotřebitelů zaručeně vedou ke zvýšení cenové hladiny. Navíc je u nás nutno počítat se silnou závistí ostatních, hlavně státních zaměstnanců a odborářů, kteří budou zaručeně křičet, že chtějí také přidat, a nemyslí práce...

Valorizace důchodů v ČR podléhá zákonu o důchodovém pojištění, takže přidat musí. Tady není řeč o tom jestli někdo chce nebo ne. :-)

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services