Lidé s náročnou prací půjdou dřív do důchodu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 1. 2020 | 302 komentářů

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novelu, která sníží důchodový věk lidem v náročných profesích. Za každých deset let v takovém zaměstnání budou lidé moci odejít do penze o jeden rok dřív, aniž by se jim za trest snížil důchod.

Zaplatit to podle plánů ministerstva mají firmy. Za každého svého pracovníka v náročné profesi mají zaměstnavatelé platit o pět procentních bodů vyšší pojistné. „Celkové pojistné placené zaměstnavatelem stoupne jen nepatrně,“ říká mluvčí ministerstva Kristýna Křupková. Podle ministerských dat se celkové náklady firem na sociální pojištění všech zaměstnanců jen v ojedinělých případech zvýší o více jak 0,5 procentního bodu. V náročných profesích totiž dělá jen malá část zaměstnanců.

Připravovaný návrh vychází z dohody v Komisi pro spravedlivé důchody, která je poradním orgánem ministerstva při přípravě důchodových změn. Předčasné důchody pro lidi v náročných profesích mají být podle ministerstva prvním opatřením v rámci připravované důchodové reformy. Cílem je podle ministerstva posílení spravedlnosti uvnitř důchodového systému.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Dnes si předčasné důchody platí zaměstnanci v náročných profesích sami, když podle ministerstva pro ně platí obecná pravidla předčasných důchodů. S nimi je za každý rok dřívějšího odchodu snižován důchod zhruba o tisícikorunu. „Nově tyto náklady ponesou zaměstnavatelé. Právě oni totiž těží z náročné práce svých pracovníků,“ říká Křupková.

Podle chystaného návrhu budou moci lidé z náročných profesí do předčasného důchodu bez jakékoli penalizace. „Za každých deset let v takovém zaměstnání budou moci odejít o jeden rok dříve a nebudou tak sankcionováni snížením penze. V průměru tak ušetří 1000 korun,“ upřesňuje mluvčí.

Profese, kterých se nová pravidla budou týkat, mají být pevně stanovené podle kategorií práce. Podle Křupkové je shoda na předčasném odchodu do penze pro lidi v kategorii 4. „Jde o pracovníky, u kterých není možné vyloučit zdravotní riziko i přesto, že používají ochranné pomůcky. Jde například o horníky, svářeče, brusiče nebo kováře,“ vysvětluje mluvčí.

Ministerstvo vyjednává o možnostech zařazení pracujících i v dalších rizikových profesích, tedy v kategorii 3 a 2R. Řeč je například o všeobecných sestrách se specializací, montážních dělnících nebo o laborantech.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dříve v lednu představila také hlavní část její ideální důchodové reformy. Podle ní by se státní první penzijní pilíř měl rozdělit na zásluhovou část a základní, rovnou část. Každý by tak měl mít nárok minimálně na třetinu průměrné hrubé mzdy, nyní se tedy počítá s 10 500 korunami.

Obecná pravidla

Kdo chce do předčasného důchodu, musí počítat s trvalým krácením penze. Přesnou částku spočítá naše kalkulačka. Máme pro vás i přehled všech důležitých pravidel.

Předčasný důchod 2020. Kdy můžu jít a o kolik sníží penzi

Polepšit by si měla zhruba desetina nejchudších důchodců, ti další by měli zhruba zůstat na svém. Ministerstvo v návrhu ale počítá třeba i s bonusy pro ženy za vychované děti nebo se štědřejší valorizací. Návrh dál zvyšuje náklady důchodového systému, za což sklízí kritiku od ekonomů nebo od pravicových opozičních stran. Maláčová o něm nyní bude jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) a dalšími špičkami politických stran. Chce pro změnu důchodů získat širokou shodu.


Co se chystá:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-280
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 302 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2020 14:27, Marie

A co zdravotní sestry a jiný těžce vytížený personál????

+597
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 1. 2020 15:49, Saša

A co majitel chráněné dílny , stará se o svých 20 zaměstnanců .. hledá jim práci ?

-349
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (302 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services