Podílové fondy v září nezářily. Proč klesají akcie i dluhopisy

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 10. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v září, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Podílové fondy v září nezářily. Proč klesají akcie i dluhopisy
Na trzích vládne medvěd
Zdroj: Pleska / Midjourney

Korekce na akciových trzích začala už v polovině prázdnin. Paradoxně ji nastartovaly zprávy o dobré výkonnosti americké ekonomiky.

Dobrá výkonnost ekonomiky je totiž z pohledu investorů dvousečná. Tentokrát se trhy přiklonily k názoru, že dobrá čísla znamenají vyšší inflaci. Očekávaly tedy, že centrální banky budou delší dobu trvat na přísnější měnové politice a vyšších sazbách, které časem ekonomiku o to víc přidusí.

Americký Fed v září na svém zasedání základní sazbu nezvýšil, ale jeho rétorika zdůraznila pomalejší pokles jádrové inflace a nutnost držet delší dobu přísnou měnovou politiku. Na ceny všech finančních aktiv to mělo negativní dopad.

V Evropě se děje to samé v bledě modrém. Inflace neklesá tak rychle, jak by si všichni přáli, a cesta k inflačnímu cíli na dvou procentech bude ještě dlouhá a trnitá. Evropská centrální banka navíc ještě zvýšila svoji základní sazbu na 4,5 procenta, což je nejvyšší hodnota za posledních 22 let.

Kroky centrálních bank tedy investice do akcií rozhodně nepodpořily. Americké trhy klesly jen za září o skoro pět procent. Evropa má za sebou korekci kolem tří procent.

Jestli nebo kdy se investoři dočkají vytouženého uvolnění měnových politik, záleží jen na vývoji inflace.

Samozřejmě, současné nastavení neprospívá ani dluhopisům. Strach z dlouhotrvající inflace tlačí investory k poptávce po vyšší výnosech, a pokud emitenti chtějí dostat svoje dluhopisy na trh, musí jim je slíbit. Protože při růstu výnosů klesají ceny dluhopisů, určitou korekci zažily i dluhopisové fondy.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Partners indexy akciových fondů

 

fondy investující do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

září 2023

-2,2 %

-2,3 %

od začátku roku

9,0 %

9,3 %

rok

15,3 %

15,3 %

3 roky

26,1 %

26,1 %

5 let

29,7 %

29,7 %

10 let

84,8 %

40,4 %

Počet fondů

38

14

Překvapivě dobrá srpnová ekonomická čísla v USA byla vlastně jakýmsi posledním hřebíčkem do rakve pozitivní nálady na akciových trzích.

Od té doby zažívají akcie určitou korekci. Ta zatím není nijak výrazná a jen opravila nebývalý růst akcií v prvním pololetí roku 2023.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku byla v září záporná, minus 2,2 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jsou investoři v plusu v průměru o 15,3 procenta. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za září.

Speciálně zaměřené akciové fondy, které se soustředí na konkrétní regiony nebo sektory, v průměru klesaly ještě o trochu víc, v posledním měsíci o 2,3 procenta. Mezi trhy, které tyto fondy posunuly níž, patřily trhy středoevropské. Investoři se z nich stahovali, a tak klesaly mnohem víc. Za poslední rok se jim ale dařilo a pořád jsou proti stejnému období loni o 21,5 procenta v plusu.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů

 

září 2023

-0,4

0,2 %

od začátku roku

4,3 %

5,6 %

rok

6,4 %

10,7 %

3 roky

-1,0 %

3,8 %

5 let

3,6 %

7,1 %

10 let

6,1 %

23,6 %

Počet fondů

18

22

Výnosy českých státních dluhopisů se v souladu s růstem dlouhodobých výnosů ve světě také posunuly výš, což působilo negativně na jejich ceny.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Výnos desetiletých státních dluhopisů přesáhl pět procent, což znamená, že finanční trhy nevěří v rychlý a trvalý pokles inflace k dvouprocentnímu cíl. Podílníci dluhopisových fondů se na druhou stranu mohou těšit z budoucího nadprůměrného zhodnocení, které už teď dosahuje víc než šesti procent ročně. Podobné to v průměru bude i v dalších letech.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů za poslední měsíc bylo minus 0,4 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jsou ale fondy o 6,4 procenta výš.

Rizikovější dluhopisy díky vysokým kuponům poklesu cen vzdorovaly líp a jejich zhodnocení skončilo v pozitivních číslech. Fondy rizikových dluhopisů nakonec zvýšily svoji hodnotu meziměsíčně o 0,2 procenta. Meziročně jsou výše o 10,7 procenta. 

Partners index smíšených fondů

září 2023

- 1,6 %

od začátku roku

4,7 %

rok

8,0 %

3 roky

6,4 %

5 let

7,8 %

10 let

21,9 %

Počet fondů

50

Smíšené fondy šly dolů spolu s akciovými a dluhopisovými. Jejich průměrná hodnota klesla meziměsíčně o 1,6 procenta, ale meziročně jsou osm procent v zisku.

Zlé časy pro korunu

Relativně špatná nálada měla ještě jednu oběť: malé lokální měny. Například česká koruna jen za září oslabila vůči euru k hodnotě 24,40 korun za euro, což je oslabení o další 1,4 procenta. K tomu Česká národní banka přestala komerčním bankám úročit povinné minimální rezervy, které u ní mají uložené, což snižuje úročení vkladů. A když připočteme ještě snižující se úrokovou výhodu české koruny vůči euru – základní sazba je v Česku stále sedm procent, v eurozóně vyrostla na 4,5 % – není výprodej koruny překvapením.

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services