Příliš bezpečný internetbanking

Příliš bezpečný internetbanking
Jako jedna z posledních velkých bank přichází GE Capital na trh s internetovým bankovnictvím. Jeho instalace je (alespoň podle návodu) velice komplikovaná a v porovnání s konkurencí není cenově ani příliš atraktivní.
Uvedením internetu mezi své komunikační kanály se GE (profil, názory) stala šestou bankou, která tento produkt představila v průběhu tohoto roku a devátou, která má tento produkt ve své nabídce. Z jejich významných konkurentů jej ještě nenabízí jen ČSOB (profil, názory) a Poštovní spořitelna (profil, názory).

Není to moc bezpečné?

Při tvorbě jakéhokoliv přímého bankovnictví se řeší důležitá otázka – bezpečnost. U internetbankingu se u nás vyskytují tři směry – "kalkulačka" generující vstupní hesla, používaná například v eBance (profil, názory) či České spořitelně (profil, názory), digitální certifikáty, nabízené například Živnobankou (profil, názory) a prosté zabezpečení heslem třeba u Citibank (profil, názory). GE si pro svůj produkt vybrala digitální certifikáty. Jejich volba však každého fixuje na počítač, na kterém jsou instalovány, eventuelně s sebou musíte nosit disketu s nimi. Samotná jejich instalace je jednoduchá, tedy alespoň pro někoho, kdo věci rozumí. Člověk, který však umí pouze spustit Internet Explorer a surfovat na internetu, bude asi přemýšlet dvakrát, než se do něčeho takového pustí.

Hlavním faktorem, který přispěl ke špičkové bezpečnosti českých internetových bank, byla skutečnost, že ve většině iniciovali vznik této novinky lidé z IT oddělení bank. V porovnání se zahraničím, kde na vznik těchto služeb tlačili hlavně obchodníci, je tato bezpečnost dokonce příliš vysoká. Zatímco ve Spojených státech a mnoha západoevropských zemích vám ke vstupu do internetbankingu stačí heslo, u nás si nosíte různé kalkulačky a diskety s certifikáty. To jsou věci, které o vysoké úrovni zabezpečení přesvědčí odborníky, ale není moc důvodů pro to, aby jim museli rozumět a používat je ti ostatní, kteří si možná poradí s kalkulačkou, ale ne s instalací certifikátu do svého počítače. GE ve svém manuálu internetbanky věnuje této problematice asi 15 stran z 24.

Je to drahé

Snahou banky je, aby klienti co nejméně obtěžovali na pobočce, ceny přímých kanálů by tedy měly být takové, aby k nechození na pobočku motivovaly. Na první pohled se tak cenová nabídka GE i jeví. Měsíční poplatek 30 korun, každá transakce vycházející z této služby stojí jen dvě koruny oproti pěti na přepážce a třem až šesti korunám v GSM Bankingu. Zajímavost ceny se ale bude trošku ztrácet, pokud k ní připočteme všechny další nutné náklady. Při nízkých zůstatcích zaplatíte za vedení účtu a výpisy dalších 30 korun měsíčně, podobnou částku dáte i za platební kartu, případně ještě za mobilbanku. Podtrženo sečteno (vedení účtu+internet+telefon+karta+mobilbanka) to znamená 120 korun měsíčně za něco, co je například v eBance již v základní ceně (od 55 korun měsíčně) za vedení účtu. Opomenout tak nelze ani HVB, která nabízí podobné služby za 199 či Citibank za dvě stě korun měsíčně.

Ačkoliv se může někomu jevit služba drahá a nepohodlná pro použití na více počítačích, své klienty si určitě najde. Protože však s ní není spojená žádná dotace, nepůjde asi o takový úspěch, jakým byla a je mobilbanka. Zajímavou paralelou a náznakem, jak by to mohlo dopadnout, je Česká spořitelna. Ta představila internet v květnu a od té doby na něj získal pouhých několik tisíc klientů, zatímco její nové telefonní bankovnictví si pořizuje několik tisíc lidí denně. Hlavní důvod asi bude v nízké penetraci internetu mezi obyvatele české kotliny, dalším ale také to, že ke vstupu musíte používat "kalkulačku". Je pak otázka, jak dopadne GE, kde musíte provádět kouzla se svým browserem.

Myslíte si také, že to české banky s tím zabezpečením přehánějí? Je podle vás GE drahá banka? Podělte se o své názory s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2001 10:15, Míra

Lidi, koukněte se na www.eBanka.cz (demo) ať víte co je to Internet/GSM Bankikg. Jsem u nich přes rok a jsem vysmáty. :o)

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2001 17:54

Na druhou stranu pockejte, az banky zavedou CRM systemy a produkty vam budou nutit. Ja osobne si nestezuju, radsi si jejich nabidku najdu sam.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services