Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 4. 2021 | 15 komentářů
Rodinám s alespoň dvěma dětmi zůstane víc peněz než doteď. Daňové zvýhodnění stoupne, a to i zpětně od letošního ledna, schválili poslanci.
Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Zdroj: Shutterstock

Máme novější článek o tom, co nakonec prošlo. Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní, tady je:

Rodině se dvěma dětmi zůstane o přibližně 2900 korun ročně víc než doteď, se třemi dětmi o zhruba 6500 korun. Počítá s tím novela, kterou na konci minulého týdne schválili poslanci. Návrh Jana Čižinského podpořili zástupci všech stran kromě hnutí ANO.

Daňová sleva na druhé dítě má stoupnout z dosavadních 19 404 na 22 315 korun za rok, u třetího a každého dalšího dítěte z 24 204 na 27 835 korun. To znamená zvýšení o 15 procent. Sleva na první dítě zůstane stejná jako doteď, tedy 15 204 korun.

Daňová sleva na dítě (ročně)

pro příjmy za rokprvní dítědruhé dítětřetí a každé další dítě
202015 204 Kč19 404 Kč24 204 Kč
2021 - platný stav15 204 Kč19 404 Kč24 204 Kč
2021 - podle novely15 204 Kč22 315 Kč *27 835 Kč *
* částka schválená poslanci se ještě může mírně změnit po zásahu senátorů

Po rozdělení na měsíce vzroste sleva na druhé dítě z dosavadních 1617 na přibližně 1860 korun, na třetí a každé dítě z 2017 na 2320 korun. Rodina se dvěma dětmi si tak měsíčně polepší o víc než 240 korun, se třemi dětmi o skoro 550 korun. Sleva na první dítě – 1267 korun měsíčně – se nemění.

Daňová sleva na dítě (měsíčně)

pro příjmy za rokprvní dítědruhé dítětřetí a každé další dítě
20201 267 Kč1 617 Kč2 017 Kč
2021 - platný stav1 267 Kč1 617 Kč2 017 Kč
2021 - podle novely1 267 Kč1 860 Kč *2 320 Kč  *
* zaokrouhleno na celé koruny nahoru, roční částka schválená poslanci totiž není beze zbytku dělitelná dvanácti

Vyšší slevu půjde využít už pro příjmy za rok 2021, předpokládá novela schválená poslanci. Podnikatelé se k ní dostanou při podání přiznání v prvních měsících roku 2022. Zaměstnanci, kterým se sleva odečítá každý měsíc z výplaty, mají dostávat víc peněz od července, na začátku příštího roku se pak ještě mohou těšit na vrácení přeplatku za letošní leden až červen. Kolik to bude můžete zjistit pomocí kalkulačky čisté mzdy.

Nová výše daňové slevy se může ještě nepatrně změnit. Roční hodnoty, které schválili poslanci, totiž nejsou dělitelné dvanácti. Kvůli tomu by – při rozpočítání na jednotlivé měsíce – nevycházela sleva v celých korunách. Dokonce ani v haléřích by se nedala spočítat zcela správně. Přesná měsíční částka je přitom důležitá jak pro zaměstnavatele, jednak pro lidi, kteří si daňové přiznání podávají sami a z nějakého důvodu nemohou využít slevu za celý rok.

Novela teď míří k senátorům. Nečeká se, že by měli výhrady k samotnému zvýšení slevy, zřejmě ji však vrátí poslancům s návrhem na opravu – tak, aby roční sleva byla dělitelná dvanácti. Takový krok už avizoval senátor a daňový expert Tomáš Goláň, k opravě vyzvala senátory i Komora daňových poradců.

S námi přiznání nebolí

Zdroj: Shutterstock

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Poslanci vylepšili také pravidla pro daňový bonus, který zaměstnanci dostávají měsíčně. Bonus se vyplácí, když daňová sleva na dítě je vyšší než původně vypočtená daň z příjmů (v případě měsíční výplaty jde nejdřív o zálohu na daň). Díky tomu pak lidé nejenže nezaplatí žádné daně, ale ještě od státu něco dostanou. Maximálně však mohou dostat 5025 korun měsíčně – a právě tento strop má od července skončit. To pomůže hlavně rodinám se čtyřmi a více dětmi, případně i některým rodinám s postiženým dítětem (s průkazem ZTP/P si lze odečíst dvojnásobek příslušné částky).

Až do konce loňského prosince (pro příjmy za rok 2020) existoval u daňového bonusu i roční strop: pracující rodič mohl dostat zpátky maximálně 60 300 korun. Tento limit zrušili poslanci na návrh lidovců v rámci loňského daňového balíčku. Rodiny se čtyřmi dětmi díky tomu od letoška dosáhnou až na 83 016 korun za rok, nenarazí už na zmíněný strop. S pěti dětmi mohou nově dostat až 107 220 korun. Podrobně jsme o této změně psali v samostatném článku.

Zrušení měsíčního limitu v praxi znamená, že zaměstnanci s vyšším bonusem nebudou muset čekat až na roční zúčtování, ale dostanou ho hned.

Další pravidla pro slevu – oficiálně zvanou daňové zvýhodnění – se nemění. Hlavní podmínkou zůstává, že jde o takzvané vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti. Slevu můžete využít jenom za kalendářní měsíce, na jejichž začátku splňujete obě podmínky, tedy vyživování i společnou domácnost. Bez omezení ji lze uplatnit i za měsíc, kdy se dítě narodilo. Takže třeba při porodu na konci července si můžete z daní odečíst šest dvanáctin roční slevy (za červenec až prosinec). Návod na tuhle i další šikovné slevy najdete v přehledu, jak si snížit daně.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2021 13:06, Monika

Tyto peníze jsou pouze pro pracující rodiče, kteří odvádí řádně daně.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 4. 2021 17:23

cesi ceka vas jenom bida drahota sami si zato muzete

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services