Velký přehled běžných účtů zdarma

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 11. 10. 2016 | 20 komentářů
Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám něco slíbit. Třeba, že budete utrácet kartou. Nebo že si na účet budete posílat tolik a tolik peněz. Přinášíme přehled nízkonákladových bankovních účtů a jejich podmínek.
Velký přehled běžných účtů zdarma

Bankovní konto zdarma a bez zbytečných poplatků? Trh nabízí přebohatý výběr. Vždycky to tak ale nebylo. Pak ale v roce 2007 nastoupila mBank. Banka bez poboček, s jednoduchou nabídkou a bezpoplatkovým účtem. O tři roky později se po získání bankovní licence přidala kampelička Fio a pak se s novými bankami roztrhl pytel. Zavedené banky najednou zjistily, že bojují o klienty: kromě mBank a Fia jim je najednou chtěly přetáhnout Equa, Zuno a Air banka.

Nové banky byly v boji o klienty úspěšné: letos měly dohromady přes dva miliony klientů. Spokojení ale můžou být i zákazníci jiných bank. Konkurence totiž báječně zafungovala Účet zadarmo nebo skoro zadarmo mají dnes ve své nabídce skoro všechny banky.

Vydrží levné účty?

Budou ale České banky schopné a ochotné nízkonákladové účty dál nabízet? Při současném nastavení finančního světa pro ně brzy budou až příliš drahé. Pro poučení a výstrahu se podívejme k sousedům: obří německá Postbank zrušila účty bez poplatků. Důvod? Sama musí kvůli záporným úrokovým sazbám za uložení peněz u Evropské centrální banky platit, takže účty zadarmo jsou pro ni ztrátové. Česká národní banka zatím svou úrokovou sazbu drží chloupek nad nulou, nikdo ale neříká, že to tak bude navždycky. Guvernér ČNB Jiří Rusnok už dřív připustil, že by centrální banka mohla sazby srazit do minusu.

Podle odborníků však konec účtů zdarma v Česku zřejmě nehrozí. „Velké banky se bojí konkurence nízkonákladových bank a bezpoplatkové účty nemůžou jednoduše zrušit. Malé a nyní už i střední nízkonákladové banky by zvýšením poplatků u běžných transakcí ztratily tvář, a ohrozily by tak svoji klientskou základnu,“ vysvětluje šéfredaktor portálu Finparáda Zdeněk Bubák.

Víc se o možnostech zápisu levných bankovních účtů do červené knihy ohrožených druhů dozvíte z naší ankety:

Přehled běžných bankovních účtů zdarma

Air bank
Česká spořitelna
ČSOB

Pokud si v Air bank sjednáte běžný účet s Malým tarifem, budete mít jeho vedení zdarma. Stejně tak nebudete platit za odchozí ani příchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. K účtu je bezkontaktní platební karta MasterCard. S tou sice můžete vybírat zadarmo z bankomatů Air bank, které ale nenajdete ani v každém (bývalém) okresním městě. Výběry z cizích bankomatů jsou zpoplatněny 25 korunami. Peníze ale můžete vybírat také na pobočkách Sazky za poplatek 10 korun.

Atraktivní na běžném účtu Air bank je to, že se na něm peníze do sta tisíc korun můžou zhodnocovat úrokem jedno procento. Stačí měsíčně alespoň pětkrát zaplatit kartou u obchodníka.

Resumé: Jednoduché podmínky a lákavé zhodnocení na běžném účtu. Nevýhodou jsou poplatky za výběr z cizího bankomatu.

Equa
Era / Poštovní spořitelna
Fio banka

Nejjednodušší Běžný účet má na našem trhu Equa bank. Bez jakýchkoli háčků a podmínek jsou zdarma všechny základní služby. Bez poplatku jsou tak všechny odchozí i příchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. Bezkontaktní kartou MasterCard můžete vybírat zadarmo ze všech bankomatů v Česku. Výběry v zahraničí jsou navíc jen za devět korun.

Resumé: Jednoduché podmínky a žádné poplatky za základní bankovní služby. Nejlevnější účet na našem trhu.

Komerční banka
mBank
Moneta Money Bank

Také Komerční banka nabízí účet bez poplatku za vedení. Respektive vám poplatek 68 korun za vedení konta MůjÚčet vrátí, když splníte jednu z následujících čtyř podmínek:

  • Každý měsíc vám na účet chodí alespoň jedna příchozí platba.
  • V Komerční bance nebo stavební spořitelně Modrá pyramida máte sjednanou hypotéku, úvěr nebo kreditní kartu.
  • Objem uložených peněz v institucích spadajících pod skupinu KB (Komerční banka, Modrá pyramida, KB Penzijní společnost, Investiční kapitálová společnost KB, Komerční banka pojišťovna) přesahuje sto tisíc korun.
  • Máte alespoň jednu pravidelnou úložku do některého ze spořicích nebo investičních produktů skupiny KB.

Ze základních služeb jsou v rámci konta MůjÚčet bezpodmínečně zdarma jen příchozí platby. Odchozí platby stojí šest korun. Za 39 korun je možné dokoupit balíček neomezených odchozích transakcí. K účtu je bezkontaktní platební karta Visa nebo MasterCard. Výběr z vlastního bankomatu stojí devět korun, za každou platbu kartou u obchodníka je však jeden výběr zdarma. Za výběry z cizích bankomatů je účtován poplatek 39 korun.

Resumé: Zbytečně složitý účet se spoustou podmínek. Nevýhoda v poplatcích za odchozí platby a výběry z bankomatů. Výhoda v široké síti bankomatů a poboček.

Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit
Zuno

eKonto Smart můžete mít v Raiffeisenbank zdarma v případě, že vám na něj měsíčně přijde alespoň patnáct tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce nebo platby kartou. Pokud tuto podmínku nesplníte, počítejte s poplatkem 99 korun. Zadarmo jsou všechny odchozí a příchozí platby, inkasa i trvalé příkazy. K účtu je bezkontaktní platební karta MasterCard, se kterou můžete bez poplatků vybírat ze všech bankomatů v Česku.

Resumé: Velká banka s jednoduchými podmínkami. Pokud si nenastavíte trvalé příkazy a používáte i jiné účty, hlídejte si počet transakcí, abyste zbytečně neplatili.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2016 12:52, Lubomír Prokeš

Jsem u EQUA BANK právě teď v říjnu 4 roky a dosud jsem nenašel nic v čem by mě banka zklamala. Škoda, že jsem z poštovní spořitelny neodešel dřív.
I výběr z bankomatu v USA byl skutečně za 9 Kč a bleskový.
Banka bez chyby.

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services