Český systém důchodů patří k nejlepším na světě, říká porovnání

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 6. 2020 | 24 komentářů
Český systém důchodů patří k nejlepším na světě, říká porovnání
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Český penzijní systém je poměrně stabilní, ve světovém porovnání mu patří dvanácté místo. Alespoň podle čerstvé studie finanční skupiny Allianz, která zkoumala data ze 70 států.

Nejlepší systém mají ve Švédsku – stačila k tomu celková známka 2,9. Následují Belgie, Dánsko, Nový Zéland a USA. Nejlepší z bývalých socialistických zemí střední a východní Evropy je na 9. místě Bulharsko. Po Česku následuje Lotyšsko na 13. místě a Slovensko na 17. místě.

Ve spodní polovině žebříčku skončily například Slovinsko (47. místo), Francie (51.) nebo Polsko (54.) Nejhůře ze studie vyšel Libanon, jen o trochu lépe dopadly Spojené arabské emiráty, Srí Lanka a Saúdská Arábie. Řada států kvůli nedostatku dat chybí.

Základní ukazatel – nazvaný Allianz penzijní indikátor – se skládá ze tří složek: demografické a rozpočtové předpoklady, udržitelnost systému a jeho přiměřenost.

Pořadí a stát

Výsledná známka

1. Švédsko2,91
2. Belgie2,92
3. Dánsko2,96
4. Nový Zéland3,00
5. USA3,04
6. Austrálie3,13
7. Nizozemsko3,13
8. Norsko3,16
9. Bulharsko3,16
10. Kanada3,24
11. Čína3,25
12. Česko3,26
13. Lotyšsko3,27
14. Irsko3,35
15. Velká Británie3,36
16. Slovensko3,36
17. Itálie3,39
18. Thajsko3,43
19. Kazachstán3,48
20. Finsko3,49
66. Katar4,78
67. Saúdská Arábie5,03
68. Srí Lanka5,18
69. Spojené arabské emiráty5,29
70. Libanon 5,45
Zdroj: Allianz Global Pension Report 2020

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

První složka hodnotí stav zemí z hlediska demografické situace a veřejných financí. Na stupnici od jedné do sedmi, kde jednička je nejlepší výsledek, dostalo Česko v této kategorii známku 4,2. Česku chybí mimo jiné pracovní příležitosti pro starší zaměstnance, uvádí Allianz.

Druhá složka – udržitelnost systému – posuzuje plány související s demografickým vývojem, tedy stárnutím populace. Díky tomu, že Česko plánuje zvyšovat věk odchodu do důchodu, získalo známku 2,9 – znatelně lepší než je celosvětový průměr.

Kritérium přiměřenosti systému se pak zaměřuje na poměr počtu pracujících vůči počtu penzistů, udržení životního standardu penzistů a existence penzijních fondů a jiných zdrojů příjmu starší populace. Zpráva mimo jiné vytýká Česku absenci výsluhových důchodů u jednotlivých profesí, výsledná známka tohoto kritéria je 3,2.

Důležité bude i to, jak si poradíme v aktuální situaci. Následky koronavirové pandemie mohou do budoucna pořadím zamíchat, upozorňuje studie. „Budeme muset zdvojnásobit snahu o reformu našich penzijních systémů. Kdo ještě měl manévrovací prostor, právě o něj přišel,“ varuje jedna z autorek Michaela Grimmová.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 6. 2020 22:12, josef

Uz jen to, ze cesky duchodce je chudy pribuzny duchodcu v eurozone, znamena, ze ta studie je dost pochybna.

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2020 11:01, josef

Díky tomu, že Česko plánuje zvyšovat věk odchodu do důchodu, získalo známku 2,9 – znatelně lepší než je celosvětový průměr.

Zdroj: https://www.penize.cz/doplnkove-penzijni-sporeni/417104-cesky-system-duchodu-patri-k-nejlepsim-na-svete-rika-porovnani

Pritom tohle je LEZ. Vlada NEPLANUJE zadne zvysovani. I kdyz jim ted podle analyzy vyslo, ze by to meli udelat. Jine zame uz maji davno vyssi duchodovy vek nez CR.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

6. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

Dvě třetiny obyvatel Česka (66,7 %) si pravidelně odkládají část peněz na dobu, kdy už nebudou pracovat – tedy aby si mohly zpříjemnit důchod. Ukázal to internetový průzkum, který na... celý článek

Partners Financial Services