Maláčová nevzdává změny důchodů. Chystá třeba výchovné

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 7. 2020 14:22 aktualizováno 7. 7. 2020 11:18 | 98 komentářů
Maláčová nevzdává změny důchodů. Chystá třeba výchovné

Zdroj: Shutterstock

Důchodová komise v pátek jednala o možnosti zkrácení povinné odpracované doby pro získání starobní penze.

Zkrácení povinné doby potřebného pojištění je jedna ze změn, kterou Česku radí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), informuje agentura ČTK. Dnes v Česku platí, že kdo chce důchod, musí mít alespoň 35 let doby pojištění.

Ministerstva práce a financí si od OECD nechala vypracovat analýzu důchodového systému. Nyní k ní podávají připomínky, výsledná studie by měla dorazit na podzim.

Důchodová komise zatím nedospěla k žádnému konkrétnímu doporučení, co se možné změny pravidel u doby pojištění týče.

„Dále se rozpracují varianty změkčování podmínek. Existuje celá řada variant. Dneska jsme z pera ministerstva práce diskutovali návrh změkčení podmínek doby pojištění a případného přiznávání a krácení nároku na důchod,“ říká Danuše Nerudová, předsedkyně důchodové komise.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Podle propočtů ministerstva práce by mohlo v Česku přibývat lidí, kteří povinnost odpracovat 35 let nesplní a starobní penzi nezískají. Dnes podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) na 100 tisíc přiznaných důchodů ročně vychází zhruba 5000 seniorů a seniorek, kteří na starobní důchod nedosáhnou.

Maláčová dnes také uvedla, že za své největší priority, co se současné vlády a důchodů týče, považuje prosazení dřívějšího odchodu do penze pro pracovníky v náročných profesích a takzvané výchovné, tedy příspěvku pro rodiče za vychované děti. Už na konci května řekl Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí webu Peníze.cz, že jsou oba návrhy téměř hotové a brzy půjdou na vládu. Zatím se to ale nestalo, i když už jsou podle Maláčové oba návrhy hotové. S dalším postupem ministryně podle svých slov čeká na rozhodnutí koaličních špiček.

Dřívější odchod do důchodu pro lidi v náročných profesích mají podle ministerských plánů zaplatit firmy. Za každého svého pracovníka v náročné profesi mají zaměstnavatelé platit o pět procentních bodů vyšší pojistné. Podle ministerských dat se celkové náklady firem na sociální pojištění všech zaměstnanců jen v ojedinělých případech zvýší o více jak 0,5 procentního bodu. V náročných profesích totiž dělá jen malá část zaměstnanců.

U výchovného zase ministerstvo práce chce, aby za každé vychované dítě důchod ženám vzrostl o 500 korun. Šlo by o nástroj, jak alespoň částečně narovnat rozdíl v důchodech mezi pohlavími. Podle ministryně Maláčové ženy doplácejí na výchovu dětí nižšími příjmy, což se projevuje i v důchodech. Průměrný starobní důchod mužů dělal ke konci března podle dat České správy sociálního zabezpečení 15 781 korun, u žen to bylo 13 141 korun.

Maláčová také nevzdává plán na rozdělení státních důchodů na nultý (rovný důchod) a první (zásluhová složka) pilíř. S tím ale nesouhlasí ministerstvo financí. „Komise pro spravedlivé důchody předložila návrhy, kterým chyběly finanční zdroje. Ministerstvo financí přitom odmítá, aby byly tyto výdaje jednostranně kryty neúměrně vyšším zdaněním občanů České republiky,“ řekl webu Peníze.cz na konci května Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Důchodová reforma, kterou současná vláda slíbila ve svém programu, tak nejspíš opět nebude.


Čtěte více:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 98 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2020 19:39, Klerika

Soudružka Maláčová by mohla začít myslet hlavou. Ještě nikdy jsem neslyšela, že by se měly urychleně upravit dávky těm líným kůžím,co se léta válí na Pracovních úřadech a slovo práce neznají. Pro ty penize jsou. Tak laskavě přehodnoťte ty nemakačenka, co se jen válí, klidně ať chcipnou. Pokud něco chtějí, tak jedině po zásluze

+1038
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2020 23:05, Jirka_26

Já vím, že sociální dávky pro nemakačenka (bez rozdílu barvy pleti) pracující lidi vytáčejí. Jenže jsou zde dvě věci - předpis EU říká, že každý člověk má dostat nějaké finanční minimum, aby neumřel hlady. Druhá věc je, že když jim dávky stát nedá a v době vyšší nezaměstnanosti lidé bez kvalifikace práci prakticky neseženou, tak k čemu dojde? Začne se výrazněji krást a loupit, což asi nikdo z nás nechce. Třetí věcí je, že tady kdejaký dement či provokatér napíše nějakou kravinu o tom, jak jsou hnědočeši státem podporovaní, jaké berou důchody a co jim všechno stát zaplatí a běločeši tomu věří jako slovu pana faráře... :-)
Má někdo nápad, jak řešit otázku netáhel? Než sem něco napíše, měl by si uvědomit, že stát není od toho zajišťovat lidem práci. To zkoušel bolševik a jak to dopadlo...

Zobrazit celé vlákno

-206
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (98 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services