Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku. K růstu pomohla AI

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 17. 10. 2023 | 1 komentář
Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku. K růstu pomohla AI
Ilustrační inteligence.
Zdroj: Shutterstock

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí zhodnotily vklady o 5,1 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti Swiss Life Select na základě dat získaných prostřednictvím systémů společnosti Refinitiv za použití informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou pro českého investora na domácím trhu běžně dostupné. Při jeho výpočtu odborníci sledují nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v Česku. 

„Zatímco v prvním pololetí vykázaly fondy silný růst ve výši 5,71 %, ve třetím kvartálu jsme byli svědky stagnace. Vinou velice proměnlivého prostředí kapitálového trhu fondy ve třetím čtvrtletí lehce odepsaly 0,58 %. Přesto navzdory horším výsledkům z posledních dvou měsíců dosahuje průměrný český investor za poslední tři roky při investicích do akciových fondů zisk 6 % ročně,“ hodnotí vývoj Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření letos vyrostly podle indexu o 7,4 %. Defenzivnější fondy, převážně dluhopisové, vyrostly o 3,8 %. „Více jak uspokojivých výsledků po delší době dosáhly fondy českých státních dluhopisů a fondy peněžního trhu, když velice často za posledních dvanáct měsíců přesáhly výkonnost 6 %,“ říká Bechník.

Žebříčku výkonnosti od počátku roku stále jednoznačně dominují fondy růstových akcií. Dokázaly těžit z nových atraktivních trendů, jako je například umělá inteligence. To potvrzuje také tabulka nejlepších fondů za uplynulých devět měsíců. Naopak na opačné straně žebříčku letošní výkonnosti se nacházejí fondy zaměřené na Čínu. „Ta prozatím zklamala své investory, když nenaplnila očekávání plynoucí z ukončení restriktivních opatření v boji proti covidu. Navíc středem pozornosti jsou stále problémy čínského realitního sektoru,“ vysvětluje Bechník.

Pět nejvýkonnějších fondů za leden až září 2023

Franklin Technology A 32,66 %
Allianz Gl Artificial Intelligence (H2-CZK)29,38 %
Fidelity Funds - Global Technology A25,5 %
Amundi Funds Japan Equity Value - A2 CZK H 24,92 %
Schroder ISF Emerging Europe23,55 %
Zdroj: Swiss Life Select

Pět nejméně výkonných fondů za leden až září 2023

Templeton China A -12,06 %
Fidelity Funds - China Consumer-11,26 %
Schroder ISF China-10,6 %
Schroder ISF BIC (Brazil, India, China)-4,76 %
BGF World Mining-4,73 %
Zdroj: Swiss Life Select
Výnosy podílových fondů Index českého investota

Vývoj Indexu českého investora CII750.
Zdroj: Swiss Life Select a Refinitiv. Vychází ze základu k 1. 1. 2018.

Za pozornost stojí i odlišná výkonnost fondů vedených v různých měnách. Zatímco v prvním pololetí vydělal český investor o přibližně šest procent víc, pokud vložil peníze do fondů zajištěných do české koruny, třetí čtvrtletí naopak přálo fondům s otevřenou měnovou expozicí. Ty za poslední tři měsíce v případě amerického dolaru výkonnostně předčily ty zajištěné do české koruny o zhruba tři procenta.

Jak chránit peníze před inflací? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

„Pro budoucí vývoj finančních trhů bude zásadní úroková politika centrálních bank. Trhy budou spekulovat, zda již máme v USA i eurozóně za sebou poslední navýšení sazeb. A s tím je spojená i další otázka, jak dlouho úrokové sazby na stávajících úrovních zůstanou. Proto by měl mít dynamický investor ve svém portfoliu jednoznačně kombinaci fondů hodnotových a růstových akcií. Takovéto portfolio je pro zhodnocení peněz českých investorů důležité i s ohledem na aktuální dění na Blízkém východě,“ očekává Bechník. 
 
„Vývoj hodnoty Indexu českého investora CII750 – po krátké pauze z roku 2022 – s velkou pravděpodobností opět překoná inflaci. Již nyní se letošní výkonnost fondů inflaci výrazně přiblížila. Z dlouhodobého hlediska ale index inflaci s přehledem překonává,“ dodává analytik Swiss Life Select.


PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz
Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services