Dobrovolné důchodové pojištění: Pomůže dosáhnout na důchod

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 16. 5. 2016 | 9 komentářů
Když nevyděláváte, nemusíte důchodové pojištění platit. Má to ovšem nepříjemné důsledky: když ho neplatíte dlouho, nemůžete čekat penzi. Jestli o důchod nechcete přijít, pomůže dobrovolná účast na důchodovém pojištění. Poradíme, jak na to.
Dobrovolné důchodové pojištění: Pomůže dosáhnout na důchod

Ženy a muži v domácnosti, invalidní důchodci, studenti, stážisti, dlouhodobě nezaměstnaní nebo lidé, kteří přechodně pracují v zemi, se kterou Česká republika nemá uzavřenou smlouvu o sociálním pojištění. Ti všichni by měli zbystřit.

Dostatečně dlouhá účast na důchodovém pojištění patří k základním předpokladům toho, abyste jednou v Česku dostali důchod. Pravidla od nás znáte:

Člověk, který nevykonává výdělečnou činnost zakládající povinnou účast na důchodovém pojištění, tedy typicky není zaměstnaný ani nepodniká, důchodové pojištění (na rozdíl od zdravotního pojištění) platit nemusí.

Jenže pokud vám právě neběží některá z náhradních dob pojištění (podrobněji o nich v článku, na který odkazujeme o pár řádek výš), nezapočítá se toto období do doby pojištění potřebné pro nárok na důchod a negativně ovlivní také jeho výši. Může se stát, že nakonec penzi nedostanete vůbec.

Pomoct může dobrovolné pojistné.

Jaký byste mohli mít důchod

Nedá se to samozřejmě říct. A nejen proto, že pozítří může někdo změnit zákon a popozítří zas. Jde taky o to, že se může hýbat váš příjem... Takže to berte s rezervou. Jaký by mohl být váš důchod, pokud byste napříště vydělávali už pořád jen stejně peněz...

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Dobrovolné pojistné: Mám zákonný důvod

Pokud jde o dobrovolné  důchodové pojištění, je z hlediska pravidel zásadní, jestli máte pro jeho placení některý ze zákonem vymezených důvodů, nebo nikoli. Rozdíl spočívá hlavně v tom, jak dlouho můžete dobrovolné důchodové pojištění platit.

Nejdřív se mrkneme na důvody vymezené zákonem.

Pracák a škola

Důchodové pojištění si můžete dobrovolně platit po dobu evidence na úřadu práce, ve které nečerpáte podporu v nezaměstnanosti, nebo při rekvalifikaci. A také po dobu studia po dosažení věku 18 let (od roku 2010). V obou případech si můžete pojištění doplatit i zpětně za předešlé roky, kdy jste splňovali uvedené podmínky, bez časového omezení.

Práce v cizině nebo pro zahraničního zaměstnavatele a dlouhodobé dobrovolnictví

Dobrovolné pojištění také můžete platit, když pracujete v zahraničí nebo u nás pro zahraničního zaměstnavatele. Nebo když dlouhodobě vykonáváte dobrovolnickou službu (podle zákona o dobrovolnické službě). K pojištění se v těchto případech můžete přihlásit zpětně až za dva roky.

Tip!

Práce v „nesmluvní“ cizině

Dobrovolné pojištění se může vyplatit člověku, který nějaký čas pracuje ve státě, který s Českem nemá uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení. K odpracované době získané v „nesmluvní“ cizině se totiž při určování nároku na český důchod nepřihlíží. Jestli ale pracujete ve státě Evropské unie nebo státě, se kterým má Česká republika uzavřenou smlouvu, tato doba se vám započte, takže platba dobrovolného důchodového pojištění nemá smysl.

Smlouvu o sociálním zabezpečení má Česká republika kromě států Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru uzavřenou také například s USA, Japonskem, Kanadou, Jižní Koreou, Ukrajinou nebo Tureckem.

Europoslanci a manželky/manželé státních zaměstnanců v cizině

Dobrovolné důchodové pojištění si v Česku můžou platit také europoslanci. A od roku 2015 také lidé, kteří pobývají v cizině, protože tam následovali manželku, manžela, registrovanou partnerku nebo partnera, který tam byla pracovně vyslaný a je státním zaměstnancem podle zákona o státní službě nebo jiným zaměstnancem organizační složky státu, pokud sami nejsou zaměstnaní nebo nepodnikají. Pojistné v takovém případě může hradit zaměstnavatel zákonného partnera.

V těchto případech je tedy možné přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění i zpětně, bez časového omezení. Ovšem nejdřív od účinnosti příslušné zákonné úpravy; u partnerů a partnerek tedy od ledna 2015. V období od roku 2010 do konce roku 2014 je dobrovolná účast na pojištění možná za dobu pobytu v cizině, kam člověk následoval manželku nebo manžela, který tam působil v diplomatických službách České republiky.

Jak dlouho platím?

