Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější novinka? Změny v odvodech zdravotního pojištění u lidí, kteří mají s jedním zaměstnavatelem uzavřeno víc dohod naráz.
Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Nejdřív se mrkneme na pravidla populárnější dohody o provedení práce.

Dohoda o provedení práce: Kolik toho můžete odpracovat

Dohodu o provedení práce je možné ročně uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů. Pro každého z nich ale smíte odpracovat nanejvýš tři sta hodin v roce. Dodržování pravidla chce od letoška inspekce kontrolovat přísněji. Zaměstnavateli, který se nepostará, aby rozsah práce lidí, kteří pro něj dělají na dohodu, nepřekročil stanovený limit, hrozí až dvoumilionová pokuta.

Za odvedenou činnost musíte dostávat alespoň padesát pět korun hrubého na hodinu – na práci „na dohodu“ se totiž stejně jako na práci v běžném zaměstnaneckém poměru vztahuje ustanovení o minimální mzdě, která od ledna dosahuje devíti tisíc dvou set korun měsíčně (při práci na plný úvazek).

Shora váš výdělek nijak omezen není, záleží, co si sjednáte se šéfem. Písemně si v dohodě ostatně můžete domluvit leccos, včetně čerpání cestovních náhrad a stravného, na které vám jinak (automaticky, ze zákona) nárok nevzniká.

Zdravotní a sociální pojištění: Kdy se musí odvádět

Když měsíční odměna z dohody o provedení práce nepřesáhne deset tisíc korun, nemusíte z výdělku vy ani zaměstnavatel odvádět sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Totéž platí, když máte příjmy do deseti tisíc u několika zaměstnavatelů současně. V případě, že máte uzavřeno více dohod do deseti tisíc s jedním zaměstnavatelem a součet odměn měsíčně přesáhne limit deseti tisíc, musíte z výdělku v roce 2015 odvést zdravotní a sociální pojištění (včetně nemocenského). Ještě loni se přitom pro účely zdravotního pojištění posuzovala každá dohoda zvlášť.

Jestli máte v daném měsíci příjem pouze z dohody s odměnou nepřesahující deset tisíc a neplatí za vás zdravotní pojištění stát, nezapomeňte, že se musíte do osmi dní přihlásit zdravotní pojišťovně a pojištění si zaplatit. Přehled nejobvyklejších situací, kdy za člověka hradí zdravotní pojištění stát, vidíte v boxu.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Jak danit dohodu o provedení práce

Když součet měsíčních odměn z dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřekročí hranici deset tisíc korun, nabízí se, co se daní týče, dvě varianty. Pokud nepodepíšete přihlášení k dani, zaměstnavatel vám z příjmu odečte patnáctiprocentní srážkovou daň. Příjem z dohody pak tvoří samostatný daňový základ, po uplatnění srážkové daně už ho nemusíte nikde vykazovat. Můžete jej však zanést do daňového přiznání – pokud budete mít během roku celkově jen nízké příjmy, získáte sraženou patnáctiprocentní daň zpět. Započtení příjmů již zdaněných srážkovou daní vám totiž umožní ve větší míře (nebo dokonce plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Potřebovat k tomu budete potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, které vám na požádání vydá po konci roku.

Jestli prohlášení k dani podepíšete – každý měsíc to lze udělat jen u jednoho zaměstnavatele – srazí vám z výdělku patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů a uplatní daňové slevy, na které máte nárok. Přinejmenším základní daňovou slevu na poplatníka, která v roce 2015 dělá 24 840 korun (2070 měsíčně). Slev na dani ale můžete uplatnit mnohem víc: slevu na vyživované dítě, slevu na manželku či manžela, slevu pro studenty nebo pro zdravotně postižené.

Patnáctiprocentní zálohovou daň vám zaměstnavatel strhne i v případě, že vaše měsíční odměna přesáhne deset tisíc korun, daň se ale v tomto případě počítá ze superhrubé mzdy – tedy vaší hrubé mzdy navýšené o platby sociálního a zdravotního pojištění, které za vás musí zaměstnavatel odvést. Stejně jako u odměn do deseti tisíc pak záleží, zda u daného zaměstnavatele podepíšete či nepodepíšete prohlášení k dani. V prvním případě budete moct uplatnit slevy na dani, v druhém nikoli.

