Investiční chyby: Vstupujete do exkluzivních klubů vysokých výnosů bez rizika

Martin Tománek | rubrika: Seriál | 20. 6. 2013 | 11 komentářů
Tenhle text mohl být v našem seriálu o investičních chybách klidně první. Jde totiž o chybu snad nejrozšířenější. Každý sice slyšel, že investice, která by zaručovala vysoký výnos a přitom byla zcela bez rizik, neexistuje. A přece se vždycky najde dost těch, kteří uvěří, že existuje výjimka. A že oni tu výjimku našli. Jsou vyvolení.
Investiční chyby: Vstupujete do exkluzivních klubů vysokých výnosů bez rizika

Investiční riziko není lidem příjemné. Mnozí se obávají divokých výkyvů akciového trhu, a proto se radši spokojí se spořicími účty, stavebním spořením nebo státními dluhopisy. To je sice z dlouhodobého pohledu prohraný boj s inflací, na druhé straně lze pochopit, lidi, kteří radši počítají s tím, že se jim investované peníze aspoň vrátí, než aby počítali možnou, ale nezaručenou návratnost investice. pak jsou tu investoři, kteří požadují vyšší výnosy a vědí, že pro ně musí podstoupit vyšší riziko a musí se vyrovnat s občasnými nepříjemnými poklesy a někdy bohužel i se ztrátou.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Vyvolení

A nakonec tu jsou vyvolení. Lidé, kteří se domnívají, že lze dosáhnout vysokého výnosu při nízké míře rizika. Velice dobře slyší na různé exkluzivní nabídky, měsíční výnosy, zaručené investice a životní příležitosti. Jak by se vám líbil třeba dvacetiprocentní roční výnos při velmi nízké míře rizika? Nebo garantovaný dvouprocentní měsíční výnos? Proč ztrácet čas s nějakými penzijními nebo podílovými fondy, proč ztrácet nervy na akciovém trhu, když se na důchod můžete zabezpečit mnohem výhodněji? Jistě, není to pro každého. Ostatní lidé buď neměli štěstí a nikdo je nepozval do elitního klubu investorů, případně jsou příliš hloupí, aby výhody takového investování pochopili. Nebo prostě pomalí a nevšimli si v čas, že právě teď je tu cosi nového, něco, co tu ještě nebylo...

Bohužel, nic takového jako oběd zdarma prostě neexistuje, a v investičním světě už vůbec ne. Přesto se občas setkáte s lidmi, kteří vám budou tvrdit opak. Uveďme pár příkladů.

S Aldonou milionářem snadno a rychle

Aldona (později Germael SE) byla firma, která fungovala na principu Ponziho schématu (letadla). Ve svých materiálech uváděla, že „půjčuje peníze bankám za cca 17 až 22 % na 70 dní“ a svým klientům potom vyplácí „8 až 12 % za 70 dní, podle výše vkladu klienta“. Firma potom potenciální klienty informovala, že roční výnos může dosáhnout až 80 procent a že „výhodou smlouvy je jistota a garance výnosu“.

V dokumentu potom najdeme věty, které mají u klienta vzbudit důvěru a pocit exkluzivity. Dočteme se, že Aldona funguje na českém trhu více než dvacet let, je naprosto ojedinělá u nás i ve světě, spolupracuje se stabilními bankami s vysokým ratingem, veškeré vklady má pojištěné u Lloyds a nechybí ani poznámka o dohledu České národní banky. Občas se setkáme s nějakým cizím a nesrozumitelným termínem, jako jsou „IBT Short Cash vklady“, které mají patrně vytvořit iluzi odbornosti. Poznámky o tom, že klíčová osoba firmy je přítel knížete Lichtenštejna a svobodný zednář snad ani nepotřebují komentář.

Zdá se vám to všechno přitažené za vlasy? Správně, ale bohužel vidina vysokého výnosu podle dostupných informací přilákala 1700 lidí, kteří firmě svěřili přibližně miliardu korun. Zpočátku vše fungovalo a klientům se skutečně vyplácely výnosy. K výplatě ovšem nedocházelo díky investicím, ale přirozeně díky dalším vkladům důvěřivých lidí. Letadlu došlo palivo začátkem roku 2012, kdy už firma nebyla schopná zvládnout stále častější požadavky klientů na výplatu peněz.

Anketa

Znáte někoho, kdo se proletěl finančním letadlem?

A letíme dál

Dostáváme se k dalšímu potenciálnímu letadlu. Jedna firma nabízí „nákup a prodej PRIBORových bodů“ a slibuje měsíční výnosy od dvou procent. Údajně se jedná o stabilní investici s nízkou mírou rizika a vklad je (opět) zajištěn. V materiálu se dočtete, že tato zázračná a téměř bezriziková investice byla dosud dostupná pouze úzké skupině klientů a nyní se můžete zapojit i vy, stačí poslat alespoň dvacet tisíc korun. Vůbec nevadí, že je z materiálu úplně jasné, že jeho autor ani neví, co to PRIBOR vůbec je.

