Dohody o provedení práce: Z výdělku nově může srážet exekutor

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 11. 11. 2015 | 8 komentářů
Změnil se výčet příjmů, ze kterých může srážet exekutor. Exekuční srážky nově postihují i výdělky z dohod o provedení práce. Přečtěte si, kolik vám z nich exekutor uloupne.
Dohody o provedení práce: Z výdělku nově může srážet exekutor

Do konce letošního srpna exekutor nemohl provádět exekuční srážky z příjmů z dohod o provedení práce. Z výdělků z dohody se na umoření dluhu sráželo jen v případě, že se tak dlužník, věřitel a zaměstnavatel dohodli.

Neznamenalo to ovšem nutně, že byl dlužníkův výdělek z dohody před exekutorem v bezpečí; mohl na něj v rámci takzvaného přikázání jiných peněžitých pohledávek. Rozdíl? Když exekutor sráží z příjmů, musí dlužníkovi určitou nezabavitelnou částku ponechat. Když došlo na výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky, postihl příjem z dohody celý.

Dohody pod lupou

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění:

Od září 2015 jsou pravidla jiná. Nabyla účinnosti novela občanského soudního řádu, která rozšířila výčet příjmů, z nichž může exekutor strhávat. Nově je možné exekučně srážet i z výdělků z dohod o provedení práce, výsluhových příspěvků vojáků z povolání nebo příslušníků bezpečnostních složek a ze zvláštních příspěvků k důchodu – které pobírají například lidé perzekuovaní za komunismu nebo účastníci národního boje za vznik a osvobození Československa (a někteří pozůstalí).

Dohoda o provedení práce a další jmenované zdroje peněz se tak zařadily po bok příjmů, ze kterých exekutor provádí měsíční srážky: mzda, náhrada mzdy, odstupné, důchody, stipendia, nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, podpora v nezaměstnanosti, příjem z dohody o pracovní činnosti a dávky státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například přídavek na dítě nebo rodičovský příspěvek).

Ze všech jmenovaných příjmů zadluženému člověku exekutor musí ponechat jen nezabavitelné minimum na živobytí. V roce 2015 dosahuje nezabavitelná částka 6118 korun měsíčně.

Trocha matiky

Jak dojdete k nezabavitelné částce

Nezabavitelná částka na osobu je tvořena dvěma třetinami součtu životního minima jednotlivce, tedy sumy 3410 korun, a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu v nájemním bytě v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel, a to bez ohledu na to, v jaké obci skutečně dlužník žije. Částka normativních nákladů v roce 2015 dosahuje 5767 korun. Když využijete nastíněný vzoreček, dopočtete s k výsledku 6118 korun.

Když dlužník někoho živí, typicky dítě a manželku nebo manžela, přičte se mu k nezabavitelné částce ještě suma na (každou) vyživovanou osobu – rovná se čtvrtině z nezabavitelné částky dlužníka. V roce 2015 jde o 1529,50 korun. Na manželku nebo manžela se zmíněná suma připočte, i když má dotyčný vlastní příjem. Když se ze mzdy exekučně sráží oběma manželům, započte se částka na vyživované dítě oběma. Pokud jste ale kvůli výživnému v exekuci, částka na vyživovanou osobu, vůči které máte na výživném dluh, se vám k nezabavitelné částce nepřipočte.

Nezabavitelná částka je ovšem jen výchozím údajem pro výpočet srážek ze mzdy a dalších příjmů. Jestli vás zajímá, kolik vám z příjmů, na které sedne exekutor, zůstane, čtěte a počítejte s námi dál.

Kolik dlužníkovi zůstane z příjmů

Když se chcete dopočíst k tomu, kolik vám z příjmů exekutor sebere, vycházejte z čistých příjmů – tedy kupříkladu čisté mzdy nebo čistého výdělku z DPP či DPČ.

Od čistého příjmu odečtěte svou nezabavitelnou částku, včetně částek na všechny vyživované lidi. Pokud bude zbylá část příjmu rovna nebo menší než 9177 korun, zaokrouhlí se směrem dolů na částku dělitelnou třemi. Případný zbytek (koruna nebo dvě) zůstává dlužníkovi. Když je rozdíl mezi čistou mzdou a nezabavitelnou částkou vyšší než 9177 korun, je výsledná částka zabavitelná celá.

Dál už je to hra se třetinami:

  • Z první třetiny zbytku čistého příjmu se zaplatí nepřednostní pohledávky podle pořadí (a také přednostní pohledávky, pokud k jejich pokrytí nestačí druhá třetina).
  • Z druhé třetiny se uspokojují přednostní pohledávky. Když takové pohledávky nejsou, vyplácí se tato částka dlužníkovi (povinnému).
  • Třetí třetina se vyplácí dlužníkovi (povinnému).
  • Suma přesahující hranici 9177 korun, tedy plně zabavitelná část zbytku čistého příjmu, se přičte ke druhé třetině zbytku čistého příjmu v rozsahu, který je třeba k uspokojení přednostních pohledávek, zbytek se přičte k první třetině.

Shrnutí: Z příjmů vám můžou sebrat součet vypočtené první třetiny, případně dvou třetin (první a druhé) a částky přesahující 9177 korun.

Sebrat vám naopak nemůžou: součet vypočtené třetí třetiny (případně druhé a třetí třetiny) a základní nezabavitelné částky. A také korunu nebo dvě, zbylé po zaokrouhlení na částku dělitelnou třemi.

Které pohledávky mají přednost

Přednostní pohledávky jsou:

  • pohledávky výživného
  • pohledávky náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví
  • pohledávky náhrady újmy, způsobené úmyslnými trestnými činy
  • pohledávky daní, poplatků a jiných obdobných peněžitých plnění
  • pohledávky náhrady přeplatků na dávkách nemocenského pojištění, důchodového pojištění a úrazového pojištění
  • pohledávky pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pohledávky pojistného na veřejné zdravotní pojištění
  • příspěvek na úhradu potřeb dítěte svěřeného do pěstounské péče
  • pohledávky náhrady přeplatků na podpoře v nezaměstnanosti a podpoře při rekvalifikaci
  • pohledávky náhrady přeplatků na dávkách státní sociální podpory
  • pohledávky regresní náhrady podle zákona o nemocenském pojištění
  • pohledávky náhrady mzdy, platu nebo odměny a sníženého platu nebo snížené odměny, poskytované v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény

Je to na vás příliš? Žádný div. Proto pro vás máme kalkulačku, která všechno vypočte za vás, stačí ji naplnit vstupními údaji.

Srážky z příjmů jsou pouze jednou z metod exekuce, nástrojů má exekutor podstatně víc. Podrobněji o nich (i pořadí, ve kterém je exekutor používá) psaly Peníze.cz nedávno:


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2016 14:06

To by me taky zajimalo

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce v kostce: Smí exekutor zabavit cokoli?

10. 11. 2015 | Václav Kvapil | 19 komentářů

Exekuce v kostce: Smí exekutor zabavit cokoli?

Když se řekne exekuce, většině lidí se nevybaví obstavení účtu nebo srážky ze mzdy, ale oblepování majetku žlutými nálepkami, jeho zabavování a prodej – mobiliární exekuce. I většina... celý článek

Exekuce v kostce: Majetek manželů a exekuce

29. 10. 2015 | Ondřej Novák | 12 komentářů

Exekuce v kostce: Majetek manželů a exekuce

Co hrozí, když jeden z manželů přinese do manželství dluhy? Co hrozí, když je naseká v době trvání manželství? Co může exekutor? Zákony se v posledních dvou letech radikálně proměnily,... celý článek

Student vydělává. Brigáda, zaměstnání, podnikání – výhody a povinnosti

26. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Student vydělává. Brigáda, zaměstnání, podnikání – výhody a povinnosti

Chcete si při studiu přivydělat? Možností, jak přivýdělek formálně zastřešit, je víc. Přečtěte si, která je pro studenta nejvýhodnější a kolik z výdělku ukrojí povinné odvody.

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

26. 8. 2015 | Václav Kvapil | 4 komentáře

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

Mnoho dlužníků se stále domnívá, že být exekutorem je nejlepší výdělečná činnost vůbec – exekutor si sám nařizuje exekuci a pak realizuje svou činnost – onu pověstnou státem posvěcenou... celý článek

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Partners Financial Services