Do kdy podat daňové přiznání. Přehled termínů

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 1. 4. 2021 | 3 komentáře
Jedno prodloužení by letos přišlo i bez epidemie. Koronavirová omezení k němu – stejně jako loni – přidala další odklad. Kolik tedy máte času?
Do kdy podat daňové přiznání. Přehled termínů

Zdroj: Shutterstock

Přiznání k dani z příjmů za rok 2020 stačí podat o měsíc později oproti standardnímu termínu. O mimořádném prodloužení kvůli koronavirovým omezením rozhodlo ministerstvo financí.

papírové podobě je tedy potřeba podat přiznání nejpozději 3. května (první pracovní den v květnu). Když podáte přiznání elektronicky, máte čas do 1. června. Od letoška totiž platí, že při elektronickém podání se lhůta prodlužuje o měsíc.

Pozor: Stejně jako loni nejde formálně o odložení lhůty pro podání přiznání, ale jenom o prominutí případných sankcí spojených s jeho pozdějším podáním i se zaplacením daně. V čem je rozdíl? Kdo to nestihne ani do konce prodlouženého termínu, tomu se napočítají sankce hned od původního.

Jestli máte zájem o prodloužení lhůty, nemusíte dopředu nic hlásit. Prostě nepodáte přiznání do začátku dubna či května, ale později. Jenom pozor na to, že když ho nestihnete podat ani do 3. května, zbývá už pak jedině elektronická forma (do 1. června), nebo daňový poradce.

To, že využijete služeb poradce, není od letoška nutné předem oznamovat finančnímu úřadu. Standardní termín pro podání přiznání poradcem – do začátku července – se nemění.

Takzvaný generální pardon – tedy faktický odklad o měsíc – se netýká ani podnikatelů a společností, kteří mají podle zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. 

Termín daňového přiznání

Druh daněZákonný termín

Nejzazší termín

pro podání přiznání

v letošním roce 

Daň silniční za rok 20201. února 20211. dubna 2021
Daň z nemovitých věcí za rok 20211. února 20211. dubna 2021
Daň z příjmů fyzických za rok 2020papírová forma přiznání1. dubna 2021 3. května 2021
elektronická forma přiznání3. května 20211. června 2021
podání přiznání v zastoupení daňovým poradcem či advokátem1. července 2021

1. července 2021

podání poplatníkem, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem1. července 20211. července 2021 
Daň z příjmů právnických za rok 2020papírová forma přiznání (výjimečně)1. dubna 20213. května 2021
elektronická forma přiznání3. května 20211. června 2021
podání přiznání v zastoupení daňovým poradcem či advokátem1. července 20211. července 2021 
podání poplatníkem, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem1. července 20211. července 2021
Zdroj: Finanční správa

Na čase pro vrácení případného přeplatku daně z příjmů fyzických osob se nic nemění: Finanční úřad na to má třicetidenní lhůtu. Pro přiznání, které podáte v základním termínu (nejpozději 1. dubna), začíná běžet 2. dubna, i kdybyste odevzdali formulář už v únoru. V praxi většinou dostanou přeplatek dřív ti, kdo podali přiznání s předstihem – šanci mají už v první polovině dubna, zatímco ostatní někdy čekají až do začátku května.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Pro elektronická podání podaná po 1. dubnu začne třicetidenní lhůta pro vrácení přeplatku běžet nejdříve od 4. května, upozorňuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová. U papírových přiznání podaných se třicetidenní lhůta začne počítat prakticky okamžitě po přijetí formuláře finančním úřadem. 

Od letošního roku stoupla hranice, pod níž se přeplatek (až na výjimky) nevrací. Do loňska to bylo 100 korun, nově jde o 200 korun. Drobné se sice neztratí, ale stát vám je automaticky vrátí až poté, co v součtu překonají oněch 200 korun.

Lhůta pro přiznání k dani z nemovitosti, které je standardně potřeba podat nejpozději 1. února, letos končí o dva měsíce později – 1. dubna. Stejný odklad šlo využít i u silniční daně.

Přehled pro sociální pojištění

OSVČ mohou podat přehled o příjmech a výdajích za rok 2020 správě sociálního zabezpečení bez sankcí nejpozději do 30. června 2021. Podmínkou je, že k tomuto datu zároveň uhradí i případný doplatek pojistného za rok 2020.

„Za den úhrady se považuje den připsání platby na účet příslušné OSSZ. Z tohoto důvodu doporučujeme odeslat platbu v dostatečném časovém předstihu,“ upozorňuje úřad.

Pozor: Kdo to nestihne ani do konce odložené lhůty, tomu se napočítají sankce za zpoždění hned od původního termínu. Ten uplyne 3. května, pokud jste daňové přiznání podali do 1. dubna – bez ohledu na to, jestli elektronicky, nebo v papírové podobě. Nebo uplyne na začátku června, pokud jste přiznání podali elektronicky po 1. dubnu.

Jestli za vás přiznání vyřídí daňový poradce, lhůta na odevzdání přehledu pro sociální pojištění se nemění a končí 2. srpna.

Přehled pro zdravotní pojištění

Lhůta pro odevzdání přehledu zdravotním pojišťovnám se prodlužuje do 2. srpna. Jednotný termín tak řeší všechny situace, k nimž předtím může dojít s daňovým přiznáním: ať už jste ho podali do 1. dubna, nebo do 3. května, nebo elektronicky do 1. června, nebo přes daňového poradce do 1. července.

Pojistné za rok 2020 pak stačí doplatit do osmi kalendářních dnů od dne, kdy byl nebo měl být přehled podán – to znamená nejpozději 11. srpna 2021.

Případná sankce za zpoždění se u zdravotního pojištění začne počítat až od konce prodloužené lhůty. 

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services