Na českém trhu se pohybuje různých pochybných subjektů víc. Sice se nemusí vždy jednat o letadlo, ale všechny mají jedno společné: slibují to, co nemůžou splnit. Například firma zabývající se prodejem zlata na svých stránkách ještě nedávno uváděla, že pouze zlato je věčné a že dlouhodobě přináší výnos kolem patnácti procent ročně. Fakt, že zlato v dlouhodobém horizontu pouze víceméně drží krok s inflací a je historicky dost volatilní, je asi nedůležitý. A nakonec tady máme firmu, která se zabývá prodejem podílových fondů. Údajně pouze ona „zakládá účty přímo u fondové společnosti“ a za to si vezme jen pár desítek tisíc korun nad rámec klasického vstupního poplatku. V jednom dokumentu zaslaném klientovi uvádí, že „u akciových fondů lze dlouhodobě očekávat výnos v rozmezí 12 až 25 % ročně“. To je samozřejmě zcela mimo realitu a navíc se většinou klientovi zapomene říct, že musí počítat s nějakými náklady fondů. Nehledě na to, že klient vždy dostane balíček fondů zaměřených na rozvíjející se trhy, protože přece všichni víme, že rostou. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Pořád to samé

Všimněme si ve výš vypsaných příkladech jistých podobností. Klientovi se nabízí nějaký exkluzivní produkt nebo služba, kterou nenajde nikde jinde, přislíbí se mu vysoké výnosy a buď nízká, nebo žádná rizika. Klient většinou obdrží dokument, ve kterém najde příběh o tom, jak se vydělávají peníze, pár neznámých a nesrozumitelných slov, pár dobře srozumitelných čísel (20 nebo 50 procent) a případně nějaké hezké grafy historické výkonnosti.

Prodáno.  

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2013 13:07, Pavel Filip

"(...) a proto se radši spokojí se spořicími účty, stavebním spořením nebo státními dluhopisy. To je sice z dlouhodobého pohledu prohraný boj s inflací (...)"

Takže každý státní dluhopis a spořicí účet a priori nabízí záporný reálný výnos. Vždycky, prostě proto, že to autor právě vymyslel. To je opravdu, ale opravdu revoluční názor. (Samozřejmě je to s odpuštěním pitomost. Nic takového jako apriorní záporný reálný výnos ze státních dluhopisů neexistuje.)

"(...) na druhé straně lze pochopit, lidi, kteří radši počítají s tím, že se jim investované peníze aspoň vrátí, než aby počítali možnou, ale nezaručenou návratnost investice (...)"

Tenhle plk má znamenat proboha CO? Kdo tomu rozumíte, můžete mi vysvětlit, co tím autor myslel?

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2013 10:09, Pavel Filip

"K výnosu: nepovažuji za nereálné, samozřejmě se 4 podmínkami NA ZÁKLADĚ MINULÝCH VÝSLEDKŮ - z toho částečně plyne V USD, VELMI DLOUHÝ INVESTIČNÍ HORIZONT a RIZIKOVÉ (diverzifikace) jeden příklad za všechny: Templeton Latin America Fd.A acc 17,13 p.a. za posledních 10 let (USD)z toho za posledních 5let -25% takže si asi nemusíme vykládat kolik těch prvních 5 let dělala p.a."

Ve vší úctě, co to, člověče, proboha, plácáte? To, že tomu nerozumíte, je vidět hned z toho, co píšete za hlouposti. Radši se začněte učit, než uděláte nějakou pitomost. Zkuste třeba přístupné články na fóru Famy a Frenche (www.dimensional.com), na Vanguardu (www.vanguard.com) nebo diskuse na Bogleheads (www.bogleheads.org). Nebo odbornější články kdekoli na internetu (papers.ssrn.com apod.). A hlavně nic nepište, dokud o tom nebudete aspoň něco vědět, panenanebi!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

12. 6. 2013 | Martin Tománek | 1 komentář

Investiční chyby: Milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

Dnešní investiční chyba má co do činění se všemi třemi předchozími. Strhující investiční příběh vám může odvyprávět expert, můžete ho slyšet předávaný šeptandou. A pak mu uvěříte a... celý článek

Investiční chyby: Podléháte davovému šílenství

5. 6. 2013 | Martin Tománek | 11 komentářů

Investiční chyby: Podléháte davovému šílenství

Třetí díl seriálu, který prozradí, jak (ne)prodělat kalhoty. Z předchozích dílů už víte, že se nevyplácí slepá důvěra v experty ani slepá důvěra v sebe. Do třetice: slepá důvěra ve... celý článek

Investiční chyby: Přehnané sebevědomí

27. 5. 2013 | Martin Tománek | 9 komentářů

Investiční chyby: Přehnané sebevědomí

První investiční chyba, o které jsme hovořili, byla: Příliš věříte expertům. Jsou ovšem i jiní lidé, kterým byste měli bezmezně důvěřovat, pokud se chcete rychle zbavit peněz, prodělat... celý článek

Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

16. 5. 2013 | Martin Tománek | 14 komentářů

Investiční chyby: Bezmezně věříte expertům

Chcete se rychle zbavit peněz a odejít do hor pást kozy, ale rozdávat chudým se vám nechce? Máte zlobivé děti, tak ať jim po vás radši nic nezbude? Nejste si jistí, jestli by vás miloval... celý článek

Knipl letadla v rukou čiperného důchodce: 1700 podvedených, miliardová škoda

3. 3. 2013 | Jiří Hovorka | 10 komentářů

Knipl letadla v rukou čiperného důchodce: 1700 podvedených, miliardová škoda

Důchodce z Náchodska, který v uplynulých osmi letech podvodně vylákal ze zhruba 1700 lidí takřka miliardu korun, zadržela v úterý 26. února policie.

Partners Financial Services