Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Martin Víta | rubrika: Seriál | 9. 3. 2016
Když chcete vybrat vysokou školu, která vás bude bavit, vyplatí se zajímat se o ni hlouběji. Průzkum bojem stojí příliš mnoho peněz a času. Informací, ze kterých si můžete složit poměrně slušný obrázek, je dost. Jen vědět, kam pro ně sáhnout. Pár tipů a triků jsme v našem seriálu už přinesli, dnes máme další: zjistěte si, o čem se na „vašem“ oboru píšou bakalářské práce. Proč?
Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Když se zeptáte mladého člověka, který se chystá na vysokou, jestli má představu o tom, na jaká témata se na „jeho“ oboru píšou bakalářské práce, většinou neví. A především – vůbec neví, proč by měl vědět – Bakalářka? Vždyť na té škole ještě ani nejsem, to mě čeká nejdřív za pár let.

Samozřejmě, mezi maturitou a bakalářskými zkouškami čeká na studenta spousta práce – a nástrah, ale i letmý pohled do témat bakalářských prací může být pro toho, kdo se o oboru teprve rozhoduje, přínosný. I laikovi řekne o oboru překvapivě hodně.

Cestou na vysokou školu

Jak vybírat vysokou školu? Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

Co je bakalářská práce

Bakalářská práce je obvykle první velkou prací, kterou vysokoškolský student zpracovává – pod více či méně důkladným dohledem svého vedoucího. Obhajoba bakalářské práce spolu se státní závěrečnou zkouškou je zakončením bakalářského studia (jen některé „dlouhé“ studijní programy typu psychologie či právo jsou ukončeny až státní závěrečnou zkouškou a obhajobou diplomové práce zpravidla po pěti letech). Téma bakalářské práce si student většinou volí z nabídky vypsané jednotlivými vyučujícími, případně spolupracovníky z praxe. Někdy téma vzniká na základě dohody potenciálního vedoucího a studenta. Rozsah a náročnost vychází ze zvyklostí dané fakulty/vysoké školy. Neočekává se, že bakalářská práce bude přinášet nové myšlenky a objevy, může jít např. o systematickou, kvalitně provedenou a okomentovanou rešerši, případovou studii, výzkum trhu, analýzu nějakých konkrétních dat spolu se zdůvodněním zvolených metod, naprogramování funkčního softwaru a zpracování jeho dokumentace, sepsání východisek a důvodů, proč byl naprogramován právě takto, nový pohled na určitou problematiku nebo rozsáhlejší popis problematiky nové.

Proč se zajímat o témata bakalářek

Témata bakalářských prací v jistém smyslu odrážejí celkové zaměření studia a jeho charakter. Není neobvyklé, že na fakultách různých univerzit se vyučují obory se stejným či velmi podobným názvem. Prozkoumáním názvů případně anotací bakalářských prací si můžeme udělat přesnější představu o tom, jak jsou si tyto obory skutečně blízké. A jestli zaměření bude odpovídat našim preferencím. Někde se klade důraz na některé konkrétní partie oboru, jinde zase na obecný přehled a mezioborové přesahy, na některých oborech mají práce teoretičtější charakter, jinde naproti tomu zpracovávají konkrétní témata z praxe. Spolu se studijními plány tyto informace pomáhají uchazeči získat co nejvěrnější představu „o čem“ vlastně ten který obor na dané škole je.

Rozseká vás

Sžíravý komentář

Pravda o školství, že vám z ní zvadnou pugety a u slavnostního oběda zaskočí v ústech. Od Michala Kašpárka.

Čeho si u bakalářských prací všímat

Určitě leckoho napadne námitka, že maturant nemůže z prozkoumávání (témat) bakalářských prací nic mít, protože obsah bakalářských prací se opírá o netriviální znalosti načerpané během celého bakalářského studia. Nám ale nejde o plné porozumění obsahu práce, ale o indicie, které mohou pomoci zorientovat se v nabídce studia. O co nám tedy půjde konkrétně?

