Na důchody bude, spočítali experti. Spadnete ale na čtvrtinu mzdy

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 26. 9. 2019 | 49 komentářů
Jestli se v systému nic nezmění, stát to sice „utáhne“, ale poměr důchodů ke mzdám výrazně klesne. Jenže když budeme jenom zvyšovat důchody, aby se dosavadní poměr nezměnil, bude to problém pro státní pokladnu, ukazuje nová studie.
Na důchody bude, spočítali experti. Spadnete ale na čtvrtinu mzdy

Současný důchodový systém v Česku je sice dlouhodobě udržitelný, ale za dosavadních podmínek povede k výraznému snížení životní úrovně penzistů. Bez zásahů do systému klesne poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy hluboko pod současných 40 procent.

Jenže když budeme chtít zachovat současnou výši poměru penzí ke mzdám, pošle to důchodový systém do dlouhodobě neudržitelných deficitů. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte.

Udržitelný, ale...

Analytici promítli na české penze dva scénáře budoucnosti. První ukazuje, že dnešní podoba systému je v zásadě udržitelná. Cenou za to ovšem bude postupný pokles poměru průměrného starobního důchodu a průměrné hrubé mzdy.

„Schéma valorizace penzí povede v roce 2070 k poklesu z aktuálních 40 až na 25 procent, což je úroveň dnešního Estonska. Průměrný měsíční příjem financí by se tak se vstupem do důchodu snížil v průměru na čtvrtinu,“ říká spoluautor studie David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

„Navzdory tomuto výraznému poklesu poměru by si současná podoba systému alespoň zachovala kupní sílu důchodů, neboť jsou valorizovány o inflaci a polovinu růstu reálných mezd,“ dodává Marek.

Náhradové poměry průměrných důchodů a průměrných mezd v jednotlivých zemích EU.

101 miliard v minusu každý rok

Pokud by se vláda snažila držet současnou hodnotu poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě na 40 procentech bez dalších změn v parametrech systému, vystoupaly by v roce 2055 náklady na důchody z dnešních 8,3 procenta HDP (z toho 6,9 % připadá na starobní důchody, zbytek na invalidní a pozůstalostní) na 10,5 procenta HDP. Důvodem je stoupající počet důchodců a také klesající počet lidí v produktivním věku.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Český penzijní systém by se při tomto scénáři postupně propadl do deficitů až 1,9 procenta HDP (101 miliard korun). Takto výrazné deficity jsou pro Česko dlouhodobě neudržitelné, pokud se nezmění některé parametry systému.

„K udržení poměru 40 procent by podle našich propočtů bylo potřeba zvednout sazbu důchodového pojištění z dnešních 28 na 34 procent kolem roku 2060. Zdanění práce je v Česku již dnes jedno z nejvyšších v celé EU, proto je tato možnost nereálná,“ říká ekonom Deloitte a spoluautor studie Václav Franče.

„Další možností by pak bylo zvednout věk odchodu do důchodu na 69 let. To však hraničí s fyzickými limity člověka,“ dodává Franče.

Podprůměrné důchody

Studie také ukazuje, že české penze jsou v rámci Evropské unie v hlubokém podprůměru. V roce 2016 dosahoval průměrný starobní důchod v Česku 407 eur, zatímco unijní průměr činil 1135 eur. Tuzemská hodnota tak je na 36 procentech průměru EU.

V tomto ohledu nabízí nejlepší životní úroveň Rakousko a Nizozemsko, kde se průměrný důchod pohybuje 37, respektive 34 procent nad průměrem EU.

Průměrná výše důchodu v jednotlivých zemích. Šedé sloupečky jsou po přepočtu na kupní sílu.

Takto dramatický rozdíl mezi jednotlivými zeměmi je podle autorů studie dán do velké míry rozdíly v cenových hladinách napříč EU. „Pokud bychom údaje přepočetli o rozdíly v cenách, zvýšil by se průměrný český důchod na 672 eur, tj. 59 procenta EU,“ říká Marek.

Do důchodu dřív

Studie naopak český důchodový systém chválí za to, že by lidé i v budoucnu měli chodit do důchodu v 65 letech – dřív, než bude v EU běžné.

Postupné zvýšení důchodového věku nad 65 let nedávno odmítla současná vláda, přestože ministryně financí Alena Schillerová (ANO) volala po opaku.


Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2019 8:43, ave

Když nebude vláda vydávat finance na nesmysly a nebudou krást, tak je financí dostatek.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2019 11:10, KarelB

Bez jakéhokoliv nároku na úplnost např. házení peněz na projekty integrace neintegrovatelných, vykrmování ziskových neziskovek, hrazení nákladů ozbrojených sil sloužících coby křoví pro USA.......

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services