Umění – nejistá investice pro znalce

Umění – nejistá investice pro znalce
Obrazy, sochy, grafika, věci, které si většina z nás umí představit pouze jako dekoraci do bytu, mohou být také nástrojem pro uložení peněz. Navíc, narozdíl od cenných papírů, komodit a jiných finančních investic si je v případě "prohry" můžete pověsit na zeď či dát do vitríny.

Pro investování do umění hrají velice významnou úlohu znalosti, ale také cit pro trh. Podobně jako u jiných dlouhodobých investic se zde nevyplatí příliš spěchat. Pokud chcete investovat hodně peněz, najděte si galeristu, který se dobře orientuje v tom co chcete sbírat a minimálně zpočátku si od něj nechte poradit. Budete-li spíše investovat po malých částkách sám, navštěvujte galerie a aukce, sledujte, co se nabízí. Ani dlouhé "vciťování do trhu" však nemusí zaručit úspěch a proto kupujte věci, které se vám osobně líbí. Nevybírejte si "odporné mazanice" jen proto, že si myslíte, že na nich zbohatnete, volte spíše díla, na která se budete rádi dívat i v případě, že budete čekat několik let, než je skutečně ocení trh. Umění (podobně jako jiné dlouhodobé investice) nevydělá hromadu peněz přes noc.

Stejně jako u jiných dlouhodobých investic je i zde nejdůležitější otázkou co nakupovat. Chcete-li investovat hodně peněz, nakupujte tvorbu, která je již sběrateli ceněna. Ceny jsou sice vysoké, máte však docela slušnou záruku, že nekupujete něco, co během několika měsíců odejde z výslunní zájmu. Jsou-li vaše zdroje peněz omezené, nezbývá než hledat umělce, jejichž čas teprve přijde. Mnoho uměleckých směrů čeká roky na své ocenění, některé z nich se nikdy nedočkají. Mnoho autorů děl, které jsou dnes považována za absolutní špičku zemřelo před desítkami let v naprosté bídě a teprve v současnosti jsou jejich díla ceněna na miliony dolarů. Pokud by se vám takové dílo podařilo objevit, může se tak stát, že se z něj budou radovat až vaši vnuci.

Vhodnou dobou pro nákup uměleckých děl byl začátek 90. let v Čechách, mnoho restituentů prodávalo díla předválečných mistrů za relativně nízké ceny. V té době také vznikla sbírka Vladimíra Železného, jejíž cena bude dnes možná i mnohonásobně vyšší než pořizovací. Současnost je pro investice do umění už méně příznivá, ceny jsou relativně vysoké a za skutečně kvalitní díla je třeba dobře zaplatit. Přesto se dá očekávat, že zlaté časy pro české umění teprve přijdou. Pro většinu českého umění je domácí trh tím hlavním a se zlepšující se životní úrovní obyvatel poroste zájem o umělecká díla a s tím i jejich cena.

Koupili jste si už nějaký "umělecký kousek" jako investici? Máte nějakého favorita mezi českými umělci? Podělte se o své zkušenosti a názory s ostatními.

Psáno pro týdeník Redhot

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 1 komentář

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské... celý článek

Partners Financial Services