Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2023 | 1 komentář
Kurz hraje českým návštěvníkům do karet. Turecká měna je nejslabší v historii, a naopak koruna jako by celou zimu chodila do fitka. Jak s tím ale správně naložit? Měnit peníze v Česku? Platit kartou? Nebo si vzít dolary a eura, která tu obchodníci bez problémů berou?
Turecká lira slábne každý den. Jak to zlevní dovolenou?

Zdroj: Shutterstock

Turecká lira oslabuje už dlouhých 15 let – nejen vůči koruně. Před deseti roky byla za deset korun, koncem letošního května propadla pod úroveň jedné koruny a dnes na nákup jedné liry stačí podle kurzu ČNB něco přes 80 haléřů.

Dovolená v Turecku by se měla vyplatit nejvíc za posledních 15 let.

„Posilování české měny vůči turecké skutečně hraje našim turistům do karet. Jeho efekt je totiž silnější i než zdivočelá turecká inflace a z českého pohledu tedy turecké zboží zlevňuje,“ říká Vít Hradil,hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Dodává, že turecká cenová hladina je po přepočtu do korun nejnižší zhruba od roku 1996. „Ve srovnání s rokem 2013, tedy obdobím před deseti lety, je nižší o zhruba 40 procent – a o tolik bohatší by si tedy Čech mohl v Turecku připadat,“ tvrdí ekonom.

Je ale nutné dodat, že to platí pro srovnání celkové cenové hladiny, která nemusí odpovídat spotřebě a nákupnímu chování turisty ani hladině v letoviscích a cílech výletů. „Obecná cenová hladina zahrnuje téměř veškeré druhy zboží a služeb, včetně takových, které turisté obvykle nespotřebovávají. Je tedy možné, že srovnání čistě turistických nákupů by vyznělo jinak,“ vysvětluje Hradil.

Šetřit se dá i aktivně

Ušetřit v Turecku můžete letos na lecčem. Kromě ubytování v hotelu přes cestování kanceláře. „Cestovní kanceláře nakupují už řadu let ubytování v Turecku v eurech,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Dodává, že díky propadu kurzu liry neměly hotely aspoň důvod zdražovat tolik jako jinde, takže ceny vlastně téměř kopírují ceny z roku 2022.

Levněji podle Jana Papeže vyjde dovolená, když si lidé místo all inclusive koupí jen třeba ubytování se snídaní, protože v restauracích letos zaplatí míň. O něco levněji letos vyjdou i místní výlety.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Turecko je Mekkou nákupů. „Nákupy jsou i díky silné koruně a levnému lokálnímu zboží pro Čechy poměrně výhodné a také velmi oblíbené,“ potvrzuje mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Češi si domů vozí klasické suvenýry, koření a různé pochutiny, ale taky kvalitní tkané koberce, šperky, oblečení nebo výrobky z kůže. „Na tržištích je tradice smlouvat o ceně, je tak důležité zkoušet nadhazovat nižší částky a poté se domluvit na kompromisu,“ připomíná Pavlíková.

Životní náklady se podle jejich slov zvyšují v Turecku zejména pro místní, hlavně za bydlení, vzhledem k tomu, že většina tureckých obyvatel pobírá jen minimální mzdu.

Zkušenosti z místa

Jedna věc jsou ceny v celém Turecku, jiná můžou být ceny pro turisty. Na to upozorňují příspěvky na sociálních sítích.

Například Jiří Batěk v diskuzi na Facebooku zmiňuje, že v Side se mu zdají ceny dvojnásobné. „Řekl bych, že už i v ČR je něco levnější a někdy o dost,“ píše.

„Je tam dráž. Byli jsme tam loni,“ potvrzuje jeho domněnku uživatel Tmavý Petr. „Zdražilo asi všude. Jsme v Kemeru a oproti loňsku je dráž,“ přitakává Hanka Šubrtová.

„Draho je všude. Vrátili jsme se z Alanye a ceny masakr – hot dog s hranolky 10 euro [238 Kč – pozn. red.], Coca-Cola v plechovce 3 eura [71 Kč],“ přidává se Jindřiška Nová.

Turek vod vokurek
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Byli jste v Turecku?

Trochu jinak to vidí Michaela Nováčková. „Potraviny jsou levnější než u nás. Například dva nanuky jsme pořídili za 13 lir [zhruba 11 Kč], krabičku cigaret za 38 lir [31 Kč] a půjčení auta v Side jsme usmlouvali na 27 eur [642 Kč] za den. Alkohol stojí stejně jako u nás, oblečení v obchodech taky tak a na tržnici je to o smlouvání. V restauracích v turistických oblastech je celkem draho, ale dá se také smlouvat,“ píše ve facebookové diskuzi.

Rada z toho plyne jednoduchá: čím víc se budete chovat jako turisté, tím víc budete platit jako turisté.

Euro, lira, dolar, karta?

Lidé také řeší, jak v Turecku platit. A nejen jestli vyměnit koruny, nebo platit kartou, ale jakou měnou vůbec platit. V Turecku se dá většinou zaplatit i eury nebo americkými dolary. „Vzhledem k vysoké inflaci v Turecku není dobré peníze na tureckou liru vyměňovat, v eurech nebo dolarech se dá i smlouvat na tržištích,“ doporučuje Kateřina Pavlíková.

Také Jiří Batěk ve facebookové skupině Turecko – rady a porady radí liry v Česku neměnit, protože je u nás nevýhodný kurz. Lepší je prý vybrat z bezplatného bankomatu v Turecku nebo platit kartou.

„Jsem zde a během týdne šla lira rapidně dolů. Nejvíce se momentálně vyplatí platit kartou. Na tržištích berou všechno, ale vracejí turecké liry,“ píše Lenka Smetanová. I další uživatelé diskuze potvrzují, že nejlepší zkušenost mají s eury nebo platbou kartou v lirách.

Kurz turecké liry ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,165+0,01 Kč
Americký dolar23,481+0,01 Kč
Britská libra29,375+0,01 Kč
Švýcarský frank25,729+0,04 Kč
Turecká lira72,296+0,10 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services