Konec školy: Od kdy platit zdravotní a sociální pojištění. A kde se hlásit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 15. 6. 2016 | 6 komentářů
Dostudovali jste právě střední nebo vysokou školu? Ať studia skončila úspěchem, nebo propadákem, poradíme jak a kdy začít řešit (a především platit) zdravotní a sociální pojištění. Jednoduše a přehledně.
Konec školy: Od kdy platit zdravotní a sociální pojištění. A kde se hlásit

Nejdřív projdeme povinnosti ve vztahu ke zdravotnímu pojištění, sociální pojištění necháme na závěr, je to s ním totiž jednodušší.

Za které studenty platí zdravotní pojištění stát

Za studenta střední, vyšší odborné i vysoké školu platí do dvaceti šesti let zdravotní pojištění stát – takový student je totiž řečí zákona nezaopatřené dítě. Uvedené pravidlo se vztahuje i na jednoletá pomaturitní studia (obvykle jazyková) akreditovaná Ministerstvem školství – podmínkou v tomto případě ale je, že se ke studiu přihlásíte do konce kalendářního roku, kdy jste maturovali.

Pozor jen na jednu výjimku: stát za vás zdravotní pojištění neplatí, když studujete střední školu formou dálkového, distančního nebo večerního studia a zároveň jste výdělečně činní nebo máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, případně podporu při rekvalifikaci.  

Cestou na vysokou školu

Naučíme vás, jak přemýšlet nad volbou vysoké školy. Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Když jedna škola naváže na druhou

Když jeden stupeň nebo fázi studia zdárně dokončíte a po prázdninách pokračujete v další, zdravotní pojištění řešit nemusíte. O prázdninách mezi maturitou a podzimním nástupem na vysokou nebo vyšší odbornou školu vám zůstává statut studenta a dál za vás platí stát. Totéž platí, když po bakaláři pokračujete v magisterském studiu. Nebo si třeba po jednom bakaláři střihnete dalšího na jiné škole. Platí tu jen zmiňovaný limit šestadvaceti let.

Jestli po prázdninách v dalším studiu pokračovat nebudete, můžete počítat jen s omezenou dobou hájení, kdy se stát ještě postará. Její délka záleží na tom, jakou školu jste právě ukončili.

Po maturitě nebo absolutoriu

Kdo odmaturoval nebo úspěšně ukončil vyšší odbornou školu a po prázdninách dál studovat nebude, má zdravotní pojištění placené státem do konce srpna. Stejná pravidla platí, když jste u maturity propadli. Bez ohledu na to, jak úspěšní nebo neúspěšní budete u druhého pokusu, od září musíte zdravotní pojištění řešit sami, stejně jako vaši spolužáci, kteří u zkoušek prospěli už v květnu nebo červnu. 

Pokud hned po škole nastoupíte do zaměstnání, je vyřešeno – zdravotní pojištění za vás odvádí zaměstnavatel a vy se nemusíte dál starat. Nemusí přitom nutně jít hned o klasický pracovní poměr. Za určitých okolností zaměstnavatel zdravotní pojištění také odvádí, když pracujete na bázi dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. Detailní pravidla v článku:

Ti odvážnější se můžou pustit do podnikání. V tom případě první cesta míří na živnostenský úřad pro živnostenské oprávnění. Začátek samostatné výdělečné činnosti budete muset ohlásit také zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Všechny registrační povinnosti – registraci k dani z příjmů, oznámení sociálce i zdravotní pojišťovně - můžete vyřídit jednotným registračním formulářem přímo na živnostenském úřadě. A začnete platit zálohy na zdravotní i sociální pojištění. Podrobnosti o platbách najdete v článcích:

Třetí možností je přihlásit se do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadě práce. Výhodou „pobytu“ v evidenci je, že za vás platí zdravotní pojištění stát. S podporou v nezaměstnanosti jako čerstvý absolvent ale raději nepočítejte. Velmi pravděpodobně totiž nesplňujete podmínky nároku, které platí pro všechny stejně:

Další varianta: možná připadáte do některé ze skupin, za které platí zdravotní pojištění stát, jejich seznam najdete v boxu níž.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Poslední možnost nastává, pokud nemáte zdravotní pojištění placené státem, neodvádí ho za vás zaměstnavatel ani si ho jako osoby samostatně výdělečně činné neplatíte sami. Pak se musíte od osmi dnů přihlásit ve své zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a začít zdravotní pojištění platit alespoň v minimální výši, která v roce 2016 dosahuje 1 337 korun (rovná se 13,5 procentům minimální mzdy).

