První licenci pro investiční crowdfunding získal Investown

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 10. 2023
První licenci pro investiční crowdfunding získal Investown
Spoluzakladatelé platformy Investown
Zdroj: Investown

Investiční platforma Investown oznámila, že jako první v Česku obdržela licenci poskytovatele služeb skupinového financování – takzvaného crowdfundingového investování.

„S ohledem na komplexnost a důslednost prověřování provozních, ale i finančních aspektů ze strany České národní banky trval proces získání povolení více než rok,“ říká Alan Pock, zakladatel a šéf společnosti Investown Technologies.

Letos v listopadu skončí přechodné období, kdy mohou crowdfundingové firmy podnikat bez licence České národní banky. Povinnost jim uložil zákon, který Parlament přijal loni v dubnu podle předpisů Evropské unie. Pro firmy to znamená přísnější pravidla, na druhou stranu díky jediné licenci pak mohou nabízet služby v celé EU.

Licenci si musí pořídit platformy provozující úvěrový nebo investiční crowdfunding. Když ji nezískají, nemohou po 10. listopadu 2023 zveřejňovat nové nabídky investování – mohly by jenom spravovat dosavadní smlouvy. Charitativní nebo odměnový crowdfunding novému nařízení nepodléhají.

„Licence nám umožní působit nejen v domovském Česku, ale i v dalších státech EU, čímž se nám otevírá řada zajímavých příležitostí po celé Evropě. Zároveň může otevřít cestu k dalšímu výraznému škálování v podobě hlubší integrace do České spořitelny, která zvažuje implementovat platformu do svého digitálního bankovnictví,“ konstatuje Pock.

Česká spořitelna investovala do Investownu v roce 2020 v rámci svého programu Seed Starter. „Získání licence vnímáme jako jasný signál pro prohlubování a posilování vzájemné spolupráce a rádi bychom crowdfundingové investování do nemovitostí zprostředkovali již v dohledné době vybraným klientům České spořitelny skrze digitální bankovnictví George,“ říká Jiří Skopový, lídr venture kapitálového programu Seed Starter ČS.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Investown založil Alan Pock v roce 2019, ostrý provoz zahájil v roce 2021. Zaměřuje se na investování do úvěrů na developerské projekty. Veřejnost může investovat od 500 korun měsíčně a následně získávat úrokový výnos, který se v současnosti pohybuje kolem 10 % p. a. Při svém startu nabízel Investown lidem podíl z výnosů nájmů jednotlivých bytů, které sám koupil.

Firma uvádí, že má 80 tisíc registrovaných uživatelů a měsíčně jim vyplácí zisky dosahující 13 milionů korun. „Od loňského roku obrat firmy vyrostl přibližně o 630 procent. Investown se díky tomu od ledna 2023 nachází v černých číslech. Přes platformu samotnou se již proinvestovaly dvě miliardy korun a každý měsíc se počet registrovaných uživatelů navyšuje průměrně o tři tisíce,“ říká Pock. Do platformy kromě České spořitelny investovaly také společnosti Lighthouse Ventures, Chytrý Honza nebo Finbus.

Původní model fungování Investownu se nelíbil České národní bance, která firmě loni v říjnu dala pokutu milion korun. Podle ČNB totiž Investown v kontrolovaném období od března do poloviny října 2021 provozoval pokoutný investiční fond – bez potřebné licence (podle zákona o investičních společnostech a fondech) shromažďoval peníze od veřejnosti za účelem jejich společného investování. Investown pak změnil obchodní model právě na úvěrový crowdfunding.

Psali jsme víc: ČNB ukázala zuby. Čistí šedou zónu crowdfundingu

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services