Slibte nebe, doručte peklo. Proč tematické fondy nezáří

Martin Tománek | rubrika: Komentář | 18. 10. 2023 | 1 komentář
Hamižnost a strach. To jsou dvě základní emoce, které soupeří o každého investora. Obě jsou v pořádku, žádná by ale neměla mít navrch. Kdo se bojí, nevydělá. Kdo chce moc, prodělá. Jenže některé šance jsou tak lákavé!
Slibte nebe, doručte peklo. Proč tematické fondy nezáří

Zdroj: Pleska/Dall-e

Píše se rok 2020, je vánoční čas. Není to zrovna nejradostnější období. Média jsou plná pandemie koronaviru a světem vládnou lockdowny. Všude je cítit obrovská nejistota.

Jen na akciovém trhu panuje dobrá nálada. Miliony lidí umírají na covid, ale ceny akcií za rok vyskočily o šestnáct procent. Fascinující.

A to není všechno. Dozvíte se o tematickém fondu, který dokázal využít toho, jak virus obrátil svět naruby. Je zaměřený na disruptivní technologie, tedy na technologie, které nevylepšují to, co tady bylo, ale přinášejí něco docela nového. Sází třeba na společnost Zoom Video Communications – a jen si vzpomeňte, jak svět začal takřka přes noc zoomovat. Ten fond za jediný rok vyrostl o 153 procent!

Bezkonkurenční. A tak se o fond začnete zajímat víc.

Jmenuje se ARK Innovation ETF a řídí ho portfoliomanažerka Cathie Woodová. Ta se zaměřuje na takové sektory jako blockchain, robotiku, umělou inteligenci, skladování energie. A sekvencování DNA. Sice nevíte, co to je, ale tušíte, že se na tom dá vydělat spousta peněz. Cathie říká, že má ráda firmy s potenciálem pro „explozivní“ nebo „exponenciální“ růst.

Do ARK Innovation přitéká spousta nového kapitálu. Rozhodnete se do něj poslat i ten svůj. Fond se i díky vám stává největším aktivně řízeným burzovně obchodovaným fondem (ETF) na světě.

Hledá se dvojnásobek

Střih. Srpen roku 2023. Už to nedokážete unést. Nejde to. A tak se jdete vybrečet na sociální síť.

Svěřujete světu, jak jste fondem ARK znechuceni, jste šedesát procent ve ztrátě a už ani nedoufáte, že bude líp. Akciové indexy se přibližují historickým maximům, ale „tahle s****a je pořád 75 procent pod svým vrcholem“. Takže, dodáváte, teď nutně potřebujete koupit něco, co svoji hodnotu zdvojnásobí.

No, hodně štěstí.

Asi už jste pochopili, že ten příběh i příspěvek z diskuzního fóra Reddit jsou reálné. A podobných nářků najdete na sociálních sítích třináct do tuctu.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Nahoru dolů

Tematický fond ARK Innovation ETF nám dává přímo učebnicový příklad špatného časování, kterého se investoři dopouštějí. Populární disciplína se jmenuje „honíme zajíce, který už utekl“.

Tři čísla: v roce 2019 ARK Innovation spravoval v průměru 1,6 miliardy dolarů, v roce 2020 to bylo už 6,8 miliardy. O rok později dokonce 21,5 miliardy dolarů!

Zkrátka investoři šli za „hvězdnou“ manažerkou, respektive za vysokou historickou výkonností. Jenže…

Už v roce 2021 fond klesl o 23 procent. Akcie, které ARK Innovation do té doby táhly ke hvězdám – jako Tesla nebo Zoom Video Communications – se začaly vracet k zemi. V roce 2022 potom přišla krvavá lázeň v podobě 67procentního volného pádu.

A i když ARK v letošním roce nezanedbatelně roste, spousta jeho investorů zůstává v ošklivé ztrátě. Vlastně, většina jeho investorů.

Vývoj fondu ARK Innovation ETF

Výkonnost fondu ARK Innovation ETFZdroj: Ark Funds

ARK Innovation ETF od svého založení do 16. 10. 2023. Šipky naznačují, kde smutný hrdina našeho příběhu investoval a kde je teď. Zdroj: ark-funds.com

Nejeden investor očekával, že mu fond zaměřený na technologie budoucnosti přinese výrazně vyšší výnos ve srovnání s nějakým „nudným“ fondem. Tedy fondem ne-tematickým, který své investice diverzifikuje napříč sektory a odvětvími.

Investiční chyby

Zlatej padák!
Zdroj: Pleska/Midjourney

Žádný učený z nebe nespadl. To znamená, že si natlučou ti, kteří se neučili. Poučte se v seriálu o chybách, kterých se investoři nejčastěji dopouštějí. Investor z našeho příběhu jich udělal hned několik: nediverzifikoval, věřil hvězdám, podlehl davovému šílenství a myslel si, že dokáže určitě načasovat správný moment.

Bohužel dlouhodobé výsledky ARK Innovation jsou podprůměrné. Fond od svého založení v roce 2014 výrazně zaostává za širokým indexem amerických akcií S&P 500. Zhruba o 2,5 procenta ročně. Přitom své investory vystavil příšerné volatilitě – z vrcholu dosaženého v únoru 2021 spadl o přísných 81 procent!

Podprůměrná výkonnost a extrémní volatilita. Kdo z vás to má.

ARK a ti ostatní

Nejde ale zdaleka jen o jeden podprůměrný tematický fond. Agentura Morningstar se zabývala dlouhodobou výkonností tematických fondů za patnáct let do konce roku 2021. Výsledek? Celých 78 procent tematických fondů bylo zlikvidováno nebo sloučeno s jinými fondy.

Dalších zhruba dvanáct procent sice přežilo, ale svou výkonností zaostalo za širokým indexem globálních akcií. Jen necelých deset procent tematických fondů na daném horizontu přežilo a překonalo zmíněný akciový index.

Jednoduše řečeno, pravděpodobnost, že investor mezi tematickými fondy trefí dlouhodobého vítěze, je malá. Velká většina tematických fondů přinese jen podprůměrnou výkonnost a zklamání. A některé investorům slíbí investiční nebe, přičemž doručí nefalšované peklo. Jako ARK Innovation ETF.

To ovšem nijak nebrání novinám, aby pořád Cathie Woodovou neprezentovaly jako hvězdnou manažerku, investorku, vizionářku. Když se fondu nedaří, příjmy z konferencí a přednášek jsou taky fajn. V Česku Cathie Woodová byla například na začátku října a za pár dní nás přijede poučit o potenciálu revolučních technologií a investic do nich zas.

Autor je portfolio manažer Partners investiční společnosti, která patří do skupiny Partners. Dceřinou společností Partners je i Nextpage Media, vydavatel Peníze.cz.

Slovníček

Zdroj: Shutterstock

K investování do podílových fondů tohle znát nemusíte. Ale pokud chcete mluvit o tom, jak vám investování jde, a třeba i trochu blafovat, naučte se některé pojmy z investiční hantýrky. Taky proto, aby nikdo nemohl oblafnout vás:

Co je medvědí a býčí trh a kdy přijde výplach. Slovníček investora

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Martin Tománek

Autor článku Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních poradců a přednáší na... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services