Na zkušenou za hranice

Všude dobře, tak co doma!

Chystáte se po škole do zahraničí? Když bude pobyt v cizině kratší než šest měsíců, musíte dál platit zdravotní pojištění v Česku. Vyvázat se z něj můžete až při pobytu delším než šest měsíců – je ale třeba ještě před odjezdem odevzdat zdravotní pojišťovně formulář s prohlášením, že v cizině bude víc než půl roku, a doložit začátek plateb zdravotního pojištění v zahraničí.

Když jste čerstvě po vysoké

Jestli jste právě úspěšně absolvovali vysokou školu a po prázdninách dál studovat nebudete, zaplatí za vás stát zdravotní pojištění ještě v měsíci, který následuje po konci studia. Za konec studia se považuje den, kdy jste úspěšně složili státní závěrečnou zkoušku nebo její poslední část. Na termínu promoce nesejde. Příklad: Poslední státnici uděláte v půlce května, za červen za vás ještě zdravotní pojištění platí stát, dál už se musíte starat sami, jinými slovy platí pro vás úplně stejná pravidla, jako jsme popsali výš u středoškoláků, kterým vypršela doba hájení.

Když školu nedoděláte

Když školu nedoděláte, tedy dobrovolně skončíte ještě před maturitou nebo závěrečnou zkouškou, případně vás vyhodí, musíte se o své zdravotní pojištění starat sami ode dne, ke kterému oficiálně skončí vaše studium. Je to buď datum, kdy nabude právní moc vyloučení ze studia, nebo datum, kdy je škole doručeno vaše písemné prohlášení o ukončení studia. V ten okamžik se rozbíhá osmidenní lhůta, ve které se musíte přihlásit své zdravotní pojišťovně a začít jako osoba bez zdanitelných příjmů zdravotní pojištění platit. Případně můžete nastoupit do zaměstnání, začít podnikat nebo se registrovat na úřadu práce – pokud jde o zdravotní pojištění, platí pro vás opět totéž, co pro bývalé studenty, kterým vypršela doba hájení.

Sociální pojištění: Nepovinně

V okamžiku, kdy student dosáhne věku osmnácti let, přestává za něj stát platit důchodové pojištění. Doba studia se také nepočítá do dob pojištění potřebných pro vznik nároku na důchod, nepovažuje se ani za náhradní dobu pojištění. Na rozdíl od zdravotního pojištění jsou ale pravidla liberálnější: kdo nevykonává výdělečnou činnost, sociální pojištění platit nemusí – a týká se to samozřejmě i studentů a absolventů. Musíte ale počítat s tím, že dlouhodobé neplacení důchodového pojištění se jednou odrazí na výši vašeho důchodu, v krajním případě by se mohlo stát, že na něj ani nedosáhnete. Pak je na místě zauvažovat o dobrovolném pojistném:

Jakmile začnete vykonávat výdělečnou činnost, musíte sociální pojištění platit. Za zaměstnance pojistné odvádí zaměstnavatel, podnikatelé odvádějí sami:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2018 15:59, Maria

Dobry den chci se zeptat 31.8.2016 jsem ukoncila studium (neodmaturovala) a na prac.urad jsem se hlasila cca 20.zari jak to je budu muset neco doplacet?

+65
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

14. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

Přišli jste o práci a jinou nemáte? Poradíme, jak a kde žádat o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze.

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

7. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

V některých jižních zemích Evropské unie je nezaměstnanost mladých lidí až padesátiprocentní. U nás čísla zdaleka tak strašidelná nejsou. Přesto se často žehrá na to, že absolventi... celý článek

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

10. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Levné účty (nejen) pro studenty a mladé

Minulý týden jsme srovnali studentské bankovní účty. Ovšem student, který by se při výběru účtu omezil jen na ty, které jsou opatřeny visačkou „pro studenty“ nebo „pro mladé“, by u... celý článek

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

3. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

Brány vysokých škol se otevírají, studenti vycházejí vstříc novému semestru. Protřelí mazáci už vědí své. Nováčci jsou plni očekávání. Zajímá vás, jak napěchované peněženky budete potřebovat?... celý článek

Partners Financial Services