  • Zaměření. Témata bakalářských prací indikují reálné zaměření toho kterého oboru, respektive pedagogů a studentů dané fakulty. Příklad: studijní obor nese mnohoslibný název regionální rozvoj a správa a mezi tématy bakalářských prací se podezřele často vyskytují témata z oblasti cestovního ruchu. To jistě není na škodu, neboť cestovní ruch bezpochyby do kontextu regionálního rozvoje a správy patří. Některému uchazeči to může vyhovovat, jinému bude toto zaměření oboru spíš nesympatické.
  • Obecnost versus konkrétnost. Už podle názvů prací lze často odhadnout, jestli na daném oboru převažují práce teoretické a obecné, anebo jestli zadání pocházejí častěji z praxe a budoucí bakalář při jejich zpracovávání řeší nějaký reálný problém. Některým uchazečům vyhovuje spíše teoretický přístup, jiní preferují konkrétnost. To, že má fakulta dobré napojení na firmy, respektive na praxi, se na bakalářských pracích často pozná.
  • Jazyk bakalářské práce. Bakalářské práce se zpravidla píšou v češtině (případně ve slovenštině v případě slovenských studentů), a také v angličtině. Velký podíl anglicky psaných bakalářských (a zejména diplomových) prací naznačuje, že daná fakulta pěstuje silné zahraniční kontakty, že studenti často vyjíždějí na stáže do zahraničí nebo se snaží publikovat v mezinárodních časopisech.
  • Pocit z obsahu bakalářských prací. Na mnohých školách (průkopníkem byla v Česku patrně Masarykova univerzita v Brně) lze – alespoň omezeně – nahlížet po internetu přímo do obsahu bakalářských prací. Nenechte se vyděsit tím, že textům práce příliš nerozumíte. Spíše s jimi zalistujte a „pozorujte, co s vámi čtení dělá“. Zdá se vám obsah náročný, ale máte chuť do popisované problematiky proniknout? Nebo se vám naopak zdají témata nezáživná a představa, že se těmito věcmi budete (muset) zabývat vám nahání hrůzu? I to berte v úvahu při volbě oboru a konkrétní fakulty.

Kde hledat informace o bakalářských pracích

Řada univerzit zveřejňuje alespoň základní informace o obhájených bakalářských pracích na úložišti www.theses.cz – kde lze práce vyhledávat či filtrovat podle zadaných kritérií. Zajímá vás, jaké bakalářské práce byly obhájeny na oboru veřejná správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně? Žádný problém – po několika kliknutích získáte výpis spolu s krátkými anotacemi. Mezi univerzitami, které přes systém theses.cz zveřejňují obhájené práce, patří například Masarykova univerzita v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita Palackého v Olomouci a další vysoké školy včetně soukromých. Bakalářské práce z Vysoké školy ekonomické v Praze lze nejlépe najít v příslušné části informačního systému, podobné to je na Univerzitě Karlově v Praze. Nezapomeňme ani na naši nejstarší technickou vysokou školu, totiž ČVUT, kde jsou stručné informace o kvalifikačních pracích součástí knihovnického systému. V případě dalších, neuvedených škol lze pátrat v rámci jejich webových stránek.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

30. 3. 2016 | Martin Víta | 6 komentářů

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

Jedním z hlavních cílů našeho seriálu je podněcovat uchazeče o studium k tomu, aby se rozhodovali na základě faktů, ne pocitů a dojmů. Dostat se k nejrůznějším číslům je čím dál snazší... celý článek

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

23. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky... celý článek

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

1. 2. 2016 | Martin Víta | 7 komentářů

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Prvním dílem začínáme na Peníze.cz nový seriál určený převážně těm, kteří se rozhodují nebo brzy budou rozhodovat, na jakou vysokou školu se vydají. Naučíme je klást si správné otázky... celý článek

Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

20. 2. 2015 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

Nenechej si poplést hlavu průměrnými platy absolventů nebo chytrými řečmi o tom, jak bude svět vypadat za třicet let.

Partners Financial Services