Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Martin Víta | rubrika: Seriál | 1. 2. 2016 | 7 komentářů
Prvním dílem začínáme na Peníze.cz nový seriál určený převážně těm, kteří se rozhodují nebo brzy budou rozhodovat, na jakou vysokou školu se vydají. Naučíme je klást si správné otázky a taky na ně hledat odpovědi. Ostatně – některé správné otázky už jistě slyšeli. Jak odpovědět na tu z titulku? Co budeš dělat s tou religionistikou, mezinárodními vztahy, jadernou fyzikou?
Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Zeptáte-li se maturanta, co je to Facebook, zaťuká si nejspíš v duchu na čelo. Procento maturantů, kteří o Facebooku nikdy neslyšeli, se blíží nule. Když se zeptáte, kdo zná sociální síť LinkedIn, bude podíl „neznalých“ výrazně vyšší. Je to škoda, uchazečům o studium může LinkedIn poskytnout cenné informace o tom, kde pracují absolventi různých fakult či oborů.

LinkedIn je sociální síť, která se od počátku charakterizovala jako síť profesní – profily uživatelů mají v podstatě podobu strukturovaných životopisů a spojení uživatelů („na FB vztah přátelství“) odráží typicky pracovní vazby a kontakty. Tato sociální síť je oblíbená zejména mezi personalisty a uchazeči o zaměstnání. Typickou položkou v profilech na LinkedIn je tedy celkem nepřekvapivě vzdělání. A tady by právě uchazeči o studium na VŠ měli zbystřit. Uživatelé LinkedIn zpravidla uvádějí název školy (fakulty), kterou vystudovali a obor.

Zajímá vás, kde pracují ti, kteří vystudovali religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně? Na jakých pozicích pracují lidé, kteří absolvovali Fakultu životního prostředí České zemědělské univerzity? Odpověď – samozřejmě jen částečnou, neboť ne každý absolvent má na LinkedInu svůj profil – může poskytnout prohlížení profilů lidí, kteří v sekci vzdělání uvedli příslušné školy či obory.

Jak na LinkedInu hledat absolventy daných oborů

K prohlížení veřejných profilů není zapotřebí být zaregistrovaným uživatelem LinkedInu. LinkedIn má sice vlastní vyhledávání, nabízí i vlastní žebříčky vysokých škol – zatím ale poskytují přehled spíš o zahraničních školách. Nám ale teď nejde o to stát se uživatelem LinkedInu (i když tu možnost doporučujeme už středoškolákům). Řekněme, že zatím se chceme podívat na profily a pracovní uplatnění lidí, kteří vystudovali jistou fakultu (a nezabývat se ničím jiným). Jak a kde se ptát? Nejsnáze u strýčka Googla: Zajímají vás například absolventi Fakulty chemicko-inženýrské na VŠCHT? Napište do vyhledávacího políčka Googlu frázi:

"Fakulta chemicko-inženýrská" "profil uživatele" site:linkedin.com

Uvozovky říkají, že hledaná slova mají v dokumentu následovat bezprostředně za sebou, operátor site doplněný dvojtečkou a názvem domény nám pak říká, že se mají hledat jen stránky pod doménou linkedin.com.

V převážné většině případů najdete ve výpisu profily lidí, kteří vás budou zajímat. A můžete se pustit do prozkoumávání…

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

Nezapomínejte na angličtinu!

Protože převažujícím jazykem LinkedInu je samozřejmě angličtina, je v některých případech (kdy je vyhledaných profilů málo) vhodné případně vyzkoušet i anglické názvy VŠ, respektive oborů (ty obvykle můžeme získat z anglických verzí webových stránek jednotlivých univerzit/fakult). Například Fakulta stavební ČVUT je v angličtině Faculty of civil engineering CTU (Czech Technical University), Univerzita Karlova je Charles University, Vysoká škola ekonomická pak University of Economics a tak podobně. V některých případech je potřeba vyzkoušet české názvy, zkombinovat je s českými zkratkami a totéž provést v angličtině. Chce to někdy trochu trpělivosti, ale výsledek se dostaví. (Buďte ovšem připraveni, že ne každý má aktualizovaný a úplný profil a někteří nemají všechny informace k dispozici veřejně). Je samozřejmé, že procházení malých desítek profilů nelze pokládat za analýzu statistik o uplatnění absolventů, nicméně rámcovou představu o tom, kde se uplatňují absolventi tak lze získat.