Zeptejte se

Nevíte, jak si s účastí na důchodovém pojištění stojíte? Jednou ročně můžete sociálku požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, což je dokument, který obsahuje souhrnný přehled údajů o vašem důchodovém pojištění, ze kterých se při výpočtu penze bude vycházet. Když najdete chybu, třeba budou chybět doklady od některého zaměstnavatele, ozvěte se a zjednejte nápravu. Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení zde – dá se vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronicky. K druhé variantě ovšem potřebujete datovou schránku.

Dobrovolné pojistné: Bez udání důvodu

Možná do žádné ze jmenovaných kategorií nepatříte. A stejně si chcete dobrovolné důchodové pojištění platit. Třeba jste žena či muž v domácnosti, na pracáku nejste evidovaní, práci z různých důvodů nehledáte, ale o důchod byste neradi přišli.

Další situací, kdy může pomoct dobrovolné důchodové pojištění, je invalidní důchod prvního nebo druhého stupně u lidí, kteří současně nevydělávají a ani nejsou evidováni na pracáku. Naopak u lidí invalidních ve třetím stupni není k placení dobrovolného pojistného důvod, protože doba čerpání invalidního důchodu se jim do dob potřebných pro vznik nároku na starobní důchod započítává jako náhradní doba pojištění.

Účast na dobrovolném důchodovém pojištění bez zákonného důvodu je možná maximálně v rozsahu patnácti let. A doplatit si můžete nanejvýš jeden rok zpětně před podáním přihlášky.

Dobrovolného pojištění můžete být účastni nanejvýš do doby, než vám vznikne nárok na starobní důchod.

Kolik budete platit

Na dobrovolném důchodovém pojištění musíte platit alespoň minimální pojistné, které v roce 2016 dělá 1 891 korun měsíčně. Jde o 28 procent ze čtvrtiny průměrné mzdy.

Pozor!

Sociální pojištění a důchodové pojištění není totéž

Oba pojmy se velmi často používají synonymně, totožný význam ale nemají. Sociální pojištění, které odvádějí zaměstnanci a jejich zaměstnavatelé, má tři složky: důchodové pojištění, nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Sociální pojištění, které státu odvádějí podnikatelé, má jen dvě složky – důchodové pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti. Proto také živnostníci nemají nárok na nemocenské dávky, pokud nemocenské pojištění neplatí dobrovolně.

Dobrovolné důchodové pojištění je čistě důchodové pojištění, neobsahuje ani nemocenské pojištění, ani příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Stahujte!

Formulář přihlášky i odhlášky

Formulář přihlášky k dobrovolnému důchodovému pojištění můžete stejně jako formulář odhlášky pohodlně a zdarma stahovat přímo na Peníze.cz:

Volitelně na dobrovolném pojištění můžete platit i víc. Moc se to ale nevyplatí. Minimální sazba odpovídá mzdě okolo šesti a půl tisíce. Což je míň než minimální mzda, která aktuálně dělá 9900 korun. Kdybyste chtěli, aby se vám do výpočtu výše důchodu započetla například mzda ve výši dvaceti pěti tisíc, museli byste platit na dobrovolném důchodovém pojistném sedm tisíc měsíčně. Dobrovolné pojištění je vhodnější využívat jako prostředek ke splnění dob pojištění potřebných pro vznik nároku na důchod, spíš než pro ovlivňování jeho výše.

Kde se přihlásit

Přihláška k dobrovolnému důchodovému pojištění se podává na okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle vašeho trvalého bydliště. Jestli v České republice trvalý pobyt nemáte, můžete se obrátit na kteroukoli okresní sociálku. Formulář nabízíme ke stažení v boxu vpravo.  Odhlášku lze podat kdykoli – formulář také najdete v boxu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2016 4:45, tono

Konečně srozumitelné vysvětlení celé této prblematiky! Děkuji a jste fakt dobří, čtu pravidelně.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2016 9:46, josef

bud vybehat 3. stupen, nebo asi nic a smirit se s tim, ze do konce zivota budete mit tak maly duchod (invalidni se plati do te doby, dokud starobni neprevysi invalidni).
To nemate deti?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Konec důchodového věku. Do penze, kdy se vám zachce?

19. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Očima expertů: Konec důchodového věku. Do penze, kdy se vám zachce?

Jeden by v sedmdesáti zastal práci za dva, druhý sotva v šedesátce přestal stíhat tempo. Pokud se ale narodili ve stejném roce, věk odchodu do penze mají stejný. Nebylo by lepší, kdyby... celý článek

Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

3. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

Kdo se rozhodne odejít do důchodu předčasně, musí počítat s nižší penzí. O kolik, spočítá naše kalkulačka. Peníze.cz přinášejí přehled pravidel pro všechny zájemce o předčasný důchod.... celý článek

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

18. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

Tým, který řídí, má v důchodové komisi na starost systémové analýzy, zásluhovost a převody peněz mezi státem a rodinami. S Otakarem Hamplem jsme mluvili především o tom, koho důchodový... celý článek

Partners Financial Services