Hvězdné nebe: co je nového?

Tomáš Skřivánek | 9. 11. 2001
Hvězdné nebe: co je nového?
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli počátkem listopadu pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již více než rok, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Ve skupině je vyhodnocováno celkem deset fondů, což je dostatečně široká srovnávací skupina fondů, která dává jistotu stability a srovnatelnosti. Nejvyšší hodnocení si i nadále udržely dva fondy, IKS fond světových indexů (profil, názory) a fond ČSOB český akciový (profil, názory), který do této skupiny patří dle metodiky UNIS, ale struktura portfolia tomu neodpovídá, jelikož veškerá svá aktiva má uložena ve formě termínovaných vkladů. S platností od listopadu zavedl UNIS ČR novou skupinu momentálně nezařazených fondů. ČSOB český akciový se stal jejím prvním členem. Ve skupině akciových nedošlo od minulého hodnocení k žádnému poklesu v hodnocení. Mírné posílení o jednu hvězdičku zaznamenaly po minulém propadu fondy Citicorp OPF akcií (profil, názory) a AKRO Eurotech (profil, názory). Ostatní fondy získaly stejný počet hvězdiček jako v předchozím hodnocení. Z dluhodobějšího vývoje hodnocení skupiny akciových fondů je zřetelné, že se vývoj i hodnocení fondů stabilizovalo a nevyznačuje se očekávanou vyšší volatilitou. Zde najdete kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině je vyhodnocováno celkem sedm fondů. Pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržuje duo fondů: stálice mezi dluhopisovými fondy IKS Dluhopisový (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory). Mírné zlepšení o jednu hvězdičku na celkové tři zaznamenal Newton Kosíř (profil, názory). Ostatní fondy jsou hodnoceny beze změn. Skupina dluhopisových fondů se vyznačuje nejstabilnějším hodnocením. Chcete li vidět výsledky všech dluhopisových fondů, nejdete je zde.

Fondy peněžního trhu

Fondy peněžního trhu Ve skupině je vyhodnocováno devět fondů. Stálicí s pěti hvězdičkami zůstává v této skupině i nadále ŽB-Sporokonto (profil, názory), dále pak IKS Peněžní trh (profil, názory), Union peněžní trh (profil, názory) a po minulém propadu se mezi nejlepší opět vrátil 1.IN fond peněžního trhu (profil, názory), který získal zpět minule ztracené dvě hvězdičky. Jednu hvězdičku opět ztratil předminule pětihvězdičkový fond ISČS Merkur (profil, názory), nyní má jen tři. Naproti tomu jednu hvězdičku získal ČSOB český peněžní trh (profil, názory), který se postupem času dostává z podprůměrného hodnocení mezi nejlepší. Ostatní fondy si i nadále udržují své hodnocení. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

Tato skupina se oproti minulému hodnocení rozšířila o dva nové fondy. Jedná se o fondy, které byly založeny za účelem kupónové privatizace a od jejichž otevření uplynul již rok. Jedná se o největší kupónový fond 1.IN restituční fond (profil, názory) a ISČS Všeobecný (profil, názory), oba fondy získaly čtyři hvězdičky. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení si i nadále udržují ISČS Výnosový (profil, názory), ISČS Český (profil, názory), ŽB balancovaný fond nadací (profil, názory) a IKS Plus balancovaný (profil, názory). K těmto stálicím na hvězdném nebi se nově zařadily 1.IN výnosový fond (profil, názory), InvestAGe AG2000 (profil, názory) a InvestAGe AG7 (profil, názory). Z hodnocení je patrné, že i tato poměrně široká skupina fondů se stabilizovala. Největší nárůst v hodnocení, a to o dvě hvězdičky zaznamenaly dva nově pětihvězdičkové fondy InvestAGe. Ztrátu jedné hvězdičky zaznamenaly pouze tři fondy. Naopak jednu hvězdičku získaly čtyři fondy. Ostatní fondy si udržely své minulé hodnocení. Hodnocená skupina fondů ke konci října čítá celkem dvacet devět fondů a je tudíž nejširší skupinou, kterou vyhodnocujeme. Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou. Kompletní výsledky smíšených fondů.

CRA Fond Scoring vychází z historického vývoje dat jednotlivých fondů a žádným způsobem nehodnotí budoucí stav a vývoj jednotlivých fondů. Přestože výsledky hodnocení nepředstavují žádné investiční doporučení, pevně věříme, že scoringové hodnocení pomáhá v orientaci na trhu kolektivního investování.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Budou hvězdičky v kategoriích akciový a smíšený přibývat také v průběhu listopadu? Který portfolio manažer zvládl podle vás krizi po 11. září nejlépe? podle čeho se při koupi fondu rozhodujete?  Co myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe má novou konstelaci

10. 10. 2001 | Tomáš Prouza

Hvězdné nebe má novou konstelaci

Jak si stojí vaše fondy? Zasloužil si jejich manažer pět hvězdiček nebo se stydí někde v koutku s hvězdičkou jedinou? Vše potřebné najdete v našem scoringu fondů.

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

13. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Pavlovi vezmu, Petrovi přidám

Rating fondů zaznamenal v srpnu spíše drobné změny. O hvězdičky přišly některé akciové fondy, ostatní kategorie však spíše získávaly.

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

14. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

O dost více fondů, trochu méně hvězdiček

Výkonnost, riziko, stabilita - tři faktory ovlivňující, který fond si v pravidelném scoringovém hodnocení polepší a který pohorší. Výsledky i přes opětovný propad kapitálových trhů... celý článek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

12. 6. 2001 | Tomáš Skřivánek

Většina fondů si v hvězdičkovém hodnocení polepšila

Zhoršení výsledků zazanamenaly oproti předchozím scoringovým hodnocení smíšené fondy. Ostatní kategorie, tedy fondy akciové, dluhopisové a peněžního trhu, si v hodnocení v průměru polepšily.... celý článek

Hvězdné nebe podruhé

15. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe podruhé

Znovu po čtvrt roce rozdaly Peníze.CZ spolu s Czech Rating Agency scoringové hvězdičky. Nové bodování odráží situaci českých fondů na konci minulého roku. Co se v jednotlivých kategoriích... celý článek

Partners Financial Services