Uživatelé LinkedInu z Česka se počítají na stovky tisíc – většinou se jedná o mladší, vysokoškolsky vzdělané lidi z větších měst. Výběr tedy není reprezentativní vzhledem k populaci Česka – to ale pro naše účely nevadí, ba je to spíš výhoda.

Čeho si v linkedInových profilech všímat

Máme tedy před sebou více či méně kompletní profily lidí, kteří absolvovali danou fakultu/obor. Pojďme se podívat, na jaké otázky bychom mohli nalézt v těchto profilech odpovědi:

  • Jaké bylo jejich první zaměstnání po absolutoriu?
  • Pracují tito lidé v oboru svého studia, nebo spíš uplatňují znalosti získané během studia jinde?
  • Uvádějí během studia nějaké zahraniční stáže?
  • Měnili, nebo neměnili lidé po bakalářském stupni obor/fakultu/univerzitu?

Jistě by nebylo rozumné založit rozhodování o oboru jen na základě několika prohlédnutých profilů z LinkedInu. Nicméně můžeme tak najít cenné informace. A na všetečnou otázku rodičů (kteří se strachují o uplatnění…): „Co chceš s tou religionistikou, proboha, dělat?“ můžete odpovědět příklady skutečných absolventů oboru.

Nebuďte na přesdržku

Tohle není recept na úspěch. Žádný zaručený ani neexistuje. Nahoře je narváno. Někteří lidi jsou opravdu k ničemu. Další přejede auto. Jiné podrazí blízcí. Tak už to chodí. Ať už si pod úspěchem představuješ cokoliv, nemáš na něj nárok. Se stim smiř.

Můžu ale nabídnout návod na to, jak přestat být na jednu přes držku. Dobrý začátek, řekl bych.

Jedenáct věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2016 10:17, Bazilišek

Například Fakulta strojní ČVUT je v angličtině Faculty of civil engineering
...myslíte? Tak se držte své vlastní rady a nezapomínejte na tu angličtinu nebo si alespoň před publikováním článku ověřte fakta. Tenhle trend bulvarizace kdysi odborně zaměřených serverů mě mrzí... Tady s tím začal Kašpárek, ale ten alespoň umí psát a někdy je i docela zábavný.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2016 13:00, Karásek

Linkedin je velice hloupá věc. Milion lidí v USA i v Evropě si plete slova Linkedin a Linkedln a nebo jejich typ písma má stejný znak pro velké i jako pro malé L. Proto je lepší psát Linkedin s malým i a ne LinkedIn s velkým i ani Linkedln s malým L. Předposlední písmeno slova musí být i nebo velké i, ale ne malé L.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

30. 3. 2016 | Martin Víta | 6 komentářů

Cestou na vysokou školu: Morbidní čísla. O úmrtnosti studentů

Jedním z hlavních cílů našeho seriálu je podněcovat uchazeče o studium k tomu, aby se rozhodovali na základě faktů, ne pocitů a dojmů. Dostat se k nejrůznějším číslům je čím dál snazší... celý článek

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

9. 3. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Když chcete vybrat vysokou školu, která vás bude bavit, vyplatí se zajímat se o ni hlouběji. Průzkum bojem stojí příliš mnoho peněz a času. Informací, ze kterých si můžete složit poměrně... celý článek

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

23. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky... celý článek

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

29. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Plať učitele oříšky, svěř děti opičkám

Strach o to, abychom náhodou učitele nepřeplatili, je v důsledku strachem o to, aby se náhodou příští generace neměly moc dobře.

Partners Financial Services