Proč vám nezvýší mzdu?

Jeden z důvodů je nižší růst produktivity práce oproti ostatním zemím střední Evropy, tvrdí odboráři. Češi kvůli tomu tráví v práci stále víc času. Tuzemská produktivita v roce 2013 dosahovala 67,3 procenta průměru EU. Problém není v malém nasazení zaměstnanců, ale v nízké ceně výrobků. Recept na růst je proto podle odborářů podpora technologického vzestupu.
Proč vám nezvýší mzdu?

Hlavním důvodem, proč se v Česku zvyšují mzdy pomaleji než v jiných evropských zemích, je pomalý růst produktivity práce. Zatímco ostatní státy střední Evropy postupně dohánějí průměr Evropské unie, Česká republika se mu v posledních deseti letech vzdaluje.

Upozorňuje na to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s odkazem na údaje Eurostatu a propočty odborářů. Česko podle něj v tomto ukazateli dlouhodobě zaostává jak vůči Evropské unii jako celku, tak vůči nejvyspělejším členským zemím. Porovnání se snaží zohlednit cenové rozdíly mezi státy podle takzvaného standardu kupní síly (PPS). 

„Ostatní země střední a východní Evropy výrazným způsobem dohánějí a předhánějí Českou republiku,“ dodává Středula.

Produktivita práce na odpracovanou hodinu v PPS:

Rok

Produktivita práce

2005

67,3 % průměru EU

2007

66,9 % průměru EU

2010

57,3 % průměru EU

2013

62,8 % průměru EU

Jak dohánějí Českou republiku v produktivitě práce:

 

2005

2007

2010

2013

Slovensko / ČR

96,7 %

93,6 %

102,1 %

97,4 %

Polsko / ČR

74,8 %

70,2 %

91,4 %

91,8 %

Maďarsko / ČR

85,1 %

81,8 %

102,4 %

102,3 %

Slovinsko / ČR

122,6 %

124 %

135,9 %

131,6 %

Zdroj tabulek: Eurostat, propočty ČMKOS

„Dohánění Evropské unie zastavila finanční krize a dvě recese krátce po sobě,“ souhlasí ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Pavel Sobíšek, ekonom z UniCredit Bank, navíc upozorňuje, že současný růst výroby je založen na odlišném modelu než v minulé dekádě. „Tehdy vznikaly provozy na zelené louce a produktivitu bylo aspoň v průmyslu relativně lehké zvedat,“ vysvětluje s tím, že teď naopak noví investoři do střední a východní Evropy příliš nepřicházejí. „Všichni, pro něž to má smysl, zde jsou,“ dodává.

Důsledkem pomalého růstu produktivity práce je podle Středuly to, že Češi pracují stále víc hodin. „To je velmi nestandardní přístup, opravdu výjimečný,“ říká. Podle údajů Eurostatu za rok 2012 odpracovali Češi 1749 hodin ročně, zatímco například v Německu to bylo 1641 hodin, na Slovensku 1705 hodin a třeba v Belgii 1462 hodin. „Ve srovnání s belgickým zaměstnancem odpracuje Čech za šest let o rok víc,“ zdůrazňuje Středula.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Cena produkce je nízká

Podle odborářů ovšem pomalejší růst produktivity neznamená, že by toho český zaměstnanec dokázal vyrobit méně než třeba německý nebo rakouský. Problémem je nižší cena výrobku.

„Rozdíl v tom, kolik například český nebo španělský dělník vyrobí automobilů, není žádný. Ale produkt je tady jinak oceněn,“ říká ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Česká republika se podle něj vyprofilovala jako záložní ekonomický prostor, který vyrábí díly, součástky. „My se dostáváme k nižším a nižším stupňům zpracování, takže pak nemáme nárok ani na tu finální cenu a nejsme schopni dosáhnout na dostatečné výdělky,“ upřesňuje.

Receptem na růst je proto podle odborářů podpora technologického vzestupu – aby se Česko stalo zemí, která bude „tvořit cenu“. Z toho důvodu bychom neměli zaspat ani nástup takzvaného Průmyslu 4.0. „To dává Česku šanci obrovského technologického skoku,“ věří Fassmann.

Pomůže současný růst ekonomiky?

Tuzemská produktivita práce by se nyní opět mohla vrátit k výraznějšímu růstu, věří analytik Home Credit Michal Kozub.

„Hodnoty z roku 2013 nijak neodrážejí současný stav hospodářství. Dnes je Česko premiantem v rámci Evropy, co se týká růstu HDP, ale třeba i nezaměstnanosti,“ připomíná Kozub nynější čtyřprocentní růst.

Podle Středuly však současné oživení s čísly o produktivitě nic výrazného neudělá. „Letošní výrazný růst HDP nemá žádnou souvislost s kondicí české ekonomiky. Navíc je vidět, že tento zub je dočasný, v příštím roce má růst zpomalit na 2,5 procenta,“ tvrdí.

Zatím ale podle Sobíška nehrozí, že by Česko kvůli nižšímu růstu produktivity práce ztrácelo konkurenceschopnost. „To by nastalo, teprve kdyby podniky ve velkém narážely na neschopnost přijmout dostatek pracovníků k pokrytí svých objednávek,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2015 12:57, medvěd

V devadesátých letech z nás vedení země udělalo ekonomickou kolonii. Myslím, že na kolonii si vedeme docela dobře.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2015 3:46, Pavel

Když pracuješ na 200% prd dostaneš špatně se pracuje na 300% Ještě Ti plivané pod nohy vláda lidu Čssd pozve sem jiné státní příslušníky který tady budou legálně dělat za miň. Když konečné je nucen zaměstnavatel v ČR SI VÁŽIT PRÁCE ČLOVĚKA A KONEČNĚ HO TROCHU LÍP OHODNOTIT.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidla přivýdělku: Druhá práce, brigáda i podnikání

2. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pravidla přivýdělku: Druhá práce, brigáda i podnikání

Jsem dříč a jedna práce mi nestačí. Nevyjdu s penězi. Chci si přilepšit. Brigáda, druhý úvazek, podnikání… Jaká pravidla má přivýdělek? Jaké přináší povinnosti? A kolik ukousnou povinné... celý článek

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

7. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A... celý článek

Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

7. 6. 2015 | Tereza Mynářová

Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

Mzdy porostou ještě výrazněji, říkají analytici k čerstvým číslům za první čtvrtletí. Ale ne všude.

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services