Výpočet čisté mzdy 2024
Interaktivní grafiky
Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Karel Schwarzenberg
politik
Vladimír Pikora
ekonom
50,00 %
z 2 duelů
57,14 %
z 7 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
7. 5. 2015 10:40, Honza
Mě 8 letá základka/gympl/matfyz (státnice 2002) na programátorskou praxi připravili docela dobře. Říkám docela, protože určitě je hodně co zlepšovat. Ne za všechno, co se nepovedlo, může škola, něco byla jen moje blbost/lenost. Konkrétní výhrady ke škole: moc dlouhá základka (to dnes řeší 8 leté gymply). Angličtina! To se dnes snad postupně lepší. Nenutit do 2 povinných cizích jazyků, ale angličtinu naučit dobře! Český jazyk - základka celkem ok, gympl průšvih. Fakticky to byla z 90% historie české a světové beletrie. To je úplná kravina, v tomhle rozsahu by to nemělo být povinné. Něco jiného je gramatika a (neumělecký) sloh, to by měl zvládat každý. Gympl + základka byly moc dlouhé, to je dnes ještě horší kvůli povinným devátým třídám. Zkrátit o 2 roky. Maturitu klidně v 17-18 letech. Matfyz: té analýzy bylo snad až moc. Teda začátek ok, ale pak ta komplexka atd... Možná bych místo ní přidal nějaké matematiké algoritmy? Třeba i nějaké šifrování. Líp naučit C++, i ty pokročilé věci. Pak naučit git (já jsem fakt tehdy CVS neuměl). Pelikán by mohl ke grafice přidat i nějakou grafickou akceleraci, OpenGL. A pak nějaké ty drobnosti, třeba diplomka až moc závisí na vedoucím (jsou špatní i dobří), škola by to měla trochu lépe hlídat, tady si fakt může študák naběhnout.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)
9. 5. 2015 13:53 | Hunter
Takže dnes není problém, pokud si to člověk zaplatí, absolvovat vysokou školu při zaměstnání, stejně jako není problém, pokud si to člověk zaplatí, započítat dobu studia do doby pojištění (zaplatit pojištění zpětně). Ta druhá možnost je ve skutečnosti levnější (stačí zaplatit cca 20 000 Kč za rok - cena studia je v drtivě většině případů vyšší).
A tu vaši hypotézu s dobou pojištění chcete řešit jak? Že u maturity bude stát paternalistický státní úředník, který bude říkat: "Ty jdi na VŠ", "Ty seš blbej jak pumpa na saně, nestihl bys odpravovat roky do důchodu, tak jdi do Kolbenky rovnou" ?
Získali-li jsme svobodu o svém životě rozhodovat, máme také svobodu si ho špatným rozhodnutím podělat. To je věc, co?
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
9. 5. 2015 11:30 | radim
8. 5. 2015 18:49 | jezevec
8. 5. 2015 17:22 | Nox
8. 5. 2015 12:47 | Radim
8. 5. 2015 12:01 | jezevec
8. 5. 2015 10:51 | Simir7
8. 5. 2015 7:19 | Honza
7. 5. 2015 22:06 | Hunter
To mu bude případný zaměstnavatel dělal rok zaopatřovací ústav?
Navíc, při šanci na dožití ~80 let není brzké "vyblití" studenta na pracovní trh žádná výhra. Na co? Aby pak déle pobíral důchod? Nebo aby mohl déle pracovat, protože těch 40 let práce, to je přeci to nejkrásnější období života?
Ale kdeže, to já radši ze svých daní budu platit o pár procent víc, než žít ve společnosti., kde by ještě více trotlů ani při maturitě nevědělo, kdo je Jidáš a Pallas Athéna.
7. 5. 2015 21:29
7. 5. 2015 19:59 | cml11
Nicméně určitý prvek shody nalézt přeci jen lze. Chce to více soft skills. A s tím naprosto souhlasím.
7. 5. 2015 10:40 | Honza
7. 5. 2015 10:01 | Veterán
7. 5. 2015 8:19 | Bouček Antonín
7. 5. 2015 5:29 | Tarzan