Daňové přiznání krok za krokem. Návod pro OSVČ

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 18. 3. 2021 | 3 komentáře
Čas na odevzdání přiznání k dani z příjmů za rok 2020 se krátí. Přinášíme průvodce pro živnostníky a další podnikatele.
Daňové přiznání krok za krokem. Návod pro OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Termín pro podání daňového přiznání se blíží, i když vláda dala lidem, podobně jako loni, na přiznání kvůli důsledkům epidemie měsíc navíc. Kdo nemá daňového poradce, má přiznání letos odevzdat nejpozději 3. května. Když podáte přiznání elektronicky, máte čas do 1. června. Od letoška totiž platí, že při elektronickém podání se lhůta prodlužuje o měsíc. 

Jak daňové přiznání vyplnit?

Daně levně na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Náš vzorový příklad počítá s příjmy fiktivního pana inženýra Hlaváče. Jeho průměrný měsíční příjem byl v roce 2020 ve výši 34 000 korun. Vydělává si administrativní činností, skutečné výdaje, které by si mohl započítat, prakticky nemá, vyplatí se mu tedy uplatnit 60procentní výdajový paušál.

Od daňového základu si odečítá úroky zaplacené na hypotéku, příspěvky na důchodové spoření a dary na charitu. Čerpá daňovou slevu na jedno dítě.

První strana

Na první straně se vyplňují údaje o plátci a daňovém přiznání. Postupně vyplníte, k jakému finančnímu úřadu podle místní příslušnosti přiznání podáváte, doplníte DIČ a rodné číslo a typ přiznání. Ve většině případů půjde – tak jako u pana Hlaváče – o přiznání řádné.

Opravné přiznání se podává, když jste řádné přiznání už odevzdali, ale ještě před uplynutím lhůty pro jeho podání jste zjistili, že v něm máte chybu. V takovém případě zaškrtnete dvě varianty zároveň – tedy řádné a opravné přiznání. Dodatečné přiznání se podává, když zjistíte po lhůtě pro podání řádného přiznání, že vaše daň nebo daňová ztráta má být jiná, než jakou jste přiznali nebo vám správce daně vyměřil.

Dál vyplníte, že jde o přiznání za rok 2020 a zadáte údaje o vás: jméno, adresu a můžete uvést i telefonní číslo či e-mailovou adresu.

Adresa na řádcích 19 až 22 se vyplňuje jen v případě, že se vaše současná adresa liší od adresy, na které jste bydleli ke konci roku 2020.

Další řádky na první straně jsou určené především pro cizince. Kontaktní údaje na řádcích 23 až 28 vyplňuje jen ten, kdo v Česku nemá trvalou adresu, ale zdržuje se tu.

Zdroj: Peníze.cz

Příloha

Z první strany přeskočíme na pátou stranu přiznání pana Hlaváče. Jde o přílohu číslo 1, ve které se vyplňují příjmy a výdaje za samostatnou činnost, tedy příjmy z podnikání a výdaje na něj.

Nahoře pan Hlaváč zaškrtne, že uplatňuje výdajový paušál. Do příslušných kolonek pak zadá celkové roční příjmy a od nich odečte 60 procent (výše paušálu) na nákladech. Dole na stránce přílohy ještě vypíše druh činnosti, výši paušálu a znovu příjmy a náklady (v našem případě 60 % příjmů).

Pokud budete používat některý z interaktivních formulářů, zadáte do něj jen příjmy a výdajový paušál, formulář pak za vás všechno spočte a automaticky doplní do příslušných kolonek.

Zdroj: Peníze.cz

Druhá strana

Z příjmů bez nákladů se dál bude počítat daňový základ. Pan Hlaváč má příjmy jen ze samostatné činnosti, propíšou se tedy na stranu dvě daňového přiznání na příslušné řádky. Nenavyšují se ani o příjmy ze zaměstnání, ani ze zahraničí, protože je pan Hlaváč nemá. Daňový základ ani nesnižuje o ztráty z minulých let. Až do řádku 45 se tak daňový základ (příjmy minus výdaje) nemění.

Na řádcích 46 až 53 je místo pro odečitatelné položky. Pan Hlaváč platí hypotéku na bydlení, na důchod si do penzijního fondu vkládá měsíčně 1100 korun a pravidelně posílá na charitu 300 korun každý měsíc.

Od banky má potvrzení o zaplacených úrocích v roce 2020, od penzijní společnosti má potvrzení o placení do penzijního fondu a i od charity má potvrzení o darech. Všechna tato potvrzení přidá k daňovému přiznání jako přílohu. Na řádcích 46 až 48 z nich opíše částky, které mu sníží daňový základ.

Na řádku 54 je součet odečitatelných položek, na dalších dvou řádcích je daňový základ po jejich odečtení a na samém konci druhé strany přiznání je z tohoto konečného základu vypočtená daň. Ta je před uplatněním daňových slev.

Zdroj: Peníze.cz

Třetí strana

Zde je prostor na uplatnění daňových slev. Pan Hlaváč kromě základní slevy na poplatníka využije ještě slevu na jedno dítě. Základní sleva na poplatníka patří na řádek 64 a je 24 840 korun. Na řádku 70 je prostor pro dílčí součet slev. Na řádku 71 se od vypočtené daně z konce druhé strany odečte výše slev. Pan Hlaváč je na nule.

V dalším oddíle pak vyplní údaje za dítě, na které uplatňuje slevu. Sleva na jedno dítě v roce 2020 dělá 15 204 korun = řádek 72. Na řádcích 73 a 74 se počítá výše uplatněné slevy a daň po uplatnění slevy. Protože pan Hlaváč byl s daní na nule už po odečtení základní daňové slevy, je i na těchto řádcích nula. Daňová sleva na dítě funguje jako daňový bonus. Celých 15 204 korun tak stát panu Hlaváčovi vyplatí. Vypíše si tuto sumu na řádky 75 a 77.

Další řádky se pana Hlaváče netýkají – jsou určeny těm, kdo podávají dodatečné přiznání nebo si platí zálohy na daň. Vyplní až poslední řádek na stránce, kde je konečná bilance daně. Pan Hlaváč od státu vyinkasuje 15 204 korun.

Zdroj: Peníze.cz

Čtvrtá strana

Vyplníte zde počet příloh a vlastním podpisem potvrdíte (pokud tedy nepodáváte přiznání online), že zadané údaje v přiznání jsou pravdivé. A v případě pana Hlaváče ještě žádost o vrácení daňového přeplatku (bonus za dítě).

Boxík s údaji o podepisující osobě je určen pro daňové poradce, kteří přiznání podávají za někoho jiného. 

Zdroj: Peníze.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Kdo musí podat daňové přiznání. Nejen podnikatelé

1. 2. 2022 | Petra Dlouhá, redakce Peníze.CZ

Kdo musí podat daňové přiznání. Nejen podnikatelé

Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? A kdo může zůstat úplně v klidu? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Co všechno je letos jinak

10. 3. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Změny v daňovém přiznání. Co všechno je letos jinak

Do kdy letos musím podat přiznání? Půjde to po internetu snadněji než dřív? Které daňové změny můžu využít už za rok 2020? Jak je s limitem na odpočet hypoték nebo darů? Máme odpovědi... celý článek

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

13. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 64 komentářů

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Zapomeňte na časový test. Zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, přestože jste je drželi déle než tři roky. Jak na to? A „vidí“ finanční správa na burzy virtuálních měn? celý článek

Partners Financial Services