Dohoda o pracovní činnosti: Kolik toho můžete odpracovat

Dohoda o pracovní činnosti se sjednává nejčastěji v případě zástupů nebo práce na kratší pracovní úvazek. Pokud jde o minimální mzdu, platí totéž jako u dohody o provedení práce – musíte brát aspoň pětapadesát korun na hodinu.

Rozsah práce pro jednoho zaměstnavatele může překročit limit tři sta hodin v jednom kalendářním roce. Nesmí však v průměru přesáhnout polovinu týdenní pracovní doby – dodržení tohoto pravidla se posuzuje za celé období platnosti dohody, nejdéle však za padesát dva týdnů. 

Anketa

Jak pracujete vy?

Kdy musíte platit zdravotní a sociální pojištění

Pokud je vaše měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti nižší než dva a půl tisíce korun, nemusíte z ní platit zdravotní a sociální pojištění. I v tomto případě ale platí, že když v daném měsíci nemáte jiný příjem, ze kterého by bylo odváděno zdravotní pojištění, a neplatí ho za vás stát, musíte se do osmi dnů přihlásit ve své zdravotní pojišťovně a pojištění si zaplatit.

Ze sjednané odměny, která dosahuje alespoň dvou a půl tisíc, se zdravotní i sociální pojištění normálně odvádí.

Jestli máte uzavřeno s jedním zaměstnavatelem víc dohod o pracovní činnosti naráz, měsíční odměny z dohod se sčítají – když součet dosáhne alespoň dvou a půl tisíce měsíčně, zdravotní i sociální pojištění se odvádí z každé z nich. Do konce roku 2014 se pro účely zdravotního pojištění posuzovala každá dohoda zvlášť.

Jak se dohoda o pracovní činnosti daní

Výdělky z dohody o pracovní činnosti se daní jako příjmy z běžného pracovního poměru, zaměstnavatel z nich odvede patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů. Když u něj v daném měsíci podepíšete prohlášení k dani, sníží se záloha o daňová zvýhodnění.

Jestli pracujete na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti a chcete zjistit, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete, kolik spolknou daně a odvody na zdravotní a sociální pojištění, využijte naši kalkulačku. Hodit se může i zaměstnavatelům – ukáže, na kolik vás jeden člověk zaměstnaný na dohodu měsíčně se vším všudy přijde a kolik za něj budete muset odvést.

DPP, DPČ – kalkulačka výpočtu mzdy, odvodů a mzdových nákladů

+
+

Další kalkulačky

Daňový kalendář 2015

Daňový kalendář pro rok 2015 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2015

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2015 14:30, Jan Staněk

Dobrý den,jsem ve starob.důchodu a dále pracuji na DOČ u bývalého zaměstnavatele.Dělám i noční a sobotní i nedělní směny.Bylo mi zaměstnavatelem řečeno,že jako DOČkař nemám nárok na noční,sobotní ani nedělní příplatky.CHtěl bych se Vás zeptat,je-li tomu opravdu tak.Děkuji Vám za odpověď.Staněk.

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2015 6:12, Tarzan

Vládní mafie si bere 75 procent !
http://pravyprostor.cz/kolik-opravdu-zaplatime-na-danich-az-kolem-75/

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vytři si živnostníkem

5. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 56 komentářů

Vytři si živnostníkem

Novým národním sportem je vyvolávání diskuze. To se plácne nějaká strašná nehoráznost a čeká se, co bude. Hodnotí se velikost kráteru, který slovní bomba zanechá, hodnotí se doba ozvěny,... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Práce na dohodu

26. 2. 2014 | Jiří Lojda | 5 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Práce na dohodu

V dnešním díle našeho seriálu se vlastně ocitneme tak trochu mimo pole vymezené jeho názvem. Nepůjde v něm totiž o zaměstnání v pravém slova smyslu, o „pracovní poměr“, ale o „práce... celý článek

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rádi byste si přilepšili? Možnosti přivýdělku jsou celkem široké. Jen je třeba dodržet stanovená pravidla, abyste se o peněžitou pomoc v... celý článek

Partners